Theater

Brel, de zoete oorlog door Toneelgroep Oostpool. Reprise van deze muzikale voorstelling met Louis d'Or winnaar Jeroen Willems, regisseur Rob Ligthert en componist Wim Selles....

Sinate in Kleur door De Groep van Steen. Mobiel bewegingstheater van Jeanette van Steen in een vrachtwagentrailer met drie mimespelers, contrabassiste Cristin Wildbolz en een lichtinstallatie van Eurogenie. Zaterdag (première) t/m 6 maart op vrijdag, zaterdag en zondag op het terrein van de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel in Amsterdam.

Een aantal van de Britse toneelschrijfster Caryl Churchill, vertaald door Laurens de Spoor. Zoon Bernard komt erachter dat hij is gekloond en confronteert zijn vader hiermee. Eric Schneider en Marcel Hensema spelen vader en zoon. Regie: Ursul de Geer. Vrijdag (première) en zaterdag in de Leidse Schouwburg, 2 februari in Franeker (De Koornbeurs), 3 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 4 februari in De Lawei in Drachten.

Happy Hour van Willy Russel, relatiekomedie over de keerzijde van het uitgestippelde leven van Jeroen en Kim en hun buren. Regie: Andy Daal. Vertaling: Annemarie Oster. Vanavond in Delfzijl (De Molenberg) 28 januari in Ede (de Reehorst), 29 januari in Maaseik (CC Achterolmen), 1 februari in Schiedam (Fortis Theater), 2 februari in Doetinchem (Schouwburg Amphion).

De dag en de nacht en de dag na de dood, een Toneelschuur Productie in regie van Alexandra Koch. Nieuwe tekst van Esther Gerritsen. Drie mannen staan na afloop van het ziekbed van respectievelijk hun moeder, zus en echtgenoot tegenover elkaar. Surrealistische voorstelling over leven, dood, mensen redden, herdenken en superhelden. Met Ko van den Bosch, Iwan Walhain en Marcel Osterop. Vanavond t/m 29 januari (première 22 januari) in de Toneelschuur in Haarlem (www.dagnachtdag.nl).

Serenade door Theater De Engelenbak, in 1983 geschreven door Hugo Claus. Nu in regie van Shireen Strooker, Pieter Bouwman en Pepijn Cladder. Gaat over de ongemakkelijke aspecten van de liefde. Vanavond t/m 5 februari (niet op zo ma di) in Theater De Engelenbak in Amsterdam.

Nijinsky & Diaghilev, gek van dans over de driehoeksverhouding tussen de legendarische danser Vaslav Nijinsky, Serge Diaghilev en Romola. Geschreven door Pieter van de Waterbeemd, choreografie, kostuums en decor van Toer van Schaik. Met Vincent Croiset, Saskia Temmink en danser Benito Marcelino. Op 28 januari in Rijswijkse Schouwburg, 31 januari in Stadsschouwburg Groningen, 1 februari in Hoorn (Schouwburg Het Park), 2 februari in Goudse Schouwburg.

Dood door Maatschap Ze Doen Wat Ze Kunnen is een film- en theatervoorstelling inéén over een ongeneeslijk zieke man die zijn partner en de huishulp er van verdenkt zijn dood moedwillig te willen versnellen. Met Joop Admiraal, Dik Boutkan en Martin van Poppel. Regie: Gerardjan Rijnders. Vanavond t/m 28 januari in Utrecht (Theater Kikker), 3 en 4 februari in Plaza Futura in Eindhoven, 5 februari in Theater Provadja in Alkmaar.

Proust 3: de kant van Charlus door het Ro Theater. Derde deel van regisseur Guy Cassiers' vierdelige theatercyclus gebaseerd op de roman Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust (1871-1922). Op 28 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 7 februari in Hoorn (Schouwburg Het Park), 9 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Cashville, tragikomedie door Christine van Stralen en Sanne Vogel, een Hetveem-productie samen met stichting De Vogelfabriek. Moeder en dochter leiden troosteloos bestaan in een hotdog-car waar ze dromen van een man met geld. Op 3 en 4 februari in Groningen (Het Kruithuis), 5 februari in Den Haag (Korzo Theater), 10 februari in Enschede (Theater Concordia).

The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn, besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse in de hoofdrol, naast Annick Boer. Vanavond in Harderwijk (Cultureel Centrum), 28 januari in Almere (De Metropole), 10 februari in Schouwburg Tilurg, 11 februari in Drunen (De Voortse Venne), 12 februari in Veenendaal (Theater De Lampegiet), 14 februari in Rijswijkse Schouwburg.

Pygmalion door het Ro Theater is een bewerking van de musical My Fair Lady door Ko van den Bosch. Olga Zuiderhoek speelt professor Higgins en Loes Luca het bloemenmeisje Lize Doolittle. Op 28 en 29 januari in Stadstheater in Zoetermeer, 1 februari in Oss (theater De Lievekamp), 2 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Trilogie van het Verlies, combinatie van drie voorstellingen door Toneelgroep Oostpool. Met het relatief nieuwe Goedbloed en de wat oudere voorstellingen Het Zouthuis en Zullen we het Liefde noemen maakten schrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert een trilogie met variaties op het thema verlies. Op 29 en 30 januari in Lux Theater in Nijmegen, 3 februari in Goudse Schouwburg, 10 februari in Zwolle (Odeon), 13 februari in Tilburg (Schouwburg).

Painicilline van Ko van den Bosch door Alex d'Electrique is een absurd-komisch drama waarin vijf mannen zich staande proberen te houden in een wereld zonder moraal. Vanavond in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort, 3 februari in Zwolle (Odeon), 4 februari in Hoogeveen (Theater De Tamboer), 5 februari in IJmuiden (Witte Theater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden