THEATER

Tournee..

Na het succes van Eric-Emmanuel Schmitts 'De bezoeker' komt impresariaat Wim Visser met een nieuw toneelstuk van deze Franse schrijver. In Enigma Variaties praten twee mannen, gespeeld door Eric Schneider en Theo Pont, over de liefde en de schoonheid van het mysterie. Een regie van Peter Oosthoek. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag première in Laren (Singer).

De grote Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee regisseerde zelf zijn eerste toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Na de pauze volgt Old Friends van Douglas Mitchell, dat eveneens handelt over 'het onvermogen van mensen elkaar te bereiken'. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vanavond in Helmond (Speelhuis), vrijdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), zaterdag in Gouda (Schouwburg), 5 t/m 10 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Hildegard von Bingen, de voorstelling die Theatergroep De Kern vorig seizoen een nominatie voor de Gouden Gidsprijs opleverde, wordt nog tot eind december gespeeld. Vrijdag in Nuenen (Het Klooster) en zaterdag in Hoorn (Het Park).

In het programma 'Mooi toneel weer!' presenteert Toneelgroep Amsterdam een aantal succesvolle voorstellingen uit het afgelopen seizoen. Vertraagd afscheid, van en door Hans Kesting en Joop Admiraal, 4 en 5 oktober in de Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg). In de Amsterdamse Stadsschouwburg van 7 t/m 11 oktober Angst en ellende in het rijk van Kok van Vleugel en Vorstenbosch.

Het Vervolg herneemt Cocu Magnifique van Fernand Crommelynck. Over een man die in zijn allesoverheersende jaloezie de liefde vernietigt. Met Geert Jan Romeijn en Mieneke Bakker. Vanavond t/m zaterdag in Maastricht (Derlon Theater), 5 t/m 9 oktober in Amsterdam (Bellevue). 'Zo groeit deze farce uit tot een voorstelling waar je niet omheen kan. Want uiteindelijk gaat het over de allesverwoestende twijfel die ieder van ons kan bespringen.' (Marian Buijs)

Eindelijk afgelopen is een monoloog van Peter Turrini, waarin een zelfmoordenaar afscheid neemt. Door Dries Smits van Het Gevolg, in regie van Ignace Cornelissen. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 5 oktober in Heerlen (Schouwburg).

De Verlossing van Hugo Claus door Het Toneel Speelt. Met Annet Nieuwenhuijzen, Anne-Wil Blankers en Will van Kralingen. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdagavond en zondagmiddag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 5 t/m 7 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade).

De Tijd speelt Cocktail Party van T.S. Eliot. Over een huwelijkscrisis, driehoekrelaties en keuzes in het leven. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), 6 oktober in Groningen (Stadsschouwburg).

Begeleid door vijf musici vertelt Joop Keesmaat de tragische liefdesgeschiedenis van Dido en Aeneas, zoals het is opgetekend door de Romeinse dichter Vergilius. Dido en Aeneas verteld, vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 6 oktober in Schiedam (Theater a/d Schie), 7 oktober in Meppel (Schouwburg).

Bambie 6 gaat over drie jongens die wel willen opgroeien maar niet weten hoe. Ze zoeken inspiratie bij Elvis, oud-sovjet-generaal Lebed en bovenal hun eigen vaders. Mimetheater Bambie neemt 'Bambie 6' in reprise, 4 oktober in Amsterdam (Bellevue), 8 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Het Zuidelijk Toneel met India Song, Ivo van Hove's interpretatie van het boek van Marguerite Duras met muziek van Harry de Wit. In de belangrijkste rollen Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen en Bart Slegers. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 1 en 2 oktober in Groningen (Stadsschouwburg), 4 t/m 6 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Na proefvoorstellingen in maart van dit jaar brengt Erwin Kokkelkoren de definitieve versie van zijn solo Zero Tolerance. Het laatste deel van een trilogie van Les Enfants Terribles over ziek zijn en de dood, in regie van Bert Oele. Vanavond t/m zaterdagavond en zondagmiddag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Jeanet Meijs speelt de solo Emily Dickinson van William Luce, die is opgebouwd uit citaten uit brieven van de schrijfster en uit haar gedichten. Een regie van Victor van Swaay. Van 5 t/m 10 oktober in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In Val van het Griftheater bouwen vier spelers aan en in hun eigen omgeving. De bouwvalligheid van hun bouwwerk deert hen niet, ze hebben te veel plezier in het bouwen zelf. Vanavond t/m 10 oktober om 21 uur in de voormalige Storkfabriek, Czaar Peterstraat 213. Reserveren tel. 020-4193088.

Groningen

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de briljante geleerden Werner Heisenberg en Niels Bohr, die aan de wieg stonden van de atoombom. De één werkte voor de nazi's, de andere voor de geallieerden - zij spraken in '41 kort met elkaar. Wijzigde dit gesprek de wereldgeschiedenis? Het Noord Nederlands Toneel speelt 'Kopenhagen', vanavond t/m 16 oktober in de Machinefabriek.

Maastricht

Goetherdämmerung is een monoloog van Erik-Ward Geerlings over Charlotte von Stein, gespeeld door José Kuipers (Huis van Bourgondië). In een hotelkamer rekent ze definitief af met Goethe, voor wie ze een onvervulde liefde koesterde. Vanavond, vrijdag, zaterdag en 5 t/m 9 oktober (om 20 én 22 uur) in Hotel Mabi, kamer Titanic (tel. 043-3219960).

Rotterdam

In de Van Nellefabriek speelt Hollandia een bewerking van Visconti's film 'The Damned'. De Val van de Goden gaat over grootindustriëlen die heulen met de nazi's, over helden die ook hufters kunnen zijn. Vanavond t/m 9 oktober, om 19.15 uur. Reserveren tel. 075-6310231.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden