THEATER

Het Vlaamse Theater De Korre met Het Luizengevecht, vanavond en vrijdag in Leiden (LAK-theater), 15 t/m 18 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui)....

Tournee

In De bezoeker van Eric-Emmanuel Schmitt speelt Eric Schneider Freud en Henk van Ulsen een 'toevallige bezoeker', die het de grote Weense psycholoog erg lastig maakt. Peter Oosthoek regisseert deze productie van impresariaat Wim Visser. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), zondag in Amersfoort (de Flint), dinsdag in Emmen (de Muzeval) en 16 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van het in de jaren zeventig spraakmakende theaterstuk 'The Family' van Lodewijk de Boer. 'Het failliet van de familie als Free Fight wedstrijd.' Een regie van Moniek Merkx. Op 10 (première) en 11 oktober in Tilburg (Schouwburg, Moving Mime Festival), 16, 17 en 18 in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Gek van liefde is de vertaling van Sam Shepards 'Fool for love'. Christiaan Nortier regisseert Rick Engelkes en Frédérique Huydts in deze vrije productie, die maandag in Hoofddorp (de Meerse) in première gaat. Vanavond try-out in Alphen aan de Rijn (Parktheater), vrijdag in Wassenaar (Warenar), zaterdag in Baarn (de Speeldoos), 15 oktober in Gouda (Goudse Schouwburg).

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf geven 15 t/m 19 oktober in het Veem Theater try-outs van Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' mannen die gefascineerd zijn door het Wilde Westen.

Wat heeft de zelfmoord van een kind voor invloed op de ouders en op met name op de relatie tussen beiden? In De nacht van de pauw van Willem Jan Otten door het Nationale Toneel spelen Geert de Jong en Rik van Uffelen de hoofdrollen. De regie is van Ger Thijs. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), op 11 en 12 oktober in Rotterdamse Schouwburg, 14 oktober in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 15 oktober in Apeldoorn (Orpheus).

Kincorn of zogezegd en alles is een monoloog door Bert Luppes van Hollandia over de laatste arbeider van een meelfabriek. Hij houdt de boel schoon en vertelt over de 48 jaar dat hij er heeft gewerkt. Vrijdag in Utrecht (Theater aan de Werf), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 18 oktober in Den Haag (Theater aan het Spui).

Op 28 maart 1941 liep Virginia Woolf, de jaszakken volgestouwd met stenen, de vloed tegemoet van de zee waaruit ze niet meer terug zou keren. Josée Ruiter speelt de schrijfster in The drowning of Mrs. Woolf, een tekst en regie van Peter Verburgt. Vanavond in Den Bosch (Bis), 14 t/m 18 oktober in Amsterdam (Frascati). 'Elke opsmuk laat ze achterwege, het enige expressiemiddel is haar stem.' (Marian Buijs)

Het Nationale Toneel met Anthony Burgess' A Clockwork Orange, een regie van Lodewijk de Boer met Victor Löw in de hoofdrol. Vanavond in Leeuwarden (de Harmonie), vrijdag en zaterdag in Groningen (Kruithuis), 14 oktober in Tilburg (Schouwburg), 16, 17 en 18 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Het Zuidelijk Toneel staat met Euripides' Trojaanse Vrouwen, op 15 oktober in Hoorn (Het Park), laatste voorstellingen op 17 en 18 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg). Met Frieda Pittoors als Hekabe, Chris Nietvelt als Andromache en Elsie de Brauw als Kassandra. Hein Janssen: 'Het verbale gevecht tussen Frieda Pittoors en Chris Nietvelt is een van de huiveringwekkendste duetten die sinds lang door twee actices zijn gespeeld - een partituur van de waanzin.'

De Arnhemse Theaterinitiatieven spelen de roadmovie De gekwetstheid is minimaal van de Belgische taalvirtuoos Paul Pourveur. Spel van Wim Bouwens, Reinout Bussemaker en Monique Kuijpers, geregisseerd door Willibrord Keesen. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), op 10 oktober in Den Bosch (Bis), op 11 oktober in Harderwijk (Catharinakapel), 16 oktober in Alkmaar (Provadja).

Lucas Vandervorst van De Tijd speelt de voorstelling Tityrus. Het verhaal van een man die zijn door een aardbeving getroffen geboorteplaats te hulp schiet. Vrijdag in Arnhem (Stadsschouwburg), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), maandag in Maastricht (Toneelacademie), woensdag in Tilburg (de Vorst), 16 oktober in Goes ('t Beest), 17 en 18 oktober in Haarlem (de Toneelschuur). 'Met zijn dromerige kop is Vandervorst een schitterend acteur. Hij spreekt zacht en helder. Zijn verwonderde blik krijgt soms iets clownesks terwijl de zelfspot in zijn ogen glinstert.' (Marian Buijs)

De Vlaming Herman Verbeeck speelt vrijdag in de Blauwe Zaal Het Bordeel van Troje of Thersites, een monoloog geschreven door Willy Spillebeen, vrijdag in Alkmaar (de Vest), op 16 oktober in Vught (de Speeldoos).

Amsterdam

De Maastrichtse groep Het Vervolg herneemt De Avonden, een bewerking van het boek van Gerard Reve met Mieneke Bakker en Hans Trentelman als de ouders en Erik de Visser als zoon Frits. Een overtuigende voorstelling, t/m 18 oktober in Theater Bellevue.

Arnhem

Angel, muziektheaterproductie van InDependance is een voorstelling over manipulatie, verering van fans en vervlogen dromen. Met hiphop, jungle en r & b, t/m 11 oktober in de Schouwburg; 15, 16 en 17 oktober in Utrecht (Theater Kikker).

Hoofddorp

De dood van Milarepa is een zelfgeschreven monoloog van en door Helmert Woudenberg, vanavond (première) en vrijdag in het Oude Raadhuis.

Leiden

Werkteater-actrices Marja Kok en Shireen Strooker speelden in 1978 'Mar en Sien op Kattengat 10'. In de Leidse Schouwburg het vervolg, Mar & Sien naar 2010, op 10, 11, 14, 15 en 16 oktober.

Rotterdam

't Barre Land, wiens 'Torquato Tasso' werd geselecteerd voor het Theaterfestival, speelt een aanstekelijke Henry IV van Shakespeare in de regie van Waas Gramser en Kris van Trier. Laatste voorstellingen op 17 en 18 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Ruigoord

In het kerkje speelt Theatergroep Hollandia in de serie 'Noordpunt Zuidpunt' Ach Deken! Deken ach! mijn waarde Wolff, een regie van Jeroen Willems. Henriëtte Koch en Robijn Wendelaar spelen Aagje Deken en Betje Wolff, twee vrijgevochten brievenschrijfsters uit de achttiende eeuw. Van 9 t/m 12 en van 15 t/m 19 oktober. Reserveren tel. 075-6310231.

Tilburg

Nog tot en met zaterdag duurt het Moving Mime Festival. In de Schouwburg vanavond en vrijdag de mimevoorstelling Bambi 5 en zaterdag 'Planet Lulu' van Michael Laub; in De Pont vrijdag en zaterdag presentaties van de Fontys Dansacademie en in de Vorst op 9, 10 en 11 oktober Suver Nuver met 'Vlees en bloed'.

Veere

De Zeeland Nazomer Festivals 1997 worden dit jaar afgesloten met Medea's kinderen, een eigentijdse bewerking van de klassieke tragedie door de Franse theatermaker Serge Noyelle. Een verrassende ontknopping wordt niet uitgesloten. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Grote Kerk.

Zaandam

Hollandia geeft in 'Noordpunt Zuidpunt 1997' opnieuw een viertal theatermakers de kans een locatie-voorstelling met hen te maken. De eerste productie is Tomorrowland, een tekst en regie van Kees Roorda die zich hiervoor liet inspireren door gesprekken die hij voerde met de vaste klanten van een coffeeshop in Amsterdam. Locatie is het gebouw van de Volksbond. Voorstellingen t/m 12 oktober. Reserveren tel. 075-6310231.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden