THEATER

Tournee..

Het Noord Nederlands Toneel neemt Een sprookje over de dood in reprise, dat een tournee maakt langs vier crematoria. Een voorstelling van Fenneke Wekker en Rogier in 't Hout over ervaringen van nabestaanden ná de officiele rouwperiode. Vanavond t/m zaterdag in Crematorium Rijk van Nijmegen, Schoenaker 12 in Beuningen (reserveren tel. 024-6774288); van 18 t/m 20 januari in Crematorium Rotterdam-Zuid, Maeterlinckweg 101, Rotterdam (reserveren tel. 010-4803344).

Helmert Woudenberg regisseert Stemmen in de nacht, een tekst van Nasim Khaksar. Een verhaal over asielzoekers in een zogenaamd AZC, waar ze wachten op een beslissing van Justitie. Door Asian Performing Arts, geproduceerd door Theaterburo Schmid. Vanavond in Austerlitz (Beauforthuis), 12 en 13 januari (première) in Rotterdam (Theater Zuidplein), 17 januari in Haarlem (Toneelschuur).

Ionesco's klassieker De kale zangeres door het Muztheater, vanavond in Terneuzen (Zuidlandtheater), woensdag in Almere (Metropole).

Bart Klever en Malou Gorter spelen Ten Liefde van Ko van den Bosch. Over een man en een vrouw die graag verliefd zijn maar niet onder hun overvolle agenda's en familiaire verplichtingen uit kunnen. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), vrijdag in Heemskerk (De Cirkel), zaterdag in Vught (De Speeldoos), 16 en 17 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Sylvia Poorta speelt in So Long, Farewell, Auf Wiederseh'n, Goodbye een eenzame vrouw die zich volledig verliest in haar herinneringen aan de film The Sound of Music. Vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Arnhem (Schouwburg), 17 januari in Groningen (Kruithuis).

Het Canadese gezelschap Les Deux Mondes speelt Leitmotiv, waarin door middel van muziek, zang, spel en live-videoprojectie het verhaal wordt verteld van een vrouw die in oorlogstijd man en kind moet achterlaten. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

De familievoorstelling van het RO Theater, 5000 Vingers, kwam tot stand i.s.m. Vis à Vis. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Op 13 en 14 januari in Amsterdam (Stadsschouwburg), 19 t/m 21 januari in Zoetermeer (Stadstheater).

Thomas Oerlemans speelt opnieuw Olivetti 82, een monoloog van Eriek Verpale, waarmee hij in '99 afstudeerde aan de Theaterschool. In een politiecel vertelt de eenzame Bernard van de Wiele over zijn jeugd en zijn diep ongelukkige huwelijk. Vanavond t/m 13 januari in Arnhem (Schouwburg), 17 januari in Maastricht (Huis van Bourgondië).

In Zonder getuige, een voorstelling van Carrousel, spelen Marlies Heuer en Tom Jansen een vrouw en een man die hun huwelijk lang geleden hebben opgegeven, maar de machtsstrijd nog niet. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 12 en 13 januari in Den Haag (Theater a/h Spui), 16 t/m 21 januari in Amsterdam (Bellevue).

Ellen Vogel speelt in Verzameld Werk van Donald Margulies een bekende romanschrijfster die ontdekt dat haar leven de inspiratie vormt voor de roman van een jonge schrijfster (Roos Ouwehand), met wie ze bevriend is. Vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Zutphen (Hanzehof), dindag in Hilversum (Gooiland).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard, die Gerardjan Rijnders speciaal voor haar schreef. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Zwolle (Odeon), dinsdag in Hoorn (Het Park), woensdag in Purmerend (De Purmaryn).

Het Vervolg met Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, waarin Hans Trentelman Franz Biberkopf speelt, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 16 januari in Zoetermeer (Stadstheater).

Ostia is een voorstelling van Ubbergen op basis van 'Orgie' van Pier Paolo Pasolini. Over de kracht van de zonde. Een regie van Arie de Mol. Vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 19 en 20 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Amsterdam

In De Balie op 11 en 12 januari Adolf, een solo door de Engelse acteur Pip Utton.

Op basis van workshops met jongeren uit de Bijlmer maakte Femke Janssen One Way Ticket To Love, 'een show-off van de liefde'. Ze laten zien wat liefde voor hun betekent in dans, spel en woorden. Vanavond t/m zaterdag in Frascati.

Moniek Kramer schreef en regisseerde Het Paradijs, waarin een aantal 65-plussers en een groep jongeren opgesloten komt te zitten in een afgelegen hotel. Vanavond t/m 13 januari in De Engelenbak.

Voor de Trust schreef en regisseerde Peter de Graef Manfred, een toneelsoap over klein menselijk leed en de dood. Met Jappe Claes, Bert Geurkink, Myranda Jongeling, Harry van Rijthoven, Marie-Louise Stheins e.a. Vanavond t/m 20 januari.

Bewegingstheater Bewth speelt een reeks daglichtvoorstellingen in de verkoopvestiging van kantoormeubelfabriek Koninklijke Ahrend NV in Zuid Oost (Laarderhoogweg 12). Uitgangspunt was de imposante collectie kantoormeubilair. Elke zaterdag en zondag om 12.30 en 14.30 uur, t/m 18 maart. Reserveren tel. 020-6826650.

Den Haag

Josée Ruiter speelt Louis Couperus, een grote ziel, een solo die ze zelf schreef op basis van zijn boeken. Vanavond t/m 25 februari in Literair Theater Branoul.

In het Appeltheater vanavond t/m 4 februari Minetti door Toneelgroep De Appel in regie van Aus Greidanus. Met Eric Schneider als de oude Minetti, die ervan droomt nog eens King Lear te spelen.

Haarlem

In de Toneelschuur t/m zaterdag Alice in Wonderland niet voor kinderen door Studio Y en Susies Haarlok (muziek), in regie van Emanuel Muris.

Rotterdam

Ton Lutgerink, artistiek leider van het Onafhankelijk Toneel, begint een serie ontmoetingen met andere kunstenaars. Bloedwoede is de eerste aflevering, waarin hij met acteur Hans Dagelet het fenomeen 'broederschap' onderzoekt. Mirjam Koen regisseerde. Vanavond t/m zaterdag in de Schouwburg.

Utrecht

In het Huis a/d Werf Een weekje Sahel door de mimespelers Marike op den Akker, René Geerlings en Paul van der Laan, in regie van Irene Kriek. Drie mensen in de woestijn op zoek naar zichzelf. Première 12 januari.

In de Stadsschouwburg op 17 en 18 januari het Litouwse gezelschap Meno Fortas met Macbeth (Nederlands boventiteld).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden