Theater

Binnendringing, 'Artists-In-Residence'-project van de Vlaamse choreograaf/performer Marc Vanrunxt, die onderzoek deed naar de begrenzingen van het theater. Van 3 t/m 7 oktober in Het Veemtheater in Amsterdam....

Kaas van Willem Elsschot door Herman Verbeeck in regie van Wim Meuwissen. Het verhaal van de kantoorklerk Laarmans, die een groothandel in kaas in de schoot geworpen krijgt. Première vanavond in Theater Bellevue in Amsterdam.

Wees lief van Gijsje Kooter door Culture Coalition Productions. Drie vrouwen verleiden elkaar en het publiek met hun persoonlijke verhalen. Première vanavond in De Brakke Grond in Amsterdam. Daar ook op 5 en 6 oktober.

Liefdesmest van de omstreden Duitse auteur Hans Joachim Schädlich. Chaim Levano regiseert o.a. Jacques Commandeur en Catharina Haverkamp. Een man krijgt op zijn stervensbed een intieme verhouding met een vlieg. Tot en met 13 oktober in Frascati in Amsterdam.

Paradise.Revisited van Victoria H. Meirik. Gasthuis-productie waarin elf acteurs een zoektocht naar het paradijs maken. Met beelden van Paul Schimmel en muziek van Rabiaâ Benlahbib. Van 5 t/m 7 oktober in het Gasthuis in Amsterdam.

Internationaal Theater Improvisatie Festival, Theatersport Vereniging Amsterdam neemt het op tegen theatersportteams uit Colombia, de VS en België. Van 9 t/m 14 oktober in de Bovenzaal van Stadsschouwburg Amsterdam.

Oorlogje door Olivier Provily, die de Ton Lutz Prijs 2001 voor de meestbelovende regiestudent ontving. De personages in 'Oorlog' lopen rond in een geweldadig brein. Van 10 t/m 13 oktober in Frascati in Amsterdam.

Waarom huilen baby's als ze geboren worden, de eerste productie van Ola Mafalaani/Theater a/h Spui. 'Een theatrale verhandeling en een Braziliaans feest tegelijk'. Een tekst van Ko van den Bosch, een regie van Ola Mafaalani. Tot en 20 oktober in Theater a/h Spui in Den Haag.

Hoofd zonder wereld door 't Barre Land. Deel 2 in een serie naar Elias Canetti's roman Het Martyrium. Vrijdag in de Toneelschuur in Haarlem (uitverkocht).

Prometheus van Oscar van Woensel door Dood Paard. Een eigen visie op Aischylos' klassieke mythe over de man die het vuur van de goden stal en naar de aarde bracht. Vanavond in Utrecht (Theater Kikker), vrijdag in Nijmegen (Lux), 10 en 11 oktober in Groningen (Grand Theatre).

De Vagina Monologen, dertig bekende Nederlandse vrouwen vertolken de monologen van de Amerikaanse Eve Ensler. Elke avond drie andere vrouwen, onder wie Noraly Beyer, Annemarie Oster en Loes Luca. Tot en met zaterdag in Groningen (Machinefabriek), 8 t/m 20 oktober in Rotterdam (Schouwburg).

Bankstel, Orkater-productie van en door Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Late night-voorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam. Over een man en een vrouw die balanceren op het huwelijkskoord. Aanvang 23.15 uur. Tot en met 6 oktober.

Mamma Medea. Tom Lanoye herschreef het klassieke Medea-verhaal voor Het Toneelhuis. Een regie van Gerardjan Rijnders. Op 9 oktober in in de Rotterdamse Schouwburg, 10 oktober in Groningen (Stadsschouwburg), op 11 oktober in Haarlem (Stadsschouwburg).

Asem door Het Toneelhuis in een regie van Luk Perceval. 'Een voorstelling die gevaarlijk goed is geregisseerd, maar tegelijk zo meedogenloos cynisch, en in feite zo wezenloos, dat het de discussie (over incest - red.) niet aanjaagt maar smoort.' (HJ). Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 11 oktober in Amsterdam (Bellevue).

De vrouw die tegen de deur aan liep, monoloog van de Ierse auteur Roddy Doyle. Met RO-actrice Esther Scheldwacht, geregisseerd door Alize Zandwijk. Tot en met 10 november in het RO Theater, Rotterdam. Tel. 010-4047070 (www.rotheater.nl).

Huis & Tuin, een nieuw stuk van Alain Ayckbourn, door Het Nationale Toneel. Elke avond worden in twee zalen tegelijkertijd twee verschillende voorstellingen gespeeld door één cast. Regie van Antoine Uitdenhaag. Met Gijs Scholten van Aschat, Will van Kralingen, Marisa van Eijle e.v.a. Tot en met 4 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, in de combinaties donderdag- en vrijdagavond, zaterdagmiddag- en avond of zondagmiddag- en avond.

(www.nationaletoneel.nl).

Marleni van Thea Dorn door De Appel. Een fictieve ontmoeting tussen de Duitse actrice Marlene Dietrich en de filmmaakster Leni Riefenstahl. Met Sacha Bulthuis en Marie-Louise Stheins. Regie Agaath Witteman. Vanavond in Veenendaal (Lampegiet), vrijdag in Hoorn (Het Park), zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 8 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Zöllner van Gèr Bertholet door Huis van Bourgondië. Deze Limburgse schrijver baseerde zijn tekst op de mythe over een Maastrichtse prostituee met de bijnaam Vuile Mossel. Regie en bewerking Marjan Barlage. Tot en met 6 oktober in het Huis van Bourgondië in Maastricht. Tel. 043-3219960.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden