Theater

n The Pillowman door de Theatercompagnie in regie van Maaike van Langen. Stuk van de Britse toneelschrijver Martin McDonagh waarin schrijver Katurian Katurian wordt verdacht van de mishandeling en moord op een aantal kinderen....

n Echt iets om naartoe te leven door Toneelgroep Amsterdam in regie van Gerardjan Rijnders. Op haar ziekbed besluit de auteur van de bestsellerserie Pinkeloentje nog één boek te schrijven. In ruil daarvoor eist ze publicatie van haar niets verhullende memoires. Vanavond in Schiedam (Theater a/d Schie), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zondag in Hoorn (Het Park), 3 mei in Enschede (Podium Twente), 6 en 7 mei in Utrecht (Schouwburg).

n De verdamping van de menselijke soort door Toneelgroep Oostpool. Regisseur Rob Ligthert, acteur Flip Filz en vormgever Catherina Scholten onderzoeken wat er gebeurt als iemand alleen overblijft. Over de stilte, vertwijfeling en de overlevingszucht van een eigenzinnige man. Vrijdag en op 6 en 7, 13 en 14, 20 en 21 en 27 en 28 mei in Arnhem (Huis Oostpool).

n Mensch, durf te leven! door Het Vervolg. Stuk van Gerben Hellinga over de Nederlandse cabaretier Jean Louis Pisiusse in regie van gastregisseur Arie Mol. Over het Nederlandse cabaretleven in de jaren twintig van de vorig eeuw en de laatste maanden van Pisiusse's leven. Met onder anderen Paul Hoes, Jim de Groot, Heidi Arts en Hans van Leipsig. Tot en met 7 mei elke avond (m. u. v. maandag en zondag) in Maastricht (Derlon Theater).

n Don Quichote door Toneelgroep De Appel. Regiedebuut van David Geysen met een poëtische vertelling in een moderne versie over een man die gelooft dat hij een ridder is en de strijd aangaat met illusie en werkelijkheid. Tot en met 28 mei in Den Haag (Appeltheater).

n De Redenaar, solovoorstelling van Victor Löw in regie van Porgy Franssen. Een man met een obsessie voor historische toespraken gaat zelf in het openbaar spreken en geeft zijn leven een andere wending. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Leidschendam (Theater Camuz), 3 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal), 6 mei in Sassenheim ('t Onderdak), 7 mei in Heemstyede (de Luifel), 10 mei in Almere (De Roestbak). n All for love van John Dryden (1631-1700) door theatergroep Aluin. Geestige en vrije vertaling van Benno Barnard over de tragedie van de labiele Romeinse veldheer Antonius die zich verliest in een niets ontziende passie voor Cleopatra. Regie: Erik Snel. Vanavond in Heerenveen (Het Posthuis), 3 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 6 mei in Culemborg (Theater De Fransche School), 7 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 11 mei in Tilburg (Schouwburg).

n Elementaire Deeltjes door Het Nationale Toneel naar de roman van Michel Houellebecq uit 1998. Zwartgallige voorstelling over een wereld waar concurrentie de menselijke verhoudingen bepaalt en met de opkomst van de moderne wetenschap, het materiade lisme triomfeert. Regie: Johan Doesburg. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 4 en 5 mei in de Rotterdamse Schouwburg, 9 mei in de Utrechtse Stadsschouwburg.

n Michel door Het huis van Bourgondië. Plotloos kantoordrama met het werk van Michel Houellebecq als inspiratiebron. Vier mannen op kantoor lijden een lamgeslagen leven. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 7 mei in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 10 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 19 mei in Venlo (De Maaspoort). n Lapidarium door Theatergroep Carver. Mengeling van het gewone en het absurde in de vertrouwde Carverthematiek over de levens en worstelingen van de gewone mens. Naar idee van Beppie Melissen. Vanavond en vrijdag in de Arnhemse Schouwburg, 2 en 3 mei in Schiedam (Fortis Theater a/d Schie), 6 en 7 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

n De familie Schroffenstein door 't Barre Land. Tragedie van Heinrich von Kleist uit 1802 gecomponeerd in de versvoet van de alexandrijn. Na moord volgt wraak, haat en hebzucht over een erfverdrag. Vanavond en vrijdag in Rotterdam (Schouwburg), 12 en 13 mei in Utrecht (Theater Kikker).

n Vader@ Zoon door Theatergroep De Nieuw Amsterdam. Tekst van Don Duyns over de vader-zoon relatie in diverse culturen en in verschillende tijden. Regie: Aram Adriaanse. Vanavond in Culemborg (De Fransche School), 9 mei in Maastricht (Toneelacademie).

n Atreus en Thyestes door Dood Paard, geschreven door Oscar van Woensel en Gillis Biesheuvel. De bloederigste broedermythe uit de Griekse geschiedenis; Atreus neemt wraak op zijn broer Thyestes door hem in een zogenaamd verzoeningsmaal zijn eigen kinderen voor te zetten. Met trompettist Boy Raaymakers als derde stem op het toneel. Van 3 t/m 7 mei in Amsterdam (Brakke Grond).

n De theatermaker van Thomas Bernhard, regie Dirk Tanghe. Treurige komedie over grote dromen en de troosteloze werkelijkheid. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg) en 17 mei in Enschede (Twentse Schouwburg).

n The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn, besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse in de hoofdrol, naast Annick Boer. Vanavond in Steenwijk (De Meenthe), zaterdag in Winschoten (De Klinker), 3 t/m 8 mei in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

n Moeder door De Appel. In regie van Jules Terlingen. Familiedrama van Stanislaw Ignacy Witkiewicz over hoe drank, drugs, leugens en goede bedoelingen de levens van mensen kunnen verwoesten en waarin de zoon zijn moeder uiteindelijk om verlossing vraagt. Met Hubert Fermin, Geert de Jong, Ids van der Krieke. Tot en met 28 mei in het Appeltheater in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden