theater

theater..

Brel 2, vervolg op het succesvolle Brel, de zoete oorlog, devoorstelling van Toneelgroep Oostpool waarin Jeroen Willems liederen vanJacques Brel zong. Hij zingt veel nieuwe chansons, in vertaling van o.a.Ernst van Altena, Rob Klinkenberg en Peer Wittenbols. Vanavond in Eindhoven(Stadsschouwburg), zaterdag en zondag in Rotterdamse Schouwburg, 22februari in Apeldoorn (Orpheus), 23 februari in Doetinchem (Amphion), 24februari in Zwolle (Odeon), 25 februari in Deventer (Schouwburg).

Kruistochten van Alan Ayckbourn door Toneelgroep Amsterdam. Eenhilarische komedie over vreemdgaan, ontrouw en bedrog met mooie wrangemomenten. Met Hans Kesting als onnavolgbare gangmaker. Vanavond t/mzaterdag in Arnhem (Schouwburg), 22 t/m 25 februari in RotterdamseSchouwburg, 28 februari t/m 3 maart in Leeuwarden (De Harmonie).

Cyrano, een bewerking van Edmond Rostand door TheEAter EA in regie vanTarkan Köroglu. Met Porgy Franssen als de verlegen woordkunstenaar die eenvriend vraagt hem te helpen het hart van de mooie Roxane te veroveren.Vanavond t/m 25 februari in het Compagnietheater, Amsterdam.

Witte nachten van Dostojevski door theatergroep Suburbia, in regie vanAlbert Lubbers. Over een arme student en een jonge vrouw die huneenzaamheid delen in vier slapeloze nachten. Vanavond in Vlissingen(Vestzaktheater), vrijdag in Lelystad (De Kubus), 24 en 25 februari inHaarlem (Toneelschuur).

Juliana's Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansenover het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern, vanavond inDeventer (Schouwburg), vrijdag in Heerenveen (Posthuistheater), 18 t/m 20februari in Amsterdam (Werkteater).

Poppen in beweging, vijf object- en poppentheatervoorstellingen voorvolwassenen in Bellevue, Amsterdam. Vanavond en vrijdag Stuffed Puppet,zaterdag Duda Paiva en zondagmiddag Pickled Image.

De Rechtvaardigen, naar het boek van Albert Camus, spitst zich toe opde motieven van jonge terroristen. Het is een 'liefdesverklaring aan dewereld in de vorm van een bom'. Door Het Huis van Bourgondië, in regie vanFeico Sobel. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 17 en 18 februari inHaarlem (Toneelschuur).

De president, Thomas Bernhards tirade over de perversie van de macht,door 't Barre Land, vrijdag in Arnhem (Schouwburg) en zaterdag in Den Bosch(Verkadefabriek), 2 en 3 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

Melanie Klein en Moeders/ Zonen/ Dochters is een tweeluik van hetOnafhankelijk Toneel over moeders en dochters, en zonen. Het eerste is eenstuk van Nicholas Wright, het tweede bestaat uit scènes van o.a.Shakespeare, Ibsen en Tsjechov en liederen. Regie: Mirjam Koen. Tot en met5 maart (do t/m zo) in het OT Theater in Rotterdam.

De getemde feeks van Shakespeare, door Noord Nederlands Toneel in eenheftige, spannende regie van Karina Kroft. Reprise. Vanavond in Tilburg(Schouwburg), 17 en 18 februari in Haarlem (Toneelschuur), 21 februari inEindhoven (Stadsschouwburg), 22 februari in Apeldoorn (Orpheus), 23februari in Franeker (De Koornbeurs).

Een tweede kans van Derek Benfield gaat over een man en een vrouw diena 22 jaar voor de tweede keer een relatie met elkaar beginnen. Maar gaatalles zich herhalen? Met Will van Kralingen en Peter Tuinman. Regie: Wanniede Wijn. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Amstelveen(Schouwburg), zaterdag in Alkmaar (De Vest).

Jago de Wraak van Paul Feld door Growing up in Public. Shakespeares Jagois nu een geheim agent die bovenmatig geweld gebruikt tegen moslims eniedereen manipuleert. Zaterdag in Breda (Chassé Theater), dinsdag inGroningen (Kruithuis), 23 februari in Goes ('t Beest), 24 februari inDoetinchem (Gruitpoort).

Hokwerda's kind door Productiehuis Brabant is gebaseerd op de roman vanOek de Jong. Een zinnelijk sprookje over een onverwoestbaar meisje. Vrijdagen zaterdag in Utrecht (Theater Kikker), dinsdag in Goudse Schouwburg, 28februari in Apeldoorn (Orpheus) en tot slot 17 en 18 maart in Leiden(LAKtheater).

Soul is de muzikale eindejaarsvoorstelling van het RO Theater, in regievan Pieter Kramer. Wat zoekt de moderne mens? Zichzelf? Extase? Eenhappening met soulmuziek. Zaterdag in Tiel (Agnietenhof), 22 februari inDrachten (De Lawei), 25 en 26 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

Slangenvel van Orkater gaat over 'vriendschap, verlies en verval'. WimieWilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen van bovende zeventig die weinig meer hebben dan elkaar. Vanavond in Barendrecht(Kruispunt), zaterdag in Nijmegen (Lux), 22 en 23 februari in Den Haag(Theater a/h Spui), 24 februari in Alkmaar (De Vest).

Fragmenten van Olivier Provily toont een kaleidoscoop van menselijkegedragingen, portretten van mensen die het geluk zoeken. Door Het ZuidelijkToneel, vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), zaterdag in Zutphen (DeHanzehof) en tot slot 1 maart in Alphen a/d Rijn (Castellum).

Bambie 10, van mimetheatergroep Bambie, wil een 'hoopvolle voorstellingover cynisme' zijn. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), vrijdag in Goes('t Beest), 21 t/m 23 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Vendetta, De Godvader deel IV door De Ploeg en gasten (o.a. NUHR, Marisavan Eyle) is een bloedig familiedrama. Vanavond in Zaandam (Zaantheater),1 en 2 maart in Middelburg (Schouwburg).

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. Laatstevoorstellingen vanavond t/m zaterdag in Huis Oostpool in Arnhem.dans

Ney Flames of Passion, een 'riverdance-achtige show' met buikdanseressenen andere exotische dansers uit Istanboel. Vanavond in Veenendaal (DeLampegiet), zaterdag in Almelo (Theaterhotel), zondag in Den Helder (DeKampanje), maandag in Apeldoorn (Orpheus), 21 februari in Utrecht (BeatrixTheater).

Hollandse School, oud en nieuw werk uit de school van Van Manen, VanSchayk en Van Dantzig door Het Nationale Ballet. Tot en met 3 maart inMuziektheater, Amsterdam.

4x20 Waterproof, een vierluik van Scapino Ballet Rotterdam met werkenvan Miller, Linning, Reischl en Wubbe. Vanavond en vrijdag in deRotterdamse Schouwburg, dinsdag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Something Raw, festival voor jonge choreografen, nog vanavond t/mzaterdag in De Brakke Grond en Frascati in Amsterdam.

First Days van Guerin en Anatomic Obliteration van Listopad door DanceWorks Rotterdam, vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Amersfoort(Lieve Vrouw), zaterdag in Heerenveen (Posthuistheater), 21 en 22 februariin Amsterdam (Bellevue).

Ballads door Leine & Roebana laat twee uitersten zien: sentimentversus hardcore, van Chet Baker tot Aphex Twin. Vanavond in Rotterdam(Lantaren/Venster), vrijdag in Breda (Chassé Theater), 21 februari inHaarlem (Toneelschuur), 22 februari in Goudse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden