Theater

The FountainheadPg

Toneelgroep Amsterdam. Van 15 (première) t/m 21/6 in de Stadsschouwburg in Amsterdam.


hollandfestival.nl


De roman The Fountainhead (1943) van Ayn Rand vertelt over de strijd tussen de jonge, briljante architect Howard Roark, die compromisloos zijn idealen nastreeft, en zijn rivaal Peter Keating, die kiest voor commercieel succes en status. Te midden van deze ideeënoorlog tussen individualisme en collectivisme, in het spanningsveld tussen vernieuwing en traditie, bezieling en compromis, speelt een liefdesgeschiedenis die morrelt aan de grenzen van het fatsoen. Tussen Roark en de beeldschone Dominique Francon ontspint zich een mateloze liefde. Met rollen voor onder andere Tamar van den Dop, Aus Greidanus jr., Hans Kesting, Ramsey Nasr en Halina Reijn. Regie: Ivo van Hove.


Theatersucces War Horse gaat in première

War HorsePg

Theater Alliantie. Van 14/6 (première) t/m 28/9, Carré, Amsterdam. hollandfestival.nl


Het internationale succesnummer War Horse gaat deze week in de Nederlandse versie in première, tijdens het Holland Festival. Michael Morpurgo schreef War Horse (1982) oorspronkelijk als jeugdboek: een reis langs de gruwelijke slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, beleefd door de ogen van een paard. Het National Theatre in Londen maakte in 2007 een muziektheaterbewerking die inmiddels door vijf miljoen mensen werd gezien, met theaterpaarden gemaakt door de Handspring Puppet Company. In deze Nederlandse versie rollen voor Hylke van Sprundel, Kay Greidanus, Jochum ten Haaf en Annick Boer, en in regie van Drew Barr.

Die bitteren tränen der Pg Petra von kant

Residenztheater. Van 14 t/m 16/6 in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.


hollandfestival.nl


Wat betekent het om macht over de gevoelens van een ander te hebben? Dat is de vraag in Martin Kušejs bekroonde enscenering van Rainer Werner Fassbinders klassieker. In de kille, witte ruimte van een luxe appartement ontspint zich een emotionele bitch fight op het scherpst van de snede. Centraal staat de liefdesverhouding van modeontwerpster Petra von Kant met de jonge Karin Thimm, die slim gebruik maakt van Petra's gevoelens voor haar.

Tis a pity she's a whore  Pg

Cheek by Jowl. Op 15 en 16/6 in Theater Bellevue, Amsterdam. hollandfestival.nl


Cheek by Jowl speelt Tis a Pity She's A Whore van de 17de-eeuwse Engelse schrijver John Ford in een moderne enscenering van regisseurs Declan Donellan en Nick Ormerod. In een maatschappij belust op geld en macht, lijkt de verboden liefde tussen een rebels tienermeisje en de broer die zij aanbidt de enige liefde die oprecht en zuiver is. Een tragedie die zindert van seks, geweld en verlangen.

the tempestPg

Nationale Ballet. Van 18 t/m 27/6 in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. hollandfestival.nl


Choreograaf Krzysztof Pastor maakt samen met het film- en videokunstenaarsduo Shirin Neshat en Shoja Azari De Storm (1611) van Shakespeare tot een magisch ballet.

Hedwig and the angry inch

Van 12 t/m 16/6 in Stadsschouwburg Utrecht en van 24 t/m 28/6 in de Kleine Komedie in Amsterdam.


kikproductions.nl


Een punkrockmusical van John Cameron Mitchell die sinds de première in New York in 1998 is uitgegroeid tot een wereldwijde culthit. Met Sven Ratzke in de rol van Hedwig, een door het leven getekende transgender annex rockster. Hedwig wordt verliefd op een Amerikaanse soldaat die alleen maar met hem wil trouwen als hij zijn naam verandert en tot vrouw wordt omgebouwd.

Pointless international P

Maatschappij Discordia en 't Barre Land. Van 13 t/m 20/6 in Frascati Theater in Amsterdam.


discordia.nl


Vincent van den Berg, Jorn Heijdenrijk en Matthias de Koning spelen in deze Engels gesproken voorstelling klassieke clowns-scènes waarin mislukking en onvermogen het hoofdingrediënt vormen.

ladies buitenspelP

Apollofirst Theater Amsterdam. Op 15, 17, 20, 25 en 26/6 en 3, 4, 10, 11 en 12/7.


apollofirst.nl


Cabaretvoorstelling van Anouk van Nes, Mirthe Bron, Gerrie van der Klei en Mylou Frencken voor iedereen die de WK-gekte wil ontvluchten.

ASO (10+)

Bonte Hond. Van 16 t/m 20/6 bij Krakeling op locatie in Amsterdam. Daarna nog t/m 17/8 op Over het IJ Festival en Theaterfestival Boulevard. jjjjj


bontehond.net


'Asociaal' goede persiflages met grappige teksten in deze openluchtvoorstelling over wat er gebeurt als een kunstwerk van bovenaf wordt opgedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden