Theater

Con amore door Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove regisseert de jonge garde van het ensemble in een voorstelling die inzoomt op de wereld van de jeugd....

MF Revisited. Opdracht in deze serie voorstellingen van het Noord Nederlands Toneel luidt: maak een actuele voorstelling van een klassieker. Dat levert vier voorstellingen op de komende maanden. De eerste is ''t Zal je kind maar wezen', geïnspireerd op de tv-serie ''t Schaep met de Vijf Pooten' van Eli Asser en Harrie Bannink. Van 5 t/m 9 februari en 12 t/m 16 februari in De Machinefabriek in Groningen. Tel. 050-3113388 (www.nnt.nl).

Club Astrid door Victoria. Acht mensen nemen plaats aan een tafel en trekken een ieders integriteit in twijfel. Nederlandse première vanavond in de Leidse Schouwburg, vrijdag in Theater Bis in Den Bosch.

Jasons zonen van en door Compagnie Dakar (Guido Kleene en Hans Man in 't Veld). Over afhankelijkheid, macht en onmacht tussen vaders en zonen. Première vanavond in de Toneelschuur in Haarlem.

SeXsells - cybermaagd in chatworld van Els Schaper door Zepp, naar 'Der Reizende Reigen' van Werner Schwab. Over Lisa's vertwijfelde zoektocht naar liefde via internet. Regie: Peter Pluymaekers. Première vanavond in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het Zingend Schip door Theatergroep Flint. Poëzie en smartlap verenigd in een muzikale reis, t/m 9 februari in de Roode Bioscoop (Haarlemmerplein 7) in Amsterdam.

Twee maal terug, tweede voorstelling van Yahya Gaier, Susan Gritzman en Loes van der Pligt. Hun eerste, 'Duet', werd vorig jaar enthousiast ontvangen. Première woensdag in het Cosmic Theater in Amsterdam; t/m 10 februari.

Kind van Tom Jansen door Needcompany. Over twee mensen die een kind verwachten. Met Tom Jansen en Josse de Pauw. Van 6 t/m 10 februari in De Balie in Amsterdam.

De Onverschilligen van Alberto Moravia door ZT Hollandia. Bewerking/regie: Hans Hoes. Over een zakenman die veel geld verdient en zich stort in het werk, de liefde en het genot. Met Chris Nietvelt, Oda Spelbos en Aus Greidanus. Op 11 februari in Stadsschouwburg Utrecht, 13 februari in De Harmonie in Leeuwarden.

Wie is er bang voor Virginia Woolf van Edward Albee. Will van Kralingen en Edwin de Vries wederom samen in een stuk dat geregisseerd is door Lodewijk de Boer. Vanavond in de Koornbeurs in Franeker, vrijdag in Schouwburg Arnhem, zaterdag in De Nieuwe Doelen in Gorinchem, dinsdag in de Muzeval in Emmen, woensdag in De Voorveghter in Hardenberg.

Koken met Elvis/ 4.48u. Psychose door Het Vervolg. Twee recente stukken van Britse schrijvers. 'Koken met Elvis' van Lee Hall gaat over een gezin waarvan de vader denkt dat hij Elvis Presley is. In '4.48u. Psychose' van Sarah Kane belandt een vrouw in een psychose en pleegt zelfmoord. Tot en met 2 maart in Derlon Theater, Maastricht.

2x2=5 door 't Barre Land is een verkenning van het werk van de Russische schrijver Dostojevski. Zijn helden zijn bezeten van een idee en kennen geen maat. Vrijdag ('De Zachtmoedige & Witte Nachten') en zaterdag ('Het Ondergrondse & Hondehart') in de Toneelschuur in Haarlem.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Met Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw. Vanavond in Schouwburg Tilburg, vrijdag in het Scheldetheater in Terneuzen, zondag in het Park in Hoorn, woensdag in Theater Markant in Uden.

Niks! van en door Peter de Graef. Monoloog van een man die opgesloten zit. Op 31 januari in Plaza Futura in Eindhoven, 1 februari in de Twentse Schouwburg in Enschede.

Bezet gebied door Alex d'Electrique: absurdistisch theater met 'een aantrekkelijk pakket leugens over echte dingen'. Met o.a. Ko van den Bosch, Martin Hofstra en Manuel Boutreur. Tot en met 2 februari in Frascati in Amsterdam, dinsdag in De Veste in Delft.

Verhalen uit het Wienerwald van Ödön von Horváth door het Nationale Toneel. Regie: Antoine Uitdehaag. Caleidoscoop van het leven in een Weense wijk van arbeiders en middenstanders. Tot en met 3 februari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, dinsdag in het Stadstheater in Zoetermeer, woensdag in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden.

Dochters en zonen door Bonheur. Portret van een merkwaardige familie, naar het gelijknamige boek van Ivy Compton-Burnett. Tot en met 9 februari in het gerenoveerde theater van Bonheur aan de Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam. Tel. 010-4046716.

Espr;t van Margaret Edson gaat over een professor in de Engelse letterkunde bij wie baarmoederhalskanker wordt geconstateerd. Door De Thea tercompagnie; regie: Frans Strijaards. Zaterdag in De Veste in Delft, dinsdag in De Vest in Alkmaar.

Leonce en Lena van Georg Büchner door het RO Theater. Geregisseerd door Alize Zandwijk die de klassieker verandert in een 'grimmig sprookje'. Vanavond in De Kolk in Assen, vrijdag in Odeon in Zwolle, zaterdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, dinsdag in de Goudse Schouwburg, woensdag in Amphion in Doetinchem.

Aladdin en de Ayatollah door Growing up in Public is een muzikale voorstelling van Paul Feld. Een islamitische broeder twist op Hollandse bodem. Vanavond in Stadsschouwburg in Utrecht, vrijdag in Plaza Futura in Eindhoven, 5 t/m 9 februari in Frascati in Amsterdam.

Blijvend applaus is een blijspel over vier oudere operasterren in een tehuis voor artiesten. Met Caroline Kaart, Huib Rooymans, Joop Doderer en Rick Nicolet. Regie: Andy Daal. Tot en met 3 februari in Nieuwe de La Mar Theater in Amsterdam.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Vrijdag en zaterdag in het Chassé Theater in Breda, 5 en 6 februari in Orpheus in Apeldoorn.

Eva Bonheur van Herman Heijermans door Het Vervolg. Een familie werkt zichzelf in de nesten door met geleend geld op de beurs te speculeren. Vanavond in De Kolk in Assen, vrijdag in De Vest in Alkmaar, zaterdag in De Nobelaer in Etten-Leur, en tot slot 5 t/m 9 februari in Bellevue in Amsterdam.

Shirley Valentine van Willy Russell door Trudy Labij. Komedie over een in de sleur vastgelopen huisvrouw die haar vrijheid gaat zoeken in Griekenland. Op 2 februari in De Reehorst in Ede, 5 t/m 10 februari in Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden