THEATER

Jules Terlingen schreef en regisseerde Forza Caesari, de laatste dagen van Augustus, een productie van Fact. Julius Caesar, Marcus Antonius en Cleopatra verschijnen aan het sterfbed van keizer Augustus, die hoort dat de drie heersers hun ambities nooit zullen opgeven....

Tournee

De Vlaamse groep De Roovers bewerkte Shakespeare's 'De koopman van Venetië' en 'Othello' tot de voorstelling Venetië, waarin zowel Shylock, de jood, als Othello, de Moor, voor de gevreesde en gehate vreemdeling staat. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (de Toneelschuur), maandag in Maastricht (Toneelacademie).

Hoge Ogen is de winterproductie van de Groningse groep Theater te Water, dat wordt gespeeld in buurthuizen, cafés en andere kleine zaaltjes. Naar 'Great Expectations' van Charles Dickens. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Engelbert (De Engelstede), dinsdag in Balk (de Treemter), woensdag in Zuidhorn (Hotel 't Holt).

Carla Bakker regisseert Prefab bij Productiehuis Brabant, een tekst van Bart Meuleman. Over een pasgetrouwd stel en hun prefab huis, financiële onzekerheden en seksuele stoornissen. Vanavond en vrijdag in Tilburg (de Vorst), 21 en 22 november in Den Bosch (Bis).

Zinsbegoocheling (L'Illusion Comique) van Corneille van Toneelgroep Amsterdam is een regie van Gerardjan Rijnders. Een vader op zoek naar zijn zoon die hij tien jaar geleden heeft verstoten. Met Jacques Commandeur, Pierre Bokma en Sigrid Koetse. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 18 en 19 november in Utrecht (Stadsschouwburg).

Het Vlaamse Theater De Korre met Het Luizengevecht: vier personages wachten tot ze hun solo-act kunnen doen en vertellen elkaar verhalen. Vanavond in Utrecht (Blauwe Zaal), vrijdag in Enschede (Concordia), dinsdag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

In De bezoeker van Eric-Emmanuel Schmitt speelt Eric Schneider Freud en is Henk van Ulsen een 'toevallige bezoeker', die het de grote Weense psycholoog erg lastig maakt. Regie: Peter Oosthoek. Vanavond in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), 19 en 20 november in Den Haag (Theater a/h Spui).

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van 'The Family' van Lodewijk de Boer. Een regie van Moniek Merkx. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 18 t/m 29 november in Amsterdam (Frascati).

Het Nationale Toneel met De nacht van de pauw van Willem Jan Otten. Geert de Jong en Rik van Uffelen spelen de hoofdrollen in dit eigentijdse gezinsdrama. De regie is van Ger Thijs. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Heerlen (Stadsschouwburg), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), woensdag in Tilburg (Schouwburg).

Kingcorn of zogezegd en alles is een monoloog door Bert Luppes van Hollandia over de laatste arbeider van een meelfabriek. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 18 t/m 22 november in Amsterdam (Frascati).

Vrijdag van Hugo Claus door Theater Malpertuis, in de regie van Sam Bogaerts, 'een overrompelende voorstelling', schreef Marian Buijs. Vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg), woensdag in Breda (Chassé Theater).

Cox Habbema heeft de regie in handen van Om het meer gelopen, een co-productie van theatergroep Delta en Teater Kubur uit Jakarta. Een Nederlandse jongen reist naar Indonesië om daar zijn jeugdvriend Bayoeng op te zoeken. De vriendschap is ver te zoeken. Maandag in Groningen (Stadsschouwburg), 21 november in Middelburg (Schouwburg).

De Maastrichtse groep Het Vervolg met De Avonden, een bewerking van het boek van Gerard Reve met Mieneke Bakker en Hans Trentelman als de ouders en Erik de Visser als zoon Frits. Een overtuigende voorstelling. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), vrijdag in Zwolle (Odeon), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), dinsdag in Cuyk (Streekschouwburg), woensdag in Rotterdamse Schouwburg.

Amsterdam

Karina Holla maakte een voorstelling over Buster Keaton, 'The Man Who Wouldn't Lie Down', gespeeld door Aleksandar Acev, Natasha Lushetich, Matthias Maat en Oerm Matern. Vanavond (try-out), vrijdag (première) en zaterdag, 15 t/m 22 november in de Brakke Grond.

Nog t/m zondag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg het Internationaal Improvisatie Festival met teams uit Zuid-Afrika, Amerika, Oostenrijk en Nederland; van 18 t/m 22 november in de Bovenzaal Lysistrata van Aristophanes door Piccolo Theater Noord.

In Theater Bellevue zondag weer een aflevering van het Festival van het ongespeelde stuk. Professionele acteurs lezen om 14 en 15.30 uur twee niet opgevoerde stukken voor, waaronder 'B & O' van Ada Bouman. Stichting Gay Arts Productions presenteert haar eerste productie, de reading van Hendrik en Wilhelmina van Ton Vorstenbosch met de auteur in de rol van Wilhelmina. Jan Derksen leest Prins Hendrik. Op 14 en 15 november in de Synagoge Uilenburg aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 91.

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf spelen Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' heren die gefascineerd zijn door het Wilde Westen. Van 17 t/m 26 november in Theater Bellevue.

Haar leven, haar doden is een gastregie van Falk Richter bij Toneelgroep Amsterdam op basis van 'Attempts On Her Life' van de Engelse schrijver Martin Crimp. Vanavond, vrijdag en zaterdag laatste voorstellingen in het Transformatorhuis.

Den Haag

Het Nationale Toneel speelt Lulu van Wedekind in zijn tijdelijke onderkomen De Regentes, het zwembad dat tot theater is omgebouwd. Met Angelique de Bruijne als de mooie, ongeremde, ongrijpbare Lulu, die de ene man na de andere verovert. Tot en met 11 december.

Groningen

Depressie van Lars Norén gaat over twee zwervers in de grote stad die een liefdesrelatie hebben en zich tegen alles en iedereen te weer moeten stellen. Lukas Dijkema regisseert deze Grand Theatre-productie, gespeeld door Herman Egbers, Guido van Hulzen e.a. Van 15 t/m 21 november in het Grand Theatre.

Haarlem

De Zeeuwse Paloma is een 'boerendrama over het verlangen naar Spaanse zon, castagnettes en vurig torero's'. Tekst en regie van deze Toneelschuurproductie is van Judith de Rijke. Met Sandra Matti, Rogier Schippers en Juul Vrijdag. Vanavond (première) t/m 21 november in de Toneelschuur.

Rotterdam

In de studio van de Schouwburg vanavond, vrijdag, zaterdag, 18 t/m 22 november de theaterdocumentaire Undesirable Elements van Ping Chong en Dave Schwab. Anecdotes en herinneringen van acteurs uit een multicultureel gezelschap, omlijst met poëzie en beeldprojecties.

Zaandam

Menuet door Theatergroep Hollandia, met Frieda Pittoors als het 13-jarig hulpje in de huishouding dat verwarring sticht bij een jong echtpaar. In de Bruynzeelfabriek aan de Pieter Ghijsenlaan, met een Vlaams driegangendiner vooraf, t/m 15 november. Reserveren tel. 075-6310231.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden