Theater

Bitter Lemon door Theater Het Hof, 'bitterzoete' komedie van Dimitri Frenkel Frank. De huwelijksproblemen van een academisch echtpaar komen in een stroomversnelling als de vrouw een ongeschoolde arbeider mee naar huis neemt....

De Wet van Engel door Cie. De Koe. Het leven is als een bedrijf, een moordende concurrentiestrijd in de zoektocht naar succes, geld, macht en geluk. Op 12 en 13 mei in de Toneelschuur in Haarlem.

Some Blonde gave me Nightmares van Sarah Ringoet, fysiek beeldende voorstelling, waarin vier performers in een oneindige zelfbeschuldiging belanden. Van 6 t/m 15 mei in Het Gasthuis in Amsterdam, premi zaterdag.

Bash van Neil Labute door het Nationale Toneel. Maaike de Lange regisseert in deze Werkhuis-voorstelling over een trilogie van bekentenissen die elk een donkere zijde van de menselijke natuur onthullen. Reprise. Van 12 t/m 22 mei in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Duckvariations van David Mamet door Theater De Eend. Twe heren beschouwen het leven op een bankje in een park. Regie: Saskia van Delft. Vanavond t/m 15 mei in Theater a/h Spui in Den Haag.

Stad 2, het tweede deel van het tweeluik Stad door Jonghollandia. Het eerste deel is goed ontvangen en ging over de-idee-stad. Het tweede deel gaat over de reality-stad. Tot en met 15 mei op de 12de verdieping van de nieuwe Kennedytoren in het centrum van Eindhoven. Tel. 040-2946848 (www.jonghollandia.nl).

Paradise door Monk. Gepireerd op Fassbinders Pre-Paradise Sorry Now. Op 11 mei in Theater Kikker in Utrecht, op 14 en 15 mei in de Toneelschuur in Haarlem.

Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus junior en Frank Lammers. Richard III is hstuk over het ultieme kwaad. Op 10 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 11 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 13 mei in Theater a/d Parade in Den Bosch, 15 mei in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 18 mei in de Leidse Schouwburg, 20 t/m 22 mei in Stadsschouwburg Amsterdam.

Het licht in de ogen van Ger Thijs door Het Toneel Speelt. Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen als ouder toneelechtpaar dat thuis zit te wachten op werk, en vooral op aandacht. Croiset en Nieuwenhuijzen vieren hiermee het 50-jarig toneeljubileum. Regie: Gijs de Lange. Van 13 t/m 16 mei in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Hypoklisma door Raymi Sambo en Hanin Msellek. Een autochtone crimineel en een vluchteling worden in cel opgesloten met de bedoeling een versnelde integratie te bespoedigen. Vanavond in de Gigant in Apeldoorn.

Omstanders van Toon Tellegen, coproductie van de Toneelschuur met Carla Mulder, Ria Eimers en Joep Onderdelinden. Regie: Lidwien Roothaan. Het verhaal van twee vrouwen en een man die verdrinkt. Vanavond en 7 mei in Rotterdam (Schouwburg), 8 mei in Purmerend (De Verbeelding), 12 en 13 mei in Leiden (LAKtheater), 14 mei in De Vest in Alkmaar, 18 en 19 mei in Frascati in Amsterdam.

Hoogtezon door ZT Hollandia, naar De Toverberg van Thomas Mann, t/m 29 mei in de vroegere eet- en feestzaal van het onlangs gerestaureerde sanatorium Zonnestraal in Hilversum.

Alles is verlicht door Bonheur, naar het boek van Jonathan Safran Foer over een jonge Amerikaan die in de Oekra op zoek gaat naar de verborgen geschiedenis van zijn grootvader. Vanavond t/m 8 mei in het Bonheur Theater (Eendrachtsstraat 81) in Rotterdam.

Valse Wals - Bankstel - Zucht van en door Orkater, drieluik over de vervelingsterreur binnen het huwelijksleven. Met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), 7 mei in Veenendaal (De Lampegiet), 8 mei in Arnhem (Schouwburg), 13 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 14 en 15 mei in de Harmonie in Leeuwarden.

Echt? van Pieter de Ruiter en Gerardjan Rijnders. Inspiratiebron vormde het hooglied. Acteurs Els Ingeborg Smits en Cas Enklaar spiegelen zich als ouder echtpaar aan een jong (dans)koppel. Op 12 mei in Toneelacademie, Maastricht.

Private Lives van NoCoward, komedie over twee gescheiden echtelieden, die jaren later nog niet van elkaar verlost blijken te zijn. Regie: Jeroen van den Berg. Vanavond t/m 8 mei in Frascati in Amsterdam.

Romeo en Julia van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. In regie van Ola Mafaalani met een grote rol voor de tango. Met Pierre Bokma als Romeo, verliefd op een Argentijnse danseres. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), 7 mei in Tilburg (Schouwburg), 8 mei in Delft (De Veste), 11 en 12 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 15 mei in Gent (Vooruit).

Poker van Patrick Marber door het Nationale Toneel. Antoine Uitdehaag regisseert o.a. Lou Landrn Rik van Uffelen in een voorstelling over mannen, gokken en verslaving. Op 11 mei in Maastricht (Toneelacademie), 12 en 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 15 mei in Den Haag (Kon. Schouwburg).

De Zykovs, een Russische liefdesroulette van Maxim Gorki door Toneelgroep Oostpool. Een familie raakt emotioneel op drift nadat de vader heeft besloten te trouwen met de verloofde van zijn zoon. Regie: Ignace Cornelissen. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), 8 mei in Hoogeveen (De Tamboer) en tot slot op 9 mei in Schouwburg, Arnhem.

Koning Lear van Shakespeare door De Wetten van Kepler. Familietragedie over vaders/dochters en vaders/zonen. Regie: Dominique Hoste. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 8 mei in Breda (Chassheater), 11 mei in Haarlem (Toneelschuur), 12 mei in Veghel (Blauwe Kei), 13 mei in IJmuiden (Witte Theater) en tot slot 19 t/m 22 mei in Tilburg (De Vorst).

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Vanavond in Cuijk (Schouwburg), 7 mei in Etten-Leur (De Nobelaer), 8 mei in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 11 mei in Tiel (Agnietenhof), 12 mei in Doetinchem (Amphion), 13 mei in de Kampanje in Den Helder, 14 mei in de Rijswijkse Schouwburg, 15 mei in Theater Griffioen in Amstelveen, 18 mei in de Tamboer in Hoogeveen, 19 mei in Chassheater in Breda.

Met grote blijdschap, toneelversie van de gelijknamige film van Lodewijk Crijns en Kim van Kooten. Regie: Porgy Franssen. Vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 8 mei in Drachten (De Lawei), 12 mei in Kerkrade (Theater Kerkrade), 13 mei in Breda (Chassheater), 14 mei in Het Park in Hoorn, 15 mei in 't Spant in Bussum, 18 mei in Schouwburg Tilburg.

Geslacht. van Rob de Graaf door Dood Paard. Een bittere komedie over 'het menselijk tekort in een wereld vol overvloed'. Vanavond in Frascati in Amsterdam.

Blauw/Oranje van Joe Penhall door Het Nationale Toneel. Kamerdrama over een schizofreen, die na ontslag uit de kliniek dakloos dreigt te raken. Regie: Peter Tuinman. Vanavond in het Kennemer Theater in Beverwijk, 7 en 8 mei in de Guido de Moorzaal van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Gaga door Alex d'Electrique, 'een schofterige komedie over de angst van de ene generatie voor de andere'. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond in Oss(De Groene Engel), 7 mei in Apeldoorn (De Gigant), 8 mei in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 9 mei in Bergeyk (De Kattendans), 12 en 13 mei in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 14 en 15 mei in Enschede (Concordia).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden