Theater

R'Uitmarkt, vooruitblik op het komende Rotterdamse culturele seizoen, zondag van 13 tot 20 uur met optredens van o.a. Maarten van Roozendaal, 'Peter en de Wolf' door Domestica met Paul de Leeuw als verteller, Twarres en 'Come Together', een kunstveiling ten bate van het Sophia Kinderziekenhuis (www.cultuurinrotterdam.nl)....

Utrecht Uitfeest, Utrecht opent het seizoen zaterdag met het theatrale dansfeest Time Out! in de Stadsschouwburg met o.a. Zuco 103. Zondag om 11 uur het Oudegracht Operaconcert. Vanaf 12 uur openen zestig culturele instellingen hun deuren en zijn er concerten, rondleidingen en voorstellingen. Het Utrecht Uitfeest wordt afgesloten met Het Gala van het Utrechtse Lied (www.uitfeest.nl).

Utrechtse Theaterdagen, van 10 t/m 14 september tonen Utrechtse makers en publiek hun favoriete voorstellingen. Woensdag om 20 uur Hotel Dada, een absurdistische aaneenschakeling van theater, muziek, beeldende kunst, eten drinken en literatuur. Voorafgaand om 18 uur het Dada-diner (www.theaterkikker.nl).

Keuze van de Rotterdamse Schouwburg: t/m 5 september Lost Chord Radio van Jong Hollandia en Kopna Kopna, een 'live radioverslag van een meteorologisch popspektakel'; t/m 6 september 2012 Unlimited van Carina Molier.

Theaterfestival: in het onderdeel 'Jonge Sla' van 7 t/m 9 september in het Veemtheater een reprise van De Demonstranten van de jonge, veelbelovende regisseur Olivier Provily.

Wina zingt van Kees van Kooten. A-muzikale komedie over een actrice (Olga Zuiderhoek), die haar carrière bergafwaarts ziet gaan. Reprise. Van 9 t/m 18 september in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Annie M.G., de dochter van de dominee van Ton Vorstenbosch door Marisa van Eyle (titelrol), Daniel Boissevain, Els Ingeborg Smits en Alfred van den Heuvel. Een toneelstuk over de schrijfster Annie M.G. Schmidt . Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, vrijdag in De Lampegiet in Veenendaal, dinsdag in het Singer Theater in Laren, 10 en 11 september in De Purmaryn in Purmerend.

La Belle Epoque, een hommage aan Loïe Fuller, diner-spectacle met dans, live muziek en diner. Choreografie: Yoka van Brummelen. Muziek uitgevoerd door het Amsterdams Strijktrio. Tot en met 7 september, 6 t/m 8 oktober in Felix Meritis in Amsterdam. Aanvang: 18.30 uur. Tel. 020-6262321 (www.felix.meritis.nl).

Hagedissenhuid van Bodil de la Parra door Orkater. Drie goede vrienden vechten tegen ouderdom en eenzaamheid. Met Geert Lageveen, Gijs Scholten van Aschat en Porgy Franssen. Tot en met 27 september in Theater Bellevue in Amsterdam.

Oscar en Eva door Studio 5, vierluik ontleend aan de thematiek in vier stukken van Henrik Ibsen. Tekst en regie: Helmert Woudenberg. Tot en met 13 september in de Engelenbak in Amsterdam (10 sept. Oscar en Eva; 4 en 11 sept. Hella en Wijnand; 5 en 12 sept. Huib en Rosa; 6 en 13 sept. Oscar en Erik. Tel. 020-6266866.

Staatssecretaris Sonate van René Eljon. Geld voor een technicus is er niet, of iemand uit het publiek de telefoon wil bedienen. Daarmee is de toon gezet van de solo, die Eljon (opnieuw) wijdt aan de staatssecretaris van Cultuur. Tot en met 6 september in Theater Perdu in Amsterdam. Tel. 020-6276295.

Cultura Nova, de 13de editie van dit zomerfestival in Heerlen biedt o.a. XXX door La Fura dels Baus (4 sept), See Under X door Galili Dance (t/m 6 sept.) en Ixilum door Architects of Air (t/m 7 sept.). Tel. 045-5716607

(www.culturanova.nl).

Waanzee door het Onafhankelijk Toneel. Gerrit Timmers regisseert de Marokkaanse theatergroep Theater Tensift in dit 'Hollands vissersdrama'. Er wordt gespeeld in het Marokkaans-Arabisch met Nederlandse boventiteling. Bewerking: Robert Haasnoot en Ad van de Kieboom. Tot en met 3 oktober in het O.T. Theater.

Zeeland Nazomer Festival 2003, t/m 7 september in Zeeland, biedt vijf producties op locatie: in het Westerscheldefort Ellewoutsdijk de operasuite L'Histoire du Soldat van Stravinsky; op het onbewoonde eiland De Haringvreter in het Veerse Meer het Griekse drama Philoktetes van Heiner Müller, in supermarkten in heel Zeeland de theatervertelling Ik, Zeeuws Meisje van Marjolein Bierens; in de voetbalarena van de Tholense Boys de monoloog De Bal is Rond, en tot slot bij de zeesluizen van Terneuzen een herneming van het dansspektakel Waterlanders door dansgroep Krisztina de Châtel. Festivalhart vormt de monumentale Abdij van Middelburg. Tel. 0900-3300033 (www.nazomerfestival.nl).

De Overkant, multidisciplinair drama over 'de verdwenen zee', opgevoerd op het landschapskunstwerk de Aardzee van Piet Slegers aan de Vogelweg in Zeewolde. Met de acteurs Hilt de Vos en Michiel Varga, zestien mensen uit de dorpsgemeenschap en een fanfare-orkest. Concept: Dick Hauser. Nog op 5, 6, 7, 12, 13, 14 september, steeds om 13, 15, 17 en 19.30 uur. Tel. 0321-388777 (www.xldeateliers.nl).

Eten met vrienden van Donald Margulies. Peter de Baan regisseert Renee Soutendijk, Huub Stapel, Sjoerd Pleijsier en Carolien van den Berg in deze tragi-komedie over twee bevriende stellen waarvan er een op scheiden staat. Tot en met 7 september in het Nieuwe de La Mar Theater in Amsterdam.

De Vrolijke Vrouwtjes van Windsor is dit jaar gekozen als openluchtvoorstelling voor het Shakespearetheater in Diever. Voorstellingen t/m 6 september, steeds om 21 uur. Infolijn tel. 0521-591167

(www.shakespearetheaterdiever.nl).

Gijsbrecht van Aemstel van Vondel door Theater Nomade. Deel 5 in een serie monumentale locatieprojecten van Ab Gietelink, waarmee hij deze zomer langs vijftien historische plaatsen trekt. Tot en met 6 september in de Ruïne van Brederode in Velsen (tel. 0255-515789), 9 t/m 13 september in De Burcht in Leiden (tel. 071-5163888, www.abgietelink.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden