THEATER

't Gelag is een solo van poppenspeler en acteur Fred Delfgaauw over de zoon van een kastelein die van het café een feestartikelenwinkel heeft gemaakt en de stamgasten na jaren weer binnenhaalt....

Tournee

De Paardenkathedraal speelt De Wereldverbeteraar van Thomas Bernhard, een ontroerende 'liefdevolle lovestory' (Hein Janssen) tussen een nurkse professor en zijn huishoudster. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Amstelveen (Cultureel Centrum).

Karina Holla maakte een voorstelling over Buster Keaton, 'The Man Who Wouldn't Lie Down', gespeeld door Aleksandar Acev, Natasha Lushetich, Matthias Maat en Oerm Matern. Vanavond in Nijmegen (O'42), vrijdag in Gouda (Schouwburg).

Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Oscar Wilde's beroemde komedie Het belang van Ernst. Met Pleuni Touw als Lady Bracknell. Een 'hilarische, perfect gespeelde voorstelling', volgens Marijn van der Jagt. Vanavond in Laren (Singer), vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), maandag in Kampen (Stadsgehoorzaal), dinsdag in Amersfoort (de Flint).

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf spelen Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' heren die gefascineerd zijn door het Wilde Westen. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Maastricht (Toneelacademie) en zaterdag tot slot in Culemborg (Fransche School).

In Zinsbegoocheling van Corneille door Toneelgroep Amsterdam, een regie van Gerardjan Rijnders, gaat een vader op zoek naar zijn zoon die hij tien jaar geleden heeft verstoten. 'Een vermakelijke en superieure toneelavond', volgens Hein Janssen. Laatste voorstellingen: vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg) en tot slot 23 december in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Amsterdam

Toneelgroep Toetssteen neemt De wisselwoning in reprise, een stuk van Ger Beukenkamp over een moeder en haar dochter en zoon die elkaar moeilijk kunnen loslaten. Van 18 t/m 21 december in De Engelenbak.

Na de regen van Art & Pro is een voorstelling over de verstrekkende gevolgen van een rookverbod op het werk. Op het dak van een wolkenkrabber slaat de paniek toe. In het Rozentheater, t/m 30 december (op 21, 26 en 28 december om 14 uur).

Matin van Veldhuizen schreef het schript van Woolf & Bell over de zusjes Virginia Woolf en Vanessa Bell, die bijna alles samen deelden, niet zonder elkaar konden maar elkaar ook in de weg zaten. Een voorstelling van Theatergroep Carrousel, vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Carrousel (Kloveniersburgwal 131).

Toneelgroep Dood Paard speelt Titus Andronicus van Shakespeare, t/m 21 december in het Gasthuis (v/h Amphitheater). Een veldheer keert terug van het slagveld en belandt in een verkiezingsstrijd die hem opnieuw onderuit haalt.

Daphne de Bruin interpreteerde het kerstverhaal op geheel eigen wijze. In Madonna's Man, een co-productie van Bellevue en Growing Up in Public, geregisseerd door Paul Feld, gaan Jozef, Maria en God met elkaar in debat over wat er zo'n 2000 jaar geleden is gebeurd. Een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, t/m 28 december om 12.30 uur.

The Heidi Chronicles is een toneelstuk van Wendy Wasserstein over Heidi, een kunsthistorica die zich in de jaren zeventig ontwikkelt tot een feministe en een balans probeert te vinden tussen werk, liefde en idealen. The In Players spelen een Engelstalige versie, vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Zuider Amstelkanaal (Fred. Roeskestraat 84).

Anne Wil Blankers en Bram van der Vlugt spelen de hoofdrollen in Hooikoorts van Noel Coward. Een bohémien-achtig gezin ontvangt vier gasten in het familielandhuis. Een ontspannen weekend ontaardt in een typische Coward-chaos van misverstanden. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in de Stadsschouwburg.

Valse wals, een Orkater-muziektheatervoorstelling zonder woorden van en door Ria Marks en Titus Tiel Groenstege, vrijdag, zaterdag en zondag in Bellevue, om 23 uur (voorstelling duurt 20 minuten).

Ook in Theater Bellevue (om 20.30 uur) t/m 28 december Orkater met De Nietsfabriek van Judith Herzberg. Over een fabriek die heel goed draait zodra er niets wordt gemaakt.

Den Haag

Toneelgroep De Appel met De mensenhater van Molière in een vertaling van Laurens Spoor. Met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Lou Landré. Laatste voorstellingen t/m 21 december in het Appeltheater. 'Een heerlijke komedie, juist omdat het tussen de haat en de liefde zo wringt. In regie van Aus Greidanus zijn beide elementen in perfect evenwicht.' (Hein Janssen)

In de kleine zaal van het Appeltheater Antigone van Sofokles, een regie van Aram Adriaanse. Met Carline Brouwer, Christine Ewert, Carol Linssen e.a. Nog t/m 21 december.

Groningen

Maatschappij Discordia speelt Rough Material, vanavond in het Grand Theatre. Vrijdag en zaterdag brengt Discordia Liebelei van Schnitzler.

Het Noord Nederlands Toneel brengt Pinter en Beckett als 'double-bill'. Voor de pauze Pinters Een beetje pijn (regie: Jeroen Croes), waarna een Engels buffet kan worden genoten, daarna Happy days van Beckett (regie: Evert de Jager). Met Emmanuelle Maridjan-Koop en Dennis Költgen. Laatste voorstellingen: vanavond, vrijdag en zaterdag om 19 uur, zondag om 14 uur in De Machinefabriek (Bloemstraat 38).

Haarlem

Een laatste tango is een toneelversie van Bertolucci's 'Last Tango in Paris door Het Zuidelijk Toneel, in regie van Steven van Watermeulen. Met Camilla Siegertsz en Johan van Assche als het wanhopige liefdespaar. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur.

Maastricht

Léon van der Sanden regisseert Nora van Ibsen bij Het Vervolg. Tot en met 17 januari in het eigen theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

Het hart is een eenzame jager door Bonheur is een toneelbewerking van de gelijknamige roman van Carson McCullers. Een voorstelling over idealen, frustraties en eenzaamheid. Vanavond, vrijdag en zaterdag in het eigen theater aan de Eendrachtsstraat nr 81.

Jules Terlingen schreef en regisseerde Forza Caesari, de laatste dagen van Augustus, een productie van Fact. Julius Caesar, Marcus Antonius en Cleopatra verschijnen aan het sterfbed van keizer Augustus, die hoort dat de drie heersers hun ambities nooit zullen opgeven. Met Dirk Boutkan, Diane Lensink, Jack Vecht e.a. Laatste voorstellingen vanavond en zaterdag in het RO Theater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden