Theater

Het Vaarwel, de Haidermonoloog van Elfriede Jelinek door De Factorij. De Orestes en de afscheidsrede van Jörg Haider tot een nieuwe taalcompositie vervlochten....

MF-Unlimited: Het spookhuis, eerste van drie producties van het Noord Nederlands Toneel. Voorstelling op een geheime locatie; een speciale bus vertrekt vanaf de Machinefabriek in Groningen. Tot en met 26 april; zaterdag is er om 23.30 uur een nachtvoorstelling. Tweede productie: Sirenen van Fenneke Wekker is een onderzoek naar de kunst van het verleiden. Van 29 april t/m 10 mei in De Machinefabriek.

Soiree met Annie M.G., een selectie uit haar vroege werk door Carol van Herwijnen, Metta Gramberg, Mies de Heer en Mark Lippe. Vanavond in De Kom in Nieuwegein, 25 april in de Speeldoos in Baarn, 26 april in Twee Hondjes in Hellevoetsluis, 27 april in De Lawei in Drachten.

De Presidentes van Werner Schwab door Het Vervolg. Eerste deel van het drieluik De Faecaliëndrama's. Boris Paval Conen regisseert in het eigen theater Eva van der Gucht, Guusje van Tilborgh, Hans van Leipsig en Marieke van Leeuwen. Tot en met 17 mei in het Derlon Theater in Maastricht. Tel. 043-3507170.

Strange Interlude van Eugene O'Neill door het Nationale Toneel Regie: Johan Doesburg. Hoofdpersoon Nina Leeds verliest in de eerste wereldoorlog haar grote liefde, en komt daar nooit meer overheen. Met o.a. Ariane Schluter en Dries Vanhegen, Mark Rietman en Gees Linnebank. Tot en met 27 april in Theater Bellevue in Amsterdam (19-24u).

Een Meeuw van Tsjechov door de Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans, die zelf ook een van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt. 'De liefde is [. . .] een voortdurende, bijna hilarische bron van misverstanden.' Met Sylvia Poorta, Halina Reijn en Tijn Docter. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan er voorafgaand aan De Meeuw gedineerd worden in de foyer. Op elke dinsdag en woensdag is er vooraf een inleiding. Tot en met 10 mei in in het Compagnietheater in Amsterdam.

Slaapschuld van Peer Wittenbols door TG Oostpool. Over een oude, alleenstaande vrouw (gespeeld door Marcel Hensema) die wacht op haar dood na een val in haar huis. Regie: Norbert ter Hall. Tot en met 27 april als lunchtheatervoorstelling in Bellevue in Amsterdam.

4 Mannen van Maike Meijer door De Paardenkathedraal. Vier mannen staat op het punt vader te worden. Regie: Paula Bangels. Muziek: Jasper Boeke. Vanavond in de Goudse Schouwburg, vrijdag in De Vorst in Tilburg, zaterdag in Theater Bis in Den Bosch.

Da Vinci en de drol van Roland Topor. Toneelschuurproductie met o.a. Kees Hulst, Joep Onderdelinden en Tjitske Reidinga. Absurde thriller over de stoelgang. Vertaling: Tom Kleijn. Regie: Jennifer Drabbe. Vanavond in De Toneelschuur in Haarlem, vrijdag in De Vest in Alkmaar.

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Regie: Johan Simons. Vader heeft in de gevangenis gezeten vanwege te intiem gedrag met zijn dochter. Moeder probeert het leven aan elkaar te redderen. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Fedja van Huêt en Yonina Spijker. Vrijdag in De Kring in Roosendaal, op 29 en 30 april in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Orlando door Catherine ten Bruggencate (Nationale Toneel), monoloog naar de roman van Virginia Woolf. Fictieve biografie van een androgyn personage dat zo'n 400 jaar leeft. Vanavond en vrijdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Parasieten van Marius von Mayenburg door De Wetten van Kepler. Over vijf klaplopers die zich hebben teruggetrokken in een eigen wereld en daar een verstikkend web omheen spinnen. Regie: Tanya Hermsen. Vanavond in de Groene Engel in Oss, 25 april in Theater a/h Spui in Den Haag, 26 april in het Chassé Theater in Breda, 29 april t/m 3 mei in Frascati in Amsterdam.

Bambie 8 van en door mimetheatergroep Bambi. Hoeveel emotie kan een mens hebben, dat onderzochten Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan in deze voorstelling, die is geïnspireerd op films die regisseur Werner Herzog met acteur Klaus Kinski maakte. Vanavond in Theater Bis In Den Bosch, 25 en 26 april in de Toneelschuur in Haarlem.

De Mensenhater van Molière in een bewerking van Dirk Tanghe bij de Paardenkathedraal. Even wrang als komisch stuk over de misantroop Alceste en de gluiperds om hem heen. Met o.a. Thomas de Bres, Maike Meijer, Harriët Stroet en Bas Keijzer. Vanavond in De Lawei in Drachten, 25 en 26 april in Stadsschouwburg Groningen, 29 april in Stadsschouwburg Eindhoven.

De Dochters van King Kong van Theresia Walser door het Nationale Toneel. Drie verpleegsters in een verzorgingstehuis tuigen 's nachts bejaarden op als Hollywoodsterren en sturen ze als een beroemdheid op hun laatste reis. Antoine Uitdehaag regisseert o.a. Catherine ten Bruggencate, Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma. Zaterdag in Schouwburg Arnhem, dinsdag in De Vest in Alkmaar.

Onbegonnen werk van en door Theatergroep Carver. Het leven zit vol raadsels en het is onbegonnen werk om er enige ordening in aan te brengen. Regie: Helmert Woudenberg. Met Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Peer Mascini. Op 24 en 25 april in de Rotterdamse Schouwburg, 26 april in de Goudse Schouwburg, 29 april t/m 18 mei in Bellevue in Amsterdam.

Hoe komt het kalf bij zijn maat, tweede stuk dat Esther Gerritsen speciaal schreef voor Keesen & Co. Hedendaagse komedie over vijf mensen die in een gezellig samenzijn converseren over ziekte en dood. Met o.a. Monique Kuijpers, Marisa van Eyle en Wim Bouwens. Regie: Willibrord Keesen. Vanavond en vrijdag in Lux in Nijmegen, 26 april in De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vanavond in de Tamboer in Hoogeveen, 26 april in het Wijngrachttheater in Kerkrade, 29 april in de Leidse Schouwburg, 30 april laatste voorstelling in Stadsschouwburg Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden