Theater

Ivanov van Tsjechov door Theater het Amsterdamse Bos in regie van Jeroen van den Berg. Met o. a. Ad Knippels, Trudi Klever en Felix-Jan Kuypers en Vincent Croiset....

Driekoningenavond, door Shakespearetheater Diever. Komedie van Shakespeare gespeeld in het openluchttheater van Diever. In regie van Jack Nieborg. Vrijdag, zaterdag en 22 en 23 juli. Ook op 26, 27 en 31 augustus en 2, 3, 7, 9 en 10 september (w w w. s h a k e s p e a r e t h e a t e r d i e v e r. n l ) .

Over het IJ Festival, nog t/m 17 juli in Amsterdam-Noord. Met onder meer Het Hollands Mirakel, theatraal antwoord op de vraag 'Wat is Holland?', Zooi, van Dansgroep Krisztina de Châtel, choreografie voor vuilnismannen en vuilniswagens van de gemeentereiniging en Kursk, samenwerking tussen Merlijn Twaalfhoven en Toneelgroep Amsterdam in een onderzeeër in het Verder d'Electrique samen met The Ex (A Clockwork Orange, t/m 24 juli) en de jonge gezelschappen Polly Maggoo, De Maan, Pampalab, Het Vijfde Element en Drie Naakte Mannen. Vanaf Amsterdam CS vaart een pont die vlakbij de festivallocatie aanmeert.

(w w w. o v e r h e t i j . n l ) .

N'Yam Bai door Jonge Sla Produkties en Productiehuis Rotterdam. N'Yam Bai ('het eten van rijst') toont het leven in Cambodja tijdens het communistische regime van dictator Pol Pot afgezet tegen de achtergrond van de skyline van de Rotterdamse haven bij zonsopgang en -ondergang, t/m 17 juli elke donderdag t/m zaterdag om 21.30u en op zondagochtend om 5u verzamelen bij Hotel New York in Rotterdam.

De Parade vijftiende editie van het theaterfestival rond het circus en de kermis. Met voorstellingen van o. a. Levende Jukebox, Ellen ten Damme, Wilde Hond, Eric Koller, Conny Janssen Danst, Bob Fosko, Growing Up in Public, Van Houts en De Ket, Lieber Gorilla, Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk, Hans Dagelet, Daphne de Bruin, Teatro, Via Rudolphi, Orkater, Dogtroep. Vanaf vrijdag t/m 24 juli in Utrecht (Park Nieuweroord) en van 29 juli t/m 14 augustus in Amsterdam (Martin Luther Kingpark)

(w w w. d e p a r a d e . n l ) .

Fanny & Marius door Theatergroep Suburbia in regie van Albert Lubbers. Liefdesgeschiedenis naar de Marseille-trilogie van Marcel Pagnol, die zich afspeelt in een café in de havenstad. Fanny krijgt een huwelijksaanzoek van de rijke Panisse maar trouwt liever met haar jeugdliefde Marius, de zoon van de caféhouder. Hij twijfelt omdat hij de zee op wil. Ook heeft het stel te kampen met bemoeizuchtige ouders en ironisch commentaar van cafégasten, t/m 23 juli in Almere (Stadslandgoed de Kemphaan).

Allen af door Toneelgroep Oostpool in regie van Erik Whien. Bewerking van de komedie Noises Off van de Brit Michael Frayn. Raamvertelling over een groep acteurs die een slaapkamerklucht repeteren. Het stuk dreigt inelkaar te storten als gevolg van financiële, artistieke en emotionele problemen; een te handige regisseur, een goedkoop decor en een net te intieme relatie. Vanavond t/m zondag in Apeldoorn (Orpheus) en tot slot van 21 t/23 juli in Arnhem (Sonsbeekpark).

De Passiespelen in regie van Pierre Driessen. De bijbelse overlevering en het lijdensverhaal van Jezus van de opwekking uit de dood door Lazarus, de intocht in Jeruzalem, het Laatste Avondmaal en de kruisiging. Multi-zintuigelijke voorstelling, vertelt vanuit de beleving van Lazarus. Tot en met september elke zondag, en elke zaterdag van 23 juli t/m 20 augustus in Tegelen (Openluchttheater De Doolhof).

The Bitch. In bed with MacBeth door Growing up in public, in regie van en gespeeld door Daphne de Bruin.

Een vrouw, gedreven door een visioen van macht en rijkdom, stort zichzelf en haar man in een neerwaartse spiraal van verraad, moord en destructie. Van vrijdag t/m zondag in Hoorn (Karavaan), 21 t/24 juli in Utrecht (Parade), 5 t/m 7 augustus in Amsterdam (Parade), 10 t/m 13 augustus in Shagen (Karavaan), 4 september in Utrecht (Uitfeest).

Zonder Jurk door Theater te Water in regie van Just Vink. 'Zonder jurk, geen huwelijk', is het motto van weduwe Martha Willes, eigenares van een naaiatelier. Maar zal zij zelf nog ooit een jurk dragen? Of delft ze het onderspit tussen broderie en kantwerk? Over de duistere kant van het naai-atelier. Vrijdag t/m zondag in Briltil (bij de brug), 19 en 20 juli in Leeuwarden (achterzijde Harmonie), 26 t/m 31 juli Terschelling (haven West Terschelling).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden