theater

theater..

Oscar, naar de roman Oscar et la dame Rose van Eric-Emmanuel Schmitt.Over een 10-jarig jongetje dat in de laatste twaalf dagen van zijn levenin snel tempo volwassen wordt. Een solo door Louis van der Waal, in regievan Manon Barthels, geproduceerd door Branoul. Vanavond t/m 18 februari inTheater Branoul, Den Haag.

De Rechtvaardigen, naar het boek van Albert Camus, spitst zich toe opde motieven van jonge terroristen. Het is een 'liefdesverklaring aan dewereld in de vorm van een bom'. Door Het Huis van Bourgondië, in regie vanFeico Sobel. Vanavond t/m 11 februari in het Huis van Bourgondië inMaastricht; vrijdag première.

Crave van Sarah Kane door Teatro, geregisseerd door Marcus Azzini. Viermensen hunkeren naar liefde, een vollediger leven. Zaterdag in Utrecht(Stadsschouwburg), 9 februari in Den Bosch (Verkadefabriek), 10 februariin Groningen (Kruithuis), 16 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Anatol van Arthur Schnitzler door 't Barre Land is een reprise, waarbijde eerder gespeelde zes eenakters zijn aangevuld met een zevende. Vanavonden zaterdag in Utrecht (Kikker), 7 t/m 11 februari in Amsterdam (De BrakkeGrond).

Het belang van Ernst van Oscar Wilde door Het Nationale Toneel in regievan Gijs de Lange. Met Jochum ten Haaf en Jeroen Spitzenberger als delosbandige vrienden. Zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 februari inPurmerend (De Purmaryn).

Melanie Klein en Moeders/ Zonen/ Dochters is een tweeluik van hetOnafhankelijk Toneel over moeders en dochters, en zonen. Het eerste is eenstuk van Nicholas Wright, het tweede bestaat uit scènes van o.a.Shakespeare, Ibsen en Tsjechov en liederen. Regie: Mirjam Koen. Tot en met5 maart (do t/m zo).

De getemde feeks van Shakespeare, door Noord Nederlands Toneel in eenheftige, spannende regie van Karina Kroft. Reprise. Vanavond in Zaandam(Zaantheater), vrijdag in Drachten (De Lawei), dinsdag in Almere (DeMetropole), 8 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 9 februari inAmersfoort (De Flint).

Alcestis - Goat Song van Euripides door de Roovers. Ted Hughes bewerktedit saterspel over een koningin die haar leven offert om de koning teredden van een vroege dood. Vanavond in Amsterdam (de Brakke Grond),vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 11 februari in Eindhoven (Plaza Futura).

Een tweede kans van Derek Benfield gaat over een man en een vrouw diena 22 jaar voor de tweede keer een relatie met elkaar beginnen. Maar gaatalles zich herhalen? Met Will van Kralingen en Peter Tuinman. Regie: Wanniede Wijn. Vanavond in Emmen (De Muzeval), vrijdag in Deventer (Schouwburg),zaterdag in Hoorn (Het Park), 7 februari in Hoofddorp (De Meerse), 8februari in Tilburg (Schouwburg), 9 februari in Leeuwarden (De Harmonie),10 februari in Utrecht (Stadsschouwburg).

Jago de Wraak van Paul Feld door Growing up in Public. Shakespeares Jagois nu een geheim agent die bovenmatig geweld gebruikt tegen moslims eniedereen manipuleert. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in DenBosch (Verkadefabriek), 9 februari in IJmuiden (Witte Theater), 10 februariin Culemborg (Fransche School).

Extase, onderzoek van Suver Nuver naar de verschillen tussen deNederlandse en Arabische cultuur. Vanavond t/m 11 februari in Frascati,Amsterdam.

Toe vader, drink, een mimevoorstelling van Jetse Batelaan, over 'demechaniek van de verslaving'. Een Gasthuisproductie. Vanavond in Goes ('tBeest), vrijdag in Vlissingen (Arsenaaltheater), zaterdag in Almere (DeRoestbak), 10 februari in Eindhoven (Plaza Futura) en 11 februari tot slotin Groningen (Grand Theatre).

Platform door NTGent, theaterbewerking van de roman van MichelHouellebecq over een jong stel dat de iedereen wil laten genieten van seks,en daarin wreed wordt verstoord door een terreuraanslag. Op 6 en 7 februariin Utrecht (Stadsschouwburg), 10 en 11 februari in Den Bosch(Verkadefabriek), 14 en 15 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Einde oefening is een bewegingsvoorstelling over 'het besef van voorbijzijn' van Roy Peters. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Kikker), 8 februariin Haarlem (Toneelschuur) en tot slot 9 februari in Alkmaar (Provadja).

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van dewanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, AxelLoopbaan. Regie: Helmert Woudenberg. Vanavond in Nijmegen (Steigertheater),vrijdag in Assen (De Kolk), zaterdag in Maarssen (Pim Jacobs Theater), 8februari in Goudse Schouwburg.

Hokwerda's kind door Productiehuis Brabant is gebaseerd op de roman vanOek de Jong. Een zinnelijk sprookje over een onverwoestbaar meisje.Reprise. Vrijdag in Al-phen a/d Rijn (Castellum), zaterdag in Leeuwarden(De Harmonie), woensdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), 9 februari inSpijkenisse (De Stoep).

Soul is de muzikale eindejaarsvoorstelling van het RO Theater, in regievan Pieter Kramer. Wat zoekt de moderne mens? Zichzelf? Extase? Een'soulhappening' met muziek van o.a. Milly Jackson en The Drifters. Vanavondiin Hoorn (Het Park), zaterdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 7 februariin Goudse Schouwburg, 9 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Slangenvel van Orkater gaat over 'vriendschap, verlies en verval'. WimieWilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen van bovende zeventig die weinig meer hebben dan elkaar. Vanavond in Leeuwarden (DeHarmonie), vrijdag in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Amstelveen(Schouwburg), 7 februari in Hoorn (Het Park), 8 en 9 februari in Utrecht(Stadsschouwburg), 10 februari in Tilburg (Schouwburg).

Fragmenten van Olivier Provily toont een kaleidoscoop van menselijkegedragingen, portretten van mensen die het geluk zoeken. Door Het ZuidelijkToneel, vrijdag in Roosendaal (De Kring), dinsdag in Weert (Munttheater),9 februari in Middelburg (Stadsschouwburg).

Bambie 10, van mimetheatergroep Bambie, wil een 'hoopvolle voorstellingover cynisme' zijn. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 3 en 4 februari inLeiden (LAKtheater), 8 februari in Hoorn (Het Park), 9 februari in Nijmegen(Lux).

Phèdre van Racine door het Nationale Toneel, met Ariane Schluter alsde wanhopige vrouw die door haar verliefdheid een groot onheil over haargezin uitroept. Vanavond t/m 4 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg),7 februari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 8 februari in LeidseSchouwburg, 9 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg) en tot slot 10 en 11februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisavan Eyle) is een bloedig familiedrama. Vanavond en vrijdag in Groningen(Stadsschouwburg), 8 t/m 10 februari in Den Haag (Kon. Schouwburg), 14 t/m16 februari in Zaandam (Zaantheater).

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. In regie van LidwienRoothaan. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), dinsdag inAlkmaar (De Vest), 8 en 9 februari in Haarlem (Toneelschuur), 10 februariin Leiden (LAKtheater) en tot slot 11 t/m 18 februari in Huis Oostpool,Arnhem.dans

Morgenster van Duda Paiva is een combinatie van dans en poppenspel (envideoanimatie) door Eduardo de Paiva Souza. Over een duivelskind en deoorsprong van het kwaad. Van 7 t/m 9 februari in Korzo, Den Haag.

Bella Figura van NDT I bestaat uit vier favoriete balletten, begeleiddoor Holland Symfonia: Bella Figura van Kylian, Kleines Requiem van VanManen, Source of Inspiration van Lightfoot Léon en Walking Mad van JohanInger. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 3 en 4 februari in Den Haag(Lucent Danstheater), 7 februari in Enschede (Twentse Schouwburg), 9februari in Rotterdamse Schouwburg.

Ballads door Leine & Roebana laat twee uitersten zien: sentimentversus hardcore, van Chet Baker tot Aphex Twin. Het podium wordt verdeelddoor een vilten wand van Claudy Jongstra. Vanavond in Arnhem (Schouwburg),7 en 8 februari in Utrecht (Kikker), 15 en 16 februari in Rotterdam(Lantaren/Venster).

Nachtwacht, muzikaal programma van Blokfluitensemble Praetorius m.m.v.Leine & Roebana. Vrijdag in Pelgrimskerk, Rotterdam, zaterdag inLutherse Kerk, Zwolle.

White Dreams van Introdans met White van Lin Hwai-min, White Streamsvan Ed Wubbe (op muziek van Arvo Pärt) en Geen Zwanen Meer van AdriaanLuteijn, op muziek van Theo Sieben. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus),zaterdag in Roosendaal (De Kring), 7 februari in Zuphen (Hanzehof), 11februari in Waalwijk (De Leest).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden