Theater

Crazy Gary's Mobile Disco van Gary Owen door Huis van Bourgondië. Drie verschillende versies van een 'kl*te' karaoke-avond. Regie: Domien Van der Meiren....

Internationaal festival Verteltheaterdagen, t/m 21 december staan Utrechtse podia waaronder Kikker, Rasa en de Stadsschouwburg in het teken van verteltheater. Met 35 voorstellingen uit binnen-en buitenland, waaronder Kronkels van Fred Delfgaauw, Gotf! van Geert Hautekiet en Het Verdwenen Verhaal door Peter Faber. Zie ook: www.verteltheater.nl.

De Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen, die vrouwen met een islamitische achtergrond interviewde. De monologen worden vertolkt door een wisselende cast van Marokkaanse, Somalische, Nederlandse en Turkse vrouwen, bekend uit de wereld van literatuur, politiek en theater. Tot en met 21 december in De Brakke Grond in Amsterdam.

Pygmalion van George Bernard Shaw door Noord Nederlands Toneel. Komedie over een spraakleraar die een plat sprekend meisje omtovert tot een dame van stand. Regie: Koos Terpstra. Tot en met 20 december in de Machinefabriek in Groningen.

Dolly, and the art of being myself door Boogaerdt/Van der Schoot. Een voorstelling over look-a-likes. Vrijdag in de Omval in Diemen, zaterdag in de theaterkerk in Wadway.

La Musica twee van Marguerite Duras door ZT Hollandia. Reprise van dit succesnummer van twaalf jaar geleden over de kracht van hartstocht. Wederom met Jeroen Willems en Betty Schuurman. Vanavond t/m 23 december in Frascati in Amsterdam.

Omtrent PP van Rob de Graaf door Keesen & Co. Over de Nederlandse soldaat Poncke Princen die zich aansloot bij de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders. Regie: Willibrord Keesen. Vanavond in Theater a/h Spui in Den Haag, vrijdag in De Vorst in Tilburg.

Tim van Athene door ZT Hollandia/-Toneelhuis. Gerardjan Rijnders maakte een hedendaagse versie van Shakespeare's Timon van Athene. Tot en met 21 december in De Suikerfabriek in Halfweg bij Amsterdam. Tel. 020-6242311.

Nu even wel van Maria Goos. Deze lunchtheaterproductie is het vervolg op Nu even niet dat over een mannenvriendschap ging. In Nu even wel vertellen vrouwen hún verhaal. Met Leny Breederveld, Wivinike van Groningen, Conny Postel en Marleen Stoltz. Tot en met 21 december om 12.30 uur in Theater Bellevue in Amsterdam.

Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts door theaterMalpertuis. Reprise. Een bewerking van het gelijknamige boek van Kristien Hemmerechts over haar overleden echtgenoot, de dichter Herman de Coninck. Vanavond in Stadsschouwburg Arnhem, zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag, zondag tijdens de Verteltheaterdagen in Utrecht.

Samenzwering van idioten van John Kennedy Toole, een co-productie van KVS/De Bottelarij De Theatercompagnie. Over een ridder in zijn kruistocht tegen een wereld vol idioten. Regie: Theu Boermans. Tot en met 10 januari in het Compagnietheater in Amsterdam.

Zullen we het Liefde noemen van Peer Wittenbols door Toneelgroep Oostpool. Regie: Rob Ligthert. Deel twee van Wittenbols' Trilogie van het Verlies. Over een gynaecoloog die zich moet verantwoorden voor een verkeerde medische beslissing. Op 19 en 20 december in het Rabotheater in Hengelo.

Urbi et Orbi van Loek Beumer en René van 't Hof. Een klein, droefgeestig drama over twee mannen die vol goede bedoelingen met elkaar verwikkeld raken in een hopeloos en belachelijk duel. Vanavond in de Twentse Schouwburg in Enschede, vrijdag in het Kruispunt in Enschede, zaterdag in de Lieve Vrouw in Amersfoort, 23 t/m 28 december in Bellevue in Amsterdam.

De Meid/Kwelling van Herman Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. In De Meid chanteert een dienstmeid haar madam met een geheim; Kwelling is een dialoog over een onuitgesproken liefde van een ouder echtpaar, waarvan de man blind is. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht.

Oom Vanja door Het Toneelhuis, in regie van Luk Perceval. Zijn bewerking bewijst dat deze tekst van Tjechov van alle tijden is. Zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht.

Oordeel van Barry Collins door Peter Sonneveld. Wrange monoloog over een kapitein uit het Russische leger, die zijn gevangenschap in een klooster overleefde door zijn zijn lotgenoten op te eten. Op 19 en 20 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Regie: Jürgen Gosch. Klassieke satire over een religieuze oplichter, met o.a. Will van Kralingen, Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Vanavond in Theater Markant in Uden, vrijdag in Schouwburg Arnhem, dinsdag in de Agnietenhof in Tiel.

Sympathy for the devil van Koos Terpstra door het Noord Nederlands Toneel. Een eigentijdse versie van het Faust-verhaal over de mens die zijn ziel aan de duivel verkoopt. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond t/m zaterdag in Stadsschouwburg Groningen.

J.C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, een soul-opera over een familie waarin het behoorlijk uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Met gastspelers Joop van Brakel, Rogier Schippers, Joke Tjalsma en Kathenka Woudenberg. Vrijdag in de Lieve Vrouw in Amersfoort.

Hoofd in de wolken van Marie Jones door Johnny Kraaijkamp jr. en Laus Steenbeeke, komedie over twee boerenjongens, die figureren in een grote Amerikaanse filmproductie. Vanavond in De Bussel in Oosterhout, De Maaspoort in Venlo, zondag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 23 december in de Leidse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden