THEATER

Tournee..

Never Land is een zwarte komedie van de jonge Britse schrijfster Phyllis Nagy. Over een Franse familie die dolgraag naar Engeland emigreert, maar de werkelijkheid uit het oog verliest. Met Olga Zuiderhoek, Cas Enklaar, Els Ingeborg Smits, Jack Vecht e.a. Regie: Judith de Rijke. Vrijdag, zaterdag en zondag (première) in Haarlem (Stadsschouwburg), 4 oktober in Zwijndrecht (De Uitstek).

Yvonne van den Hurk bewerkte 'Een nagelaten bekentenis' van M. Emants tot Moord, een bekentenis. Twee dienstmeiden zijn getuigen van de moord op hun mevrouw door hun meneer. Ze zagen het aankomen en reconstrueren het ongelukkige huwelijk. Anny van Hoof regisseerde Nelleke Zitman en Yvonne van den Hurk. Vrijdag en zaterdag (première) in Haarlem (Toneelschuur), 4 oktober in Maastricht (Toneelacademie), 6 oktober in Den Bosch (Theater Bis).

Bij Fact regisseert Ola Mafaalani haar eerste grote-zaalproductie, Ajax. Deze klassieke tragedie over haat en waanzin werd aangevuld met teksten van Ko van den Bosch. Vanavond (première) t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 oktober in Haarlem (Stadsschouwburg), 6 oktober in Arnhem (Schouwburg).

In Een zomerjurk vol verdriet komen de zusjes Aafje, Riet en Pluis elkaar na vele jaren weer tegen. Door Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver, in regie van Aike Dirkzwager. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 3 oktober in Heerlen (Schouwburg).

Suver Nuver vertaalde de zomerfestivalproductie Popla naar de theaterzaal, voor een korte tournee. Vanavond en vrijdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 4 en 5 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 6 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw) en van 12 t/m 18 oktober in Amsterdam (Frascati).

Dood Paard en Nieuw West met ROB (with a little help from my friends), het portret van een groep kunstenaars die uiteen valt door afgunst en verraad. Vanavond en vrijdag in Brussel (Kaaitheater), zaterdag en zondag in Utrecht (Huis a/d Werf), 5 t/m 7 oktober in Gent (De Vooruit) en 11 t/m 14 oktober tot slot in de Rotterdamse Schouwburg.

Het Nationale Toneel met Tricks or Treats, een echtparenstuk van Lars Norén. Met Geert de Jong, Will van Kralingen, Hubert Damen en Reinout Bussemaker. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 2 en 3 oktober in Rotterdamse Schouwburg, 5 en 6 oktober in Haarlem (Stadsschouwburg).

Jack Wouterse en Peter Paul Muller (RO Theater) maakten met Veldheren II een vervolg op 'Veldheren' uit 1996. Dit keer bewegen de mannen zich op een filmset in een voorstelling over 'jaloezie, achterklap en belangrijkdoenerij'. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 29 en 30 september in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 en 4 oktober in Amsterdam (Theater Bellevue).

Het RO Theater met De Wespenfabriek van Iain Banks. Met Steven van Watermeulen als het mismaakte 'rotjoch' Tom dat in zijn eigen fantasiewereld wreedheden verzint en uitvoert. Een regie van Guy Cassiers. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (RO Theater), dinsdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 5 oktober in Delft (de Veste).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - het draait uit op een weekje vol pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), 4 t/m 7 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Ingrid Kuijpers regisseerde Golden Palace in De Buikspreekster, dat werd gemaakt op basis van een documentaire over een buikspreekster die een obsessieve relatie had met haar poppen en stopte met haar werk om een gezin te stichten. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Alkmaar (Provadja), zaterdag in Groningen (Kruithuis), dinsdag in Haarlem (Toneelschuur).

Een reprise van de mimevoorstelling Aurora door Herfst en Peters. Ze spelen twee entertainers die met de moed der wanhoop hun illusies proberen te bewaren. Zaterdag in Deventer (Bouwkunde), zondag in Purmerend (De Verbeelding), dinsdag in Groningen (Kruithuis).

Art & Pro neemt Familiegeschiedenis Belgrado van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic in reprise. Volwassenen spelen kinderen die vader en moedertje spelen en zo hun kijk op de wereld van de volwassenen geven. Srbljanovic is enige tijd geleden door Servische autoriteiten van landverraad en spionage beschuldigd. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis) en zaterdag in Leiden (LAKtheater).

In samenwerking met Theater van het Oosten brengt Het Oranjehotel de komedie Polaroid, een tekst en regie van Jeroen van den Berg. Over de wankele basis van succes. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Grand Theatre), maandag in Meppel (Ogterop), woensdag in Zwolle

(Odeon).

Toneelgroep De Appel brengt De knecht van twee meesters van Goldoni in reprise. Op 2 en 3 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade), 4 oktober in Hoofddorp (De Meerse).

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Vanavond in Hoogeveen, vrijdag in Almere, zaterdag in Zeist, zondag in Amersfoort en van 3 t/m 8 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Martheater).

Amsterdam

De Trust herneemt Jeff Koons van Rainald Goetz, een voorstelling die werd gemaakt op uitnodiging van het Holland Festival van dit jaar. Een regie van Theu Boermans. Van 3 oktober t/m 11 november in het Trusttheater.

Oscar van Woensel 'hertaalde' Shakespeare's 'Richard de Derde' voor Het Syndicaat tot Richard, dat in regie van Danielle Wagenaar vanavond in het Gasthuis in première gaat. Ook vrijdag en zaterdag in het Gasthuis.

René Eljon schreef de komedie Briefopbrengers, waarin twee derderangsacteurs tijdens hun dodelijk vervelende toneelavond de mogelijkheden bespreken om verder te komen in het leven. Door Maarten Wansink en René Eljon. Vanavond t/m 21 oktober in Betty Asfalt Complex.

In de Stadsschouwburg vanavond en vrijdag Stalker door Toneelgroep Amsterdam. Gerardjan Rijnders' bijdrage aan het Holland Festival met live-muziek van Harry de Wit. Met Lineke Rijxman als kunstenaar, Pierre Bokma als sterperformer en Roeland Fernhout als diens stalker.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m 1 oktober toneelgroep Hilversum met Opname, naar de gelijknamige film van het Werkteater; van 3 t/m 8 oktober Les Enfants Terribles met Kwame, the ultimate lovestory van Erwin Kokkeltoren; in de Studiozaal bovendien vanavond t/m zaterdag Courage i.s.m. Het Speeltheater met De Sterrenmaker naar de gelijknamige film van Tornatore.

Het 'Debut de Saison' van Maatschappij Discordia op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek loopt zondag af. Vanavond 'Fin de Partie' en Private Thoughts met 'What a young boy' (ook vrijdag); vrijdag (en zaterdag) 'De tijd en de kamer' van Strauss; zaterdag ook DitoDito met 'Verrassingoperette'; zondag 'Der Theatermacher'.

Arnhem

Het internationale festival voor beeldend, object- en poppentheater Images duurt nog tot en met zaterdag. In de Schouwburg, Musis Sacrum en Theater a/d Rijn voorstellingen van Theater Froe Froe, La Troppa, Theater ohne Grenzen, Theater Taptoe en Stuffed Puppet Theatre. De tentoonstelling Poppen, geen poppen in het Museum voor Moderne Kunst laat zien hoe kunstenaars altijd bezig zijn geweest met het 'namaken' van mensen (t/m 29 oktober).

Utrecht

Theatergroep Aluin bewerkte de novelle De heilige Antonio van Arnon Grunberg tot een 'sneue komedie'. Over twee broers van 18 en 19 jaar in New York die dromen van een villa aan zee en bezeten zijn van het mooie Kroatische meisje Kristin. Vanavond en vrijdag (première) in het Akademietheater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden