THEATER

Tournee..

Het Syndicaat heeft Gras hernomen, een tragi-komedie over een gezin dat op vakantie in Frankrijk de onderlinge verhoudingen probeert te verbeteren. Een regie van Danielle Wagenaar. Vanavond in Oss (De Groene Engel), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Growing up in Public neemt Madonna's Man in reprise, het eigenzinnige kerstverhaal van Daphne de Bruin: Maria, Jozef en God vertellen 2000 jaar na de geboorte van Christus hun eigen verhaal. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Alkmaar (Provadja), dinsdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), 13 t/m 22 december in Amsterdam (Bellevue).

Stella Den Haag speelt Hoop en glorie op de dag van de heilige drie-eenheid (16+) van Hans van den Boom. Moeder en zoon leveren een strijd op leven en dood door Vanavond in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Rotterdam (Schouwburg).

Komisch en absurd is de taal in Ionesco's klassieker De kale zangeres door het Muztheater, vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Baarn (De Speeldoos), dinsdag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Veghel (De Blauwe Kei).

Het evangelie volgens Maria is een hedendaags mysteriespel van Rogier Schippers (tekst/regie), waarin Maria en Jozef na 2000 jaar terugblikken op de gebeurtenissen in het jaar nul. Door Productiehuis Brabant, met José Kuijpers, Michel van Dousselaere en Remco Melles. Zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), dinsdag in Bergeijk (Kattendans), 19 t/m 23 december in Amsterdam (Frascati).

In Op = op spelen Kas & De Wolf een voormalig muzikaal duo dat elkaar na vijf jaar terugziet omdat ze aanmerking komen voor een prijs. Vanavond in Den Haag (Theater aan het Spui), 15 en 16 december in Haarlem (Toneelschuur), 21 december Breda (Chassé Theater).

Voor het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' roman Een nagelaten bekentenis tot een solovoorstelling. Hij speelt daarin zelf de man die moet bekennen dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Groningen (Kruithuis), 12 t/m 23 december in Den Haag (Theater a/h Spui).

De Nieuw Amsterdam speelt Kama Sutra, een tekst van Jenny Mijnhijmer, in regie van Aram Adriaanse. Over een charismatische leermeester die paren de gelegenheid geeft zich te verfijnen in het liefdesspel. Op 8 en 9 december in Den Haag (Theater a/h Spui), zondag in Amsterdam (Holendrecht), 15 en 16 december in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - wat leidt tot pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag en zondag in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Laren (Singer Theater), 13 t/m 23 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

De Kern speelt Victoria goes Wilde, waarin koningin Victoria een interessante ontmoeting heeft met dandy Oscar Wilde. Vanavond in Zevenaar (Bommersheuf), vrijdag in Hoorn (Het Park), 13 december in Zutphen (Hanzehof), 14 december in Zwolle (Odeon).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard, die Gerardjan Rijnders speciaal voor haar schreef. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 16 december in Delft (De Veste), 19 december in Tilburg (Schouwburg).

Amsterdam

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Tot en met 17 december elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur; ook van 6 januari t/m 18 maart. Reserveren tel. 020-6826650.

In Theater Cosmic vanavond t/m 16 december de werkplaatsproductie Tenminste Houdbaar, waarin drie vrienden worden gedwongen een houding over de dood te bepalen als een van ziek blijkt te zijn. Door Raymi Sambo, Sinan Cihangir en Benjamin de Wit.

Op basis van de bundel 'Twee oude vrouwtjes' van Toon Tellegen maakten Lidwien Roothaan (regie), Ria Eimers en Carla Mulders de voorstelling Spes Bona ('hoop op het goede'). Over twee vitale oude vrouwtjes die de dood proberen te bezweren. Vanavond t/m 16 december in Theater Frascati.

Conijn van Olland is een Orkater-voorstelling door Beppe Costa, Geert Lageveen en Leopold Witte, in regie van Gijs de Lange. Over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Vanavond t/m 23 december in Theater Bellevue.

Toneelgroep Amsterdam met Ruigoord, deel 1, De geboorte, vanavond t/m zaterdag in het Transformatorhuis.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de Engelstalige familievoorstelling Dick Whittington door The Inplayers. Een 'pantomime' in de Britse traditie met muziek en zang. Vanavond t/m 17 december.

Den Haag

Herman Naber van De Appel speelt de solo De botten van Bach, een tekst van Hubert Fermin over een duivelse figuur die de botten van Bach bewaart op de zolder van de universiteit. Het wordt gespeeld in het Gemeentemuseum, waar eerst, vanaf 19.30 uur de tentoonstelling 'Bach schatten' bezocht kan worden. Vanavond t/m 23 december (wo t/m za). Reserveren via Appeltheater (070-3502200).

Groningen

Met Messen in hennen introduceert het Noord Nederlands Toneel de Schotse auteur David Harrower ('66). Het stuk speelt in een boerengemeenschap, waar een jonge vrouw haar grenzen wil verleggen. Anny van Hoof regisseert Tamar van den Dop, Flip Filz en Xander Straat. Vanavond t/m 23 december in de Machinefabriek; zaterdag première.

Tilburg

De verkrachting en moord op de 11-jarige Marietje Kessels, op 22 augustus 1900, is nog steeds niet opgehelderd. Vorig jaar kwamen er nieuwe feiten aan het licht. Theatergezelschap Drie Ons brengt de zaak opnieuw voor de rechter, waarna een debat volgt en een 'vonnis' wordt uitgesproken. Zondag om 13 uur in Theater De Vorst.

IJmuiden

De laatste locatievoorstelling van Hollandia heet Vuile dieve en is te zien op het terrein van de Hoogovens. Elsie de Brauw speelt een oude vrouw, wier verhaal wordt gezet naast die van de 'alternatieve' zakenvrouw Anita Roddick, gezongen door Jannie Pranger. Tot en met 17 december; reserveren tel. 075-6310231.

Utrecht

In De Vossejacht van Hugo Claus door De Paardenkathedraal speelt Herman Bolten de steenrijke Volpone, die zijn vrienden op de proef wil stellen. Thomas de Bres is zijn advocaat, nog amoreler dan zijn opdrachtgever. Vanavond t/m 30 december in De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden