THEATER

Tournee..

Prinsessen in de bossen is een bewerking van Shakespeares 'As you like it' door Sam Bogaerts bij Theater Malpertuis. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), 14 februari in Apeldoorn (Orpheus), 17 februari in Enschede (Twentse Schouwburg).

De schijn bedriegt van Thomas Bernhard, vertaald en geregisseerd door Willibrord Keesen, is hernomen door Keesen & Co. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), vrijdag in Weesp (City of Wesopa), zaterdag in Deventer (Theater Bouwkunde).

De Film is een productie van filmer Joost Rekveld, acteur Benjamin Verdonck en het muzieklaboratorium Veenstudio van Zuidelijk Toneel Hollandia. Een multidisciplinaire voorstelling over het mysterie van het leven. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), 20 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Anne-Wil Blankers speelt de alles overheersende moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Angelique de Bruijne, Christine Ewert en Thekla Reuten. Vanavond in Emmeloord ('t Voorhuys), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zondag in Bussum ('t Spant), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 15 februari in Alkmaar (De Vest).

'Disco Pigs' van de Ierse schrijver Enda Walsh vertaalde Marcel Otten tot Diskoobigge. Arnoud Bos en Maria Kraakman of Jeroen Spitzenberger en Heike Wisse spelen de 17-jarige Beer en Big die onafscheidelijk en gewelddadig zijn. Een regie van Frans Strijards bij De Theater Compagnie. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 9 en 10 februari in Den Haag (Theater a/h Spui), zondag in Utrecht (Huis a/d Werf), 15 en 16 februari in Den Bosch (Theater Bis).

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Met Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Marcel Ott en veel jonge acteurs. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Naaldwijk (De Naald), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 13 en 14 februari in Haarlem (Stadsschouwburg), 15 februari in Veendendaal (De Lampegiet).

Regisseur Johan Simons laat de hoofdpersoon in Woyzeck ronddartelen in een groot waterbassin waar hij wordt bestudeerd door wetenschappers. Een voorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia met Bert Luppes, Chris Nietvelt, Carola Arons, Fedja van Huêt e.a. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), 9 en 10 februari in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Zaandam (Zaantheater), 14 februari in Hoorn (Het Park), 15 februari in Leeuwarden (De Harmonie).

InDependance met Paters in Congo, een voorstelling van Guido Kleene en Hans Man in 't Veld over een missionaris in de binnenlanden van de Congo. Vanavond in Apeldoorn (Gigant), vrijdag in Doetinchem (Gruitpoorttheater), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), maandag in Enschede (De Vrijhof), 14 en 15 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vanavond in Gouda (Schouwburg), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Dokkum (De IJsherberg), 13 februari in Kerkrade (Wijngrachttheater), 14 februari in Zutphen (De Hanzehof).

De Vlaamse theatergroep De Tijd speelt Bal van de pompiers van Max Frisch. Met Warre Borgmans als het burgermannetje Biedermann, dat wordt belaagd door pyromane indringers die het op zijn huis hebben gemunt. Zaterdag in Leiden (Schouwburg), 14 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 29 februari tot slot in Zwolle (Odeon).

In Zussenhelft spelen Bodil de la Parra en Wimie Wilhem twee zusjes die ziekelijk afhankelijk van elkaar zijn. Een tekst van Bodil de la Parra. Vanavond in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Wadway (Theaterkerk), 14 februari in Breda (Chassé Theater), 16 en 17 februari in Groningen ('t Kruithuis).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Enschede (Concordia), 14 februari in Almere (Metropole), 16 februari in Amersfoort (De Flint).

Jan Ritsema regisseerde 't Barre Land en Kaaitheater in Hamlet. Hij legt het accent niet op het twijfelen of treuren van de hoofdpersoon, maar maakt van Shakespeares Hamlet een briljante strateeg die iedereen aan het denken zet en uiteindelijk verstrikt raakt in zijn eigen argumenten. Zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 13 t/m 17 februari in Amsterdam (De Brakke Grond).

Wild Grrrrl van Rebecca Prichard door Zep, vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Heemskerk (De Cirkel), zondag in Groningen (Kruithuis), 14 februari in Bergeijk (De Kunstmin), 15 februari in Zaandam (Zaantheater).

In Re: Frankenstein combineren Neville Tranter (concept/poppen) en Luk van Meerbeke (tekst/regie) van het Stuffed Puppet Theatre het befaamde verhaal van Mary Shelleys 'Frankenstein' met theaterteksten van Wolfgang Deichsel, de geschiedenis van Weimar en het concentratiekamp Buchenwald. Zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 16 februari in Spijkenisse (CC De Stoep).

Amsterdam

Courage speelt, in regie van Margrith Vrenegoor, Overliefde, op basis van het filmscenario 'A short story about love' van Kieslowski. Renée Fokker speelt de vrouw die door jongen (Casper Gimbrère) met een telescoop wordt bespied in haar flat. Vanavond (première) t/m 15 maart in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

De eenakter Portretten die het Tweede Kamerlid Judith Belinfante schreef voor het festival Hollandse Nieuwe is uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling. Over een oorlogsfotograaf, zijn echtgenote en een vrouw die meer voor hem lijkt te betekenen dan zijn vrouw. In Theater Cosmic, vanavond t/m zaterdag, 14 t/m 18 februari.

Toneelgezelschap Dood Paard houdt een maand lang huis in Frascati, waar onder de titel Stock voorstellingen worden gegeven uit het bestaande repertoire, onder meer 'Wie is er bang voor Virginia Woolf', 'Wie' en 'Backstage' van Oscar van Woensel en Shakespeares 'Titus'. Tot en met 3 maart.

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, t/m 1 april. Reserveren tel. 020-6826650.

Mimegezelschap Drift met een gelijknamige voorstelling, waarin drie onbekenden de strijd met elkaar aanbinden over de ruimte waar ze zich bevinden. Vanavond t/m zondag in Het Veem Theater.

Arnhem

Peer Wittenbols maakte een nieuwe vertaling van Shakespeare's Koning Lear voor de eerste voorstelling van Toneelgroep Oostpool, het resultaat van een fusie tussen Theater van het Oosten en De Federatie. Rob Ligthert regisseerde o.a. Hans Hoes, Oda Spelbos, Juul Vrijdag en meer dan veertig figuranten uit Arnhem e.o. Vanavond t/m 3 maart om 20 uur in de Eusebiuskerk.

Eindhoven

In Plaza Futura, de Schouwburg, de Effenaar, Witte Dame, Theater 't Klein, de Academie voor Drama en op andere locaties het festival Cement met theater- en dansvoorstellingen, concerten, films en beeldende kunst. Vanavond t/m zondag, tel. 040-2946848

(www.productiehuis.nl/cement).

Maastricht

Locked-In is een co-productie van Het Huis van Bourgondië en de Vlaamse theatergroep De Queeste op basis van een tekst van Paul Pourveur. Over een jongen en een meisje die ontwaken uit een onbeweeglijke toestand. Vanavond t/m 17 februari in Het Huis van Bourgondië.

Rotterdam

Hotel Modern en de Rotterdamse Schouwburg produceren De Grote Oorlog, een 'live animatiefilm'. Herman Helle, Pauline Kalker en Arlène Hoornweg brengen op een miniatuur-filmset door middel van minicamera's de Eerste Wereldoorlog tot leven. Arthur Sauer zorgt voor de muziek en de geluiden. Vanavond t/m 10 februari in de Schouwburg.

Utrecht

Theatergroep Aluin viert zijn 10-jarig bestaan met een reprise van Het, een bewerking van 'The beast in the jungle' van Henry James. Regie: Erik Snel. Op 11 t/m 13, 18 t/m 20 en 25 t/m 27 februari om 20 uur in Theatercafé De Bastaard, Jansveld 17. Reserveren tel. 030-2723092.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden