Theater

Lumumba-bah van en door Nadine Lavern en Sam Bogaerts, gebaseerd op het leven van Patrice Lumumba, de eerste gekozen premier van Congo, die ruim dertig jaar geleden werd vermoord....

Groot en klein naar Botho Strauss door Theatergezelschap Helden. Tot en met 1 december in Frascati in Amsterdam, première vrijdag.

Coriolanus van Shakespeare door Dood Paard in een nieuwe vertaling van Manja Topper en Kuno Bakker. Centraal staat generaal Coriolanus die in conflict komt met zijn stad en zijn karakter. Tot en met 1 december in Frascati in Amsterdam, dinsdag in Schouwburg in Amstelveen.

2 x 2 = 5 door 't Barre Land is een verkenning van het werk van de Russische schrijver Dostojevski. Zijn helden zijn bezeten van een idee en kennen geen maat. Van 4 t/m 8 december in Huis a/d Werf in Utrecht.

De tweeling van Tessa de Loo door 't Bos. Over de tweeling Loote en Anna die vroeg uit elkaar is gehaald en, zo blijkt later, ook figuurlijk uit elkaar is gegroeid. Van 4 t/m 15 december in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Mind the Gap van Stefan Hertmans door Toneelgroep Amsterdam/Kaaitheater. Drie Griekse mythische vrouwen, Antigone, Klytaemnestra en Medea, klagen de Man aan. Een regie van Gerardjan Rijnders. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, zondag in Stadsschouwburg Groningen, maandag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Aladdin en de Ayatollah door Growing up in Public is een muzikale voorstelling van Paul Feld. Een islamitische broedertwist op Hollandse bodem. Vanavond in de Gigant in Apeldoorn, vrijdag in Provadja in Alkmaar.

Troilus en Cressida van Shakespeare door Keesen & Co. Twee mensen worden verliefd ten tijde van de oorlog tussen de Trojanen en de Grieken. Een vertaling, bewerking en regie van Willibrord Keesen. Vanavond in het Laktheater in Leiden.

Orestes van Euripides door het Nationale Toneel. Een regie van Agaath Witteman, vertaling van Gerard Koolschijn. Over Orestes die zijn moeder vermoordt en de toorn van de wraakgodinnen op de hals haalt. Met Michel Sluysmans als Orestes. Tot en met 15 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Conijn van Olland, een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte, is in reprise genomen. Regie van Gijs de Lange. Over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Tot en met 1 december in Theater Bellevue in Amsterdam.

Eva Bonheur van Herman Heijermans door Het Vervolg wordt hernomen. Een familie werkt zichzelf in de nesten door met geleend geld op de beurs te speculeren. Met Mieneke Bakker in de hoofdrol. 'Op en top Hollands drama'(Hein Janssen). Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Hoorn (Het Park), 1 december in Hengelo (Schouwburg), 4 december in de Goudse Schouwburg.

Doek van en door De Nieuw Amsterdam, een voorstelling over ouderdom. Regie Aram Adriaanse. Vrijdag en zaterdag in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Übung van Josse de Pauw door Victoria. Winnaar van Theaterfestival 2001. In een geprojecteerde zwartwitfilm brengen twee echtparen samen een weekend door. Op de toneelvloer spreken zes piepjonge spelers de stemmen in. Op 30 november in de Rotterdamse schouwburg, op 1 december in de Kunstmin in Dordrecht.

Varkens/Boeren door Zuidelijk Toneel Hollandia, twee stukken over de Brabantse varkensboeren: 'Nageslacht' van Kamiel Vanhole en Josse de Pauw gaat over een boerin en haar enig overgebleven varken. 'Truus en Connie' (door Elsie de Brauw en Chris Nietvelt) is een theatertekst gebaseerd op interviews van Lex Bohlmeijer met varkensboerinnen. Tot en met 16 december in de Verkadefabriek aan de Tramkade in Den Bosch.

John Gabriel Borkman van Henrik Ibsen door Toneelgroep Amsterdam. Over een ex-bankdirecteur die in een luxueuze villa zijn dagen slijt in eenzaamheid, na beschuldigd te zijn van fraude. Mirjam Koen regisseert o.a Fred Goessens, Marlies Heuer en Lineke Rijxman. Zaterdag in Wageningen (Junushoff), maandag in Doetinchem (Amphion), dinsdag in Zutphen (Hanzehof).

Waarom huilen baby's als ze geboren worden, de eerste productie van Ola Mafalaani/Theater a/h Spui. 'Een theatrale verhandeling en een Braziliaans feest tegelijk'. Tekst van Ko van den Bosch, regie van Ola Mafaalani. Van 29 november t/m 1 december in Huis a/d Werf in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden