theater

Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver, ‘een roadshow met softpornomuziek & passievolle smartlappen, walsende bejaarden, slapstick......


Grensgevallen van Peter Høeg werd bewerkt voor toneel door Han Römer. Twee kinderen ontdekken dat ze pedagogische proefkonijnen zijn. Door Toneelgroep Oostpool, in regie van Han Römer. Vanavond en vrijdag try-outs, zaterdag première; ook daarna t/m 4 november in Huis Oostpool, Arnhem.


Bare Back Lying van Simone Aughterlony gaat over illusies in de liefde, over echte en onechte emoties en reality-tv. Het publiek wordt steeds op het verkeerde been gezet. Vanavond en vrijdag om 21u in de Rotterdamse Schouwburg.


Le comeback de Jean-Baptise van Wayn Traub is een theaterconcert over Johannes de Doper als popidool. Een multimediavoorstelling, zondag in de Rotterdamse Schouwburg.


Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan de zorgen van een kinderjuf overliet. Vanavond t/m zondag(middag) in Camuz, Leidschendam; 27 september in Goudse Schouwburg, 28 september in De Hanzehof, Zutphen.


Liefde is kouder dan de dood gaat over het fenomeen loverboy, en de ondergang van twee goedgelovige meisjes. Door de makers van rZpkt, dat in een jeugdgevangenis speelde. Regie: Titus Muizelaar. Van 25 t/m 28 september in Theater Bellevue, Amsterdam.


Winch Only van Christoph Marthaler is een familiedrama met verwijzingen naar Hugo Claus, Monteverdi en de mythologie. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg.


De Kleine Patriot; of de Grote Anton Mussert Show door Growing Up in Public is een portret van NSB-voorman Anton Mussert. Een solo van Harm van Geel. Met muziek van Jasper le Clercq (viool) en Andreas Suntrop (gitaar). Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, zondag in De Lieve Vrouw, Amersfoort.


Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? door tg. BloodyMary is een ode aan John Denver. Vier vrouwen noemen zich


Johns’ Apostelen en nemen zich voor de wereld de redden. Tekst en regie: Marije Gubbels. Vanavond in Amsterdam (Theater Bellevue), zaterdag in Zaandam (Zaantheater), op 29 september in Wadway (Theaterkerk), 30 september in Dordrecht (De Kunstmin).


Odyssee - De wraak van de zee, Homerus’ epos in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Een solo door Paul R. Kooij bij Bonheur, in het eigen theater aan de Eendrachtsstraat in Rotterdam. Vanavond (première) t/m 18 november.


Van alle tijden, lunchtheatervoorstelling van Daniël Samkalden over vier jongens op de drempel van een leven als acteur. Regie: Johan Timmers. Vandaag t/m 1 oktober om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.


Abigail’s Party van Mike Leigh door theatergroep Het Vervolg gaat over een ‘gezellig’ avondje bij de buren, dat vreselijk uit de hand loopt. Reprise. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 22 t/m 24 september in Amsterdam (Bellevue), 30 september in Breda (Chassé Theater), 3 oktober in Zutphen (Hanzehof).


Lieg ik soms? van Laura Dolron is gebaseerd op de Amerikaanse documentaire Paperclips over scholieren, vooroordelen en de holocaust. Door Noord Nederlands Toneel in De Machinefabriek in Groningen, vanavond en vrijdag.


Coriolanus, Shakespeare’s Romeinse tragedie door Theatergroep Aluin in regie van Erik Snel. Reprise van succesvolle voorstelling uit 2001, waarmee Aluin haar 15-jarig bestaan viert. Vanavond en vrijdag in Rozentheater, Amsterdam; 26 september in Tiel (Agnietenhof), 28 september in Kampen (Stadsgehoorzaal), 29 en 30 september in Groningen (het Kruithuis).


Woord. van Gerardjan Rijnders (tekst) en Rieks Swarte (regie) gaat over twee architecten op zoek naar het geheim van de Gordobese gulden snede. Met nuchter commentaar van hun secretaresse (Joke Tjalsma). Reprise uit 2004. Vanavond in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 5 oktober in Nijmegen (Lux), 7 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).


Don Carlos van Schiller in regie van Theu Boermans, door Toneelgroep Amsterdam. Met Fedja van Huêt in de titelrol, de kroonprins van Spanje die verliefd is op zijn stiefmoeder. Vanavond en vrijdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg.


Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen in de negentiende eeuw. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond t/m 23 september in Den Bosch (Verkadefabriek), 24 september in Tilburg (Schouwburg), 27 september in Enschede (Twentse Schouwburg), 28 en 29 september in Arnhem (Schouwburg), 30 september in Den Haag (Theater a/h Spui).


Alles moet weg!, (reprise) locatietheater door Els Inc. in regie van Arie de Mol. Realityklucht over een verzorgingsstaat in de uitverkoop. Werklozen, drugsverslaafden en andere sociale paria’s van de maatschappij trekken voorbij. Vanavond t/m 24 en 28 t/m 30 september in Dordrecht, Kunstmin en 5 t/m 8 oktober in Delft, Duwo Conferentiecentrum (Kanaalweg 3).


Faust van Goethe in een vrije bewerking van regisseur/acteur Ab Gietelink. Deze Faust is een tv-presentator die zich laat gebruiken door de terroristenleider Mephisto en in de oorlog in Afghanistan tot inzicht komt. Een poppenspel met acteurs en film op locatie. Vanavond en vrijdag in Antoniuskathedraal, Breda; 26 t/m 30 september in Nijmegen (Stevenskerk). Zie ook: www.theaternomade.nl.

dans
Wings of Wax van Nederlands Dans Theater I bestaat uit twee werken van Kylián, Wings of Wax en Click-Pause-Silence, en een première van Jacopo Godani, op elektronische muziek van duo 48nord. Vanavond (première) t/m zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), dinsdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 28 september in Apeldoorn (Orpheus).

dans
Ballast is een dansvoorstelling met acteur Jack Wouterse die met vijf professionele dansers de confrontatie aangaat. In een choreografie van Pieter de Ruiter en Eva Villanueva. Met teksten van Ko van den Bosch en (live)muziek van Harry de Wit. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in de Haarlemse Toneelschuur; 27 en 28 september in Den Haag (Theater a/h Spui).

dans
Make Love, Not War van Introdans bestaat uit een nieuwe choreografie van Erik Constantin, een reprise van Wiggers’ Gilles en De Groene Tafel, Kurt Jooss’ beroemde dansstuk uit 1932 dat niet eerder door Introdans werd uitgevoerd. Op 22 september in Zutphen (Hanzehof), 1 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg).

dans
Jewels door Het Nationale Ballet is een drieluik van Balanchine, geïnspireerd op drie edelstenen: de smaragd, de robijn en de diamant. In een nieuw decor van Toer van Schayk. Live begeleid door Holland Symfonia. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg) en zaterdag in Goudse Schouwburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden