THEATER

Mark Timmer regisseerde Margreet Blanken en Hugo Koolschijn in Strindbergs Dodendans 1 & 2 bij Theater van het Oosten. Over een echtpaar dat alleen nog maar kan ruziemaken en iedereen meetrekt in cynisme....

Tournee

In de Rotterdamse Schouwburg vanavond en vrijdag Fact met Global Life, een klein docudrama, dat eerder als voorstudie te zien was op het Theaterfestival. Een Nederlandse vrouw en haar Turkse echtgenoot over de dilemma's van een multicultureel bestaan. Een regie van Mechteld Prins. Van 29 september t/m 3 oktober in Amsterdam (Frascati), 6 en 7 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

In 1994 maakten Trudi Maan en Anneke van Blokland Krazy Kat, een voorstelling naar de dagbladstrips van George Herriman. Krazy Krazy Kat is een remake, een 'handgemaakte multi-mediashow' door Bonheur, vrijdag, zaterdag en zondag in Theater Bonheur in Rotterdam, 3 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf), 7 oktober in IJmuiden (Witte Theater).

Theatergroep Hollandia brengt een reprise van Kingcorn, het relaas van de laatste arbeider van een meelfabriek. Vanavond in Den Bosch (Theater Bis), 26 september in Amsterdam (De Balie) - gevolgd door een gesprek met Lodewijk de Waal (FNV) over arbeiders toen en nu; 2 oktober in Eindhoven (Plaza Futura), 3 oktober in Purmerend (De Verbeelding).

Ach Deken! Deken ach! mijn waarde Wolff! is een andere Hollandia-voorstelling die in reprise is genomen. Met Henriëtte Koch en Robijn Wendelaar als Betje Wolff en Aagje Deken. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Theater a/d Werf), 29 en 30 september in Leiden (LAKtheater), 1 oktober in Tilburg (Schouwburg).

Drie mannen slikken tegelijkertijd een zelfmoordpil, waarna ze nog een uur te leven hebben. De Gladiolen door Luc van Esch, Hans Maas en Job Redelaar, geregisseerd door Moniek Merkx. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 2 oktober in Enschede (Concordia).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen). Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Arnhem (Stadsschouwburg), op 29 en 30 september in Eindhoven (Stadsschouwburg), 1 en 2 oktober in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Zuidelijk Toneel met Romeo en Julia in de regie van Ivo van Hove. Maandag in Leeuwarden (De Harmonie), op 30 september in Middelburg (Stadsschouwburg), 1 oktober in Nijmegen (Stadsschouwburg), 10 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Will van Kralingen en Edwin de Vries als het echtpaar Marianne en Johan in Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman, Tot en met 3 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 6 t/m 10 en 15 t/m 17 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Amsterdam

Kim van Kooten schreef een toneelstuk, Lens, dat als lunchpauzevoorstelling van 24 september t/m 23 oktober te zien is in Bellevue. Over de verwachtingen rond een 40-jarig huwelijksfeest. Met Renée Fokker, Michel van Dousselaere en Hein van der Heijden.

Sex en interieurs/ Eerlijk en orgie/ Tegenmaat is een voorstelling met teksten van Anneke Bonnema en een soundscape van Hans Petter Dahl, vanavond, vrijdag en zaterdag in Frascati.

Uit een ruime collectie 'toneelschilderijen' heeft het Theater Instituut Nederland de tentoonstelling Theater op doek samengesteld. Dertig schilderijen geven een beeld van het Nederlandse theater door de eeuwen heen. Vanaf vandaag.

In de regie van Victor van Swaay speelt Toneelgroep Comedia Liefde half om half van Alan Ayckbourn. Met Wilbert Gieske, Bram Bart, Irma Hartog e.a. Zaterdag première in Cultureel Centrum Amstelveen.

Op onverwachte plekken in de Stadsschouwburg speelt Har Smeets van Courage de voorstelling Bezonken Rood naar het boek van Jeroen Brouwers, t/m 3 oktober om 18 uur.

Het Engelstalige gezelschap Amsterdam Chamber Theatre brengt To those who appreciate Wistaria and Sunshine naar het boek 'Enchanted April' van Elisabeth von Arnim. Over vier alleenstaande, Engelse dames in een Italiaans landhuis. Van 29 september t/m 2 oktober in het Gasthuistheater.

In het Veem Theater vanavond t/m 27 september Vervallen Oever, Medeamateriaal, Landschap met Argonauten, Heiner Müllers bewerking van 'Medea' van Euripides. Tonny Vijzelman regisseert Annemarie Prins en Gustav Borreman.

In het repriseprogramma 'Een hete herfst' van Toneelgroep Amsterdam, vanavond, vrijdag en zaterdag in het Transformatorhuis Joop Admiraal en Hans Kesting in Vertraagd afscheid. In de Stadsschouwburg van 29 september t/m 7 oktober een nieuwe serie voorstellingen van het ogenstrelende Zinsbegoocheling van Corneille.

Haarlem

Damiaan De Schrijver en Peter Van den Eede spelen in My Dinner with André de twee vrienden die bij een diner het leven doornemen. Een productie van Cie de Koe, TG Stan en de Toneelschuur, vrijdag première in de Toneelschuur.

Maastricht

Het Vervolg speelt Cocu Magnifique van F. Crommelynck. In zijn verlangen naar de absolute liefde vervalt een man tot een vernietigende jaloezie. Met o.a. Mieneke Bakker en Geert Jan Romeijn. Tot en met 9 oktober en 20 t/m 24 oktober in het Vervolg Theater.

Rotterdam

Malenki Peremene ('Kleine veranderingen') is een voorstelling van Nathalie Alonso Casale en Pavel Semtchenko over alleen zijn en eenzaamheid, vanavond, vrijdag en zaterdag, 29 en 30 september in Theater Lantaren/Venster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden