THEATER

Na voorstellingen over figuren als Belle van Zuylen, George Sand en Lou Andrea Salomé brengt theatergroep De Kern een portret van Jean de La Fontaine, getiteld La Fontaine of het Fabelachtige Onverstand....

Amsterdam

In Theater Bellevue gaat vrijdag Een Franse zanger van Toneelgroep Amsterdam in première, een nieuwe monoloog van Hugo Koolschijn, in een regie van Gijs de Lange. Tot en met 29 maart. Op 21, 22, 28 en 29 maart brengt TGA de monoloog Zangles van Koolschijn als 'late-night'-voorstelling.

In de Palonizaal van Theater Bellevue spelen Annet Malherbe, Peter Blok en Olga Zuiderhoek tot en met 30 maart de lunchvoorstelling Chesterfield, een coproductie van Bellevue en Orkater. Aat Ceelen regisseert.

In het Transformatorhuis van de Westergasfabriek gaat zaterdag bij Toneelgroep Amsterdam Kroonjaar in première, een nieuwe komedie van Bert Edelenbos, die eerder 'Rouwkost' maakte. Titus Muizelaar regisseert. Tot en met 4 april.

In Theater Frascati de voorstelling Air van het vijfkoppige gezelschap Space. Een montagevoorstelling met songs uit de musical 'Hair', in New York gefilmde beelden, een geluidsband over angst en interviews over vrijheid, t/m 15 maart. Daarna tournee.

Op het terrein van de Westergasfabriek speelt in het Machinehuis Tijdelijk Ensemble II vanavond nog Elektra van Sofokles, waarvoor amateurspelers werden geworven onder studenten van UvA, VU en Hogescholen. Remco van Rijn en Michiel Dijkema regisseren.

Den Bosch

In Theater Bis gaat op 18 maart Gimmick! in première. Een rauwe zedenschets van de kunstenaarsscene in de jaren tachtig en negentig, naar de gelijknamige roman van Joost Zwagerman. Joris van Midde regisseert. Ook op 19, 25, 26 en 27 maart.

Den Haag

In het Appeltheater Eindspel van Samuel Beckett, in een regie van Yoshi Oida. Met Luc Boyer, Christine Ewert, Carol Linssen, Eric Schneider en Gabe Tarjan (slagwerk). Tot en met 28 april.

In Literair Theater Branoul (Maliestraat 12) spelen Maike Meijer en Guido van Hulzen De Verzamelaar, naar 'The Collector' van John Fowles. Tot en met 29 maart.

Toneelgroep Drang speelt op locatie de voorstelling Straat, gebaseerd op 'Road' van Jim Cartwright. 'Straat' speelt zich af op de zeventiende verdieping van een tijdelijk niet in gebruik zijnd gebouw van Rijkswaterstaat, aan de Koningskade 4 (bij het Malieveld). Tot en met 22 maart. Reserveren op tel.nr. 070-3522406, kaarten afhalen bij de hoofdingang.

Rotterdam

Peter de Baan regisseert bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner, dat wordt beschouwd als de eerste moderne klassieker. Over een soldaat die in bittere armoede leeft. Met Stefan de Walle als Woyzeck en Sabriana van Halderen als zijn vrouw Marie. Op 17, 18 en 19 maart in het RO Theater. Tournee. 'Herhaaldelijk klinkt het sprookje uit Büchners tekst over een kind dat helemaal alleen op de wereld is. Dat is Woyzeck. En dat is aan het einde van deze ontroerende voorstelling ook het kind van Woyzeck, gespeeld door Maartje Simons als een te groot uitgevallen baby met doodse ogen.' (Marijn van der Jagt)

In Lantaren/Venster vrijdag (première) en zaterdag Transatlantic, een soloperformance van de Brits-Venezolaanse danser en performer Javier De Frutos, die de gehele voorstelling naakt uitvoert.

Het Rotterdams Centrum voor Theater (Mathenesserdijk 293) is omgebouwd tot de nachtclub 'Chez Arnold'. Achttien travestiesterren brengen daar de voorstelling Arnold, het leven van een travestiet. Tot en met 23 maart.

Utrecht

In Theater Kikker is op 19, 20 en 21 maart de voorstelling La Musica II van Marguerite Duras te zien, de vorig jaar overleden schrijfster en cineaste. Duras schreef 'Musica' in 1965, om het stuk pas twintig jaar later van een tweede bedrijf te voorzien. Het geheel noemde ze 'La Musica II'. Isabella Chapel en Frank Meijers spelen in deze coproductie van Het Oranjehotel, theater Het Tij/De Bakens en theater Kikker. Ivar van Urk regisseert.

Tournee

Vanavond gaat in de Toneelacademie (Lenculenstraat 31-33) in Maastricht Noordeloos in première, de nieuwste voorstelling van theatergroep De Federatie. Het verhaal van drie onbaatzuchtige mensen die troost proberen te vinden. Rob Ligthert regisseert. Met Juul Vrijdag, Han Römer en Joke Tjalsma. Tot en met 15 maart in de Toneelacademie, van 19 t/m 22 maart in Frascati in Amsterdam.

Vrijdag gaat in het Moluks Historisch Museum (Kruistraat 313) in Utrecht Antigone in première. Het Homerostheater speelt het stuk van Sofokles in de oorspronkelijke taal. Zaterdag is de voorstelling te zien in het Haags Montessori Lyceum (Nassau Bredastraat 5) in Den Haag.

Een Sneeuw van Willem Jan Otten ging in 1983 bij Toneelgroep Theater in regie van Ton Lutz in première en is daarna niet meer door een professioneel gezelschap gespeeld. Het Toneel Speelt brengt de productie opnieuw. Albert Lubbers regisseert het stuk over een familie die maar niet uit de voeten kan met het verleden. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Leiden (Schouwburg), op 17 maart in Middelburg (Stadsschouwburg), 19 maart in Delft (De Veste). 'Het is de allermooiste toneelvoorstelling van dit seizoen (...) De superieure regie van Albert Lubbers blijkt vooral uit de bewegelijkheid (...) Het ensemblespel is van hoog niveau, met een verrassend sterk spelende Ellis van den Brink en Marcel Hensema. Lou Landré is de zwijgende Panda en maakt een paar prachtige, hulpeloze gebaren. Annet Nieuwenhuijzen zorgt voor de twee mooiste scènes (...)' (Hein Janssen).

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie Fröken Julie heet. In 'Fröken Julie' treffen twee jonge mensen elkaar in de keuken van een landhuis tijdens een broeierig midzomernachtsfeest. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), zaterdag en zondag in Den Haag (Theater a/h Spui), op 17 maart in Deventer (Schouwburg), 19 en 20 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

De Gekwetstheid is Minimaal (Contusione è Minima) is een productie van Arnhemse Theaterinitiatieven. De Belgische taalvirtuoos Paul Pourveur schreef dit toneelstuk over mannenvriendschap, oorlog en seksueel geweld. Willibrord Keesen regisseert. Vanavond in Nijmegen (O42), vrijdag in Enschede (Concordia), zaterdag in Wadway (Theaterkerk). 'Regisseur Willibrord Keesen ensceneerde al eerder teksten van Pourveur en ditmaal slaagt hij er meer dan ooit in om de uitwaaierende zinnen een lichte, sprankelende toon te geven. (. . .) Dat is ook te danken aan de drie uitnemende acteurs. Ze geven de tekst door hun intonatie de volle lading.' (Marian Buijs)

De Comedian Harmonists is een productie van Stichting Toneelschuur Produkties in Haarlem, geïnspireerd op de gelijknamige zanggroep die in het Berlijn van de jaren dertig furore maakte. Zes zingende acteurs spelen de teloorgang van een hechte mannenvriendschap. Naar een idee van Hans Thissen. Vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), zondag in Purmerend (De Verbeelding), op 18 en 19 maart in Groningen (Grand Theatre).

Na producties over het werk van Paul van Ostaijen en Louis Paul Boon, brengt De Gebroeders Flint de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Het stuk wordt begeleid door pianist Paul Prenen en klarinettist Michel Marang. Vanavond in Hoofddorp (Oude Raadhuis), vrijdag in Heemskerk (De Cirkel), zaterdag in Enkhuizen (De Dromedaris), op 18 maart in Weesp (City of Wesopa), 19 maart in Almelo (Hof 88).

Het Noord Nederlands Toneel speelt Vlieg mijn draak, gebaseerd op 'Vole mon dragon' van de schrijver, fotograaf en fotocriticus Hervé Guibert, die overleed aan de gevolgen van aids. In 'Vlieg mijn draak' toont Guibert het schrikbeeld van onthechting en uitputting. Karst Woudstra regisseert. Vanavond in Arnhem (Stadsschouwburg), vrijdag in Den Helder (De Kampagne), zaterdag in Winschoten (De Klinker), op 18 maart in Emmen (De Muzeval), 19 en 20 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'Abe'. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vrijdag in Enschede (Schouwburg), zaterdag in Winsum (De Hoogte). 'Mede dankzij de glasheldere regie van Matthijs Rümke behoort deze bescheiden voorstelling tot de mooiste van dit seizoen.' (MvdJ)

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Vanavond in Gouda (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Haarlem (De Toneelschuur), op 18 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel. Vanavond in Wassenaar (Warenaar), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), op 18 maart in Veenendaal (De Lampegiet).

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Over het conflict op Midden-Java tussen resident Van Oudijck en zijn inlandse medebestuurder Soenario. Met Peter Tuinman, Margo Dames en Linda van Dyck. Vanavond en vrijdag in Groningen (SS Groningen), zaterdag in Stadskanaal (CC).

Antigone speelt De Kersentuin van Tsjechov in een regie van Ignace Cornelissen. Over de Russische intellectueel, zijn lafheid, zijn slapheid, zijn afstomping. Vanavond in Roosendaal (De Kring), vrijdag in Arnhem (Stadsschouwburg), op 17 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade), 18 maart in Apeldoorn (CC), 19 maart in Breda (Chassé Theater).

Ingeborg Elzevier schittert in de monoloog Amanda van Walter van den Broeck. Een Mexicaanse vrouw blikt terug op het ongemakkelijke leven met haar echtgenoot. Op 18 maart in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), 21 en 22 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden