THEATER

Tournee..

Twintig jaar geleden schitterden Ko van Dijk en Mary Dresselhuys in Herfst in Riga. Aan Kees Coolen en Ingeborg Elzevier de zware taak om die twee te doen vergeten in een nieuwe voorstelling, geproduceerd door Hummelinck Stuurman. Over twee mensen die elkaar in de herfst van hun leven vinden. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag in Drachten (De Lawei), woensdag in Almelo (Theater Hotel).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Zwolle (Odeon), woensdag in Arnhem (Schouwburg).

Oude Mensen door Het Nationale Toneel, naar het boek van Louis Couperus, in regie van Ger Thijs. Met Elisabeth Andersen, Joop Doderer, Ton Kuyl, Rik Launspach, Anita Menist e.v.a. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 12 t/m 16 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg), 18 t/m 22 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Een reprise van de Huis a/d Werftheaterproductie Todje door Harm van Geel en Co. Een tekst van Esther Pierik over een broer en een zus die naar een kleiner zusje verlangen en een meisje kidnappen. Zaterdag in Alkmaar (Provadja) en tot slot 14 oktober in Eindhoven (Plaza Futura).

Keesen & Co spelen De schijn bedriegt van Thomas Bernhard. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 13 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 14 oktober in Apeldoorn (Podium Gigant).

De grote Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee regisseerde zelf zijn eerste toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Na de pauze volgt Old Friends van Douglas Mitchell, dat eveneens handelt over 'het onvermogen van mensen elkaar te bereiken'. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vanavond t/m 10 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

De Harries (v/h Kas & De Wolf) voeren simpele gesprekjes van huishoudelijke aard in Hygiëne. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 17 oktober in Oss (De Groene Engel).

In het programma 'Mooi toneel weer!' presenteert Toneelgroep Amsterdam voorstellingen uit het afgelopen seizoen. Vertraagd afscheid, van en door Hans Kesting en Joop Admiraal, vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), woensdag in Maastricht (Toneelacademie); Angst en ellende in het rijk van Kok, vanavond, vrijdag, zaterdag, zondagmiddag en maandagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Bambie 6 gaat over drie jongens die wel willen opgroeien maar niet weten hoe. Ze zoeken inspiratie bij Elvis, oud-sovjet-generaal Lebed en bovenal hun eigen vaders. Mimetheater Bambie speelt het stuk vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 14 oktober in Enschede (Concordia).

Firma Rieks Swarte en Toneelproducties brengen een remake van De vertellingen van 1001 nacht, een tekst van Niek Barendsen. Met Elsje de Wijn, Ali Çifteci, Rieks Swarte e.a. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), vrijdag en zaterdag in Utrecht (Blauwe Zaal), 12 t/m 17 oktober in Amsterdam (Bellevue).

Amsterdam

De Servische schrijfster Biljana Srbljanovic schreef Familiegeschiedenis Belgrado, dat Frans Strijards regisseert bij Art & Pro. Op een speelplaats spelen kinderen vader en moedertje, waarmee ze de chaotische wereld om hun heen imiteren. Vanavond t/m 30 oktober in het Rozentheater.

In het Nieuwe de la Mar Theater op 12 en 13 oktober het begin van de afscheidstournee van Feike Bosch ma. In de voorstelling Feike werkt hij zoals altijd met stukken doek en stokpoppen. Medewerking verlenen Elze van den Akker, Joene Wiersma en Frank Oorthuys.

Desert door Bonheur (Annekee van Blokland, Ria Marks en Martin van Poppel). Een vrouw gaat op zoek naar haar verdwenen zus. Van 12 t/m 16 oktober in Frascati.

Esther Gerritsen schreef de monoloog Huisvrouw, waarin een jonge vrouw wacht op de thuiskomst van haar man - waar ze niet te vroeg mee moet beginnen omdat ze anders klaar kan zijn met wachten voordat hij er is. Een solo door Jantien Koenders, geregisseerd door Alexandra Koch. Vanavond t/m 17 oktober om 21 uur in het Gasthuis.

Het 5th International Theatre Improvisation Festival begint zondag in Theater Bellevue met een variant op de theatersportwedstrijd, waarna van 12 t/m 15 oktober in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de officiële theatersportwedstrijd volgt.

Soms staat hij te swingen in z'n hok is een zelfgeschreven solo-voorstelling door Saskia Huybrechtse, onder regie van Luk Nys. Een vrouw vertelt over haar vriend die in het huis van bewaring zit. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Frascati.

Jeanet Meijs speelt de solo Emily Dickinson van William Luce, vanavond t/m 10 oktober in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Den Bosch

Vraaggesprekken met jonge kinderen vormen de basis van de gesprekken in de Hollandia-voorstelling Lena en Willem, gespeeld door Frieda Pittoors en Bert Luppes. Een regie van Floor Huygen. Van 9 oktober t/m 5 november (woensdag t/m zaterdag) in Theater Bis.

Den Haag

Moeder Leentje en Sjoerd, 'de vrucht van haar schoot', bezien de buitenwereld door het glas van hun aquarium. Stella Den Haag speelt Hoop en glorie op de dag van de heilige drie-eenheid van Hans van den Boom, waarin moeder en zoon een strijd op leven en dood voeren. Van 11 t/m 15 oktober in het Stella Theater.

In het Volksbuurtmuseum van 13 t/m 24 oktober Het Huis Alba van Lorca door theaterhuis AlbA in een regie van Saskia Mees.

Rotterdam

Jan Decorte schreef een eigen versie van het Oedipus-verhaal, Bêt Noir, die hij speelt met Sigrid Vinks en twee acteurs van De Onderneming (Waas Gramser en Kris van Trier). Voorstellingen van 13 t/m 16 oktober in de Van Nelle-fabriek. Reserveren tel. 010-4118110.

Op 7, 8 en 9 oktober in de Van Nellefabriek de laatste voorstellingen van De Val van de Goden door Hollandia. Een bewerking van Visconti's film 'The Damned' over grootindustriëlen die heulen met de nazi's, over helden die ook hufters kunnen zijn. Aanvang 19.15 uur, reserveren tel. 075-6310231.

Utrecht

In de Stadsschouwburg vanavond en vrijdag Shakespeares Hamlet in een Litouwse productie met de Litouwse rockster Andrius Mamontovas in de hoofdrol. De regie is van Eimuntas Nekrosius. In deze Baltische Hamlet is het nacht en ijzig koud. De door sneeuw, buffels en bontmutsen beheerste enscenering duurt vierenhalf uur en is voorzien van Nederlandse boventitels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden