THEATER

In Bellevue speelt De Troupe van 1 t/m 5 januari het beroemde stuk van Vondel, onder de titel Gijsbrecht van Aemstel, Vondel unplugged....

Amsterdam

Het decor in Bernadetje van Alain Platel en Arne Sierens is een autoscooter. Doel is het publiek te raken - van opzij, van achteren en frontaal. Van 26 t/m 30 december in de Brakke Grond.

In Bellevue een bijzondere versie van het kerstverhaal, dat vijf schrijvers bewerkten tot een toneeltekst. Matthijs Rümke regisseerde de lunchvoorstelling Het kerstverhaal volgens. . ., t/m 29 december.

Engelen is een vertelvoorstelling waarin muziek, geluid en geuren de verhalen van Uriël tot leven wekken. Een regie van Daniël Cohen. In de ParkStudio (Gerard Brandtstraat 26-28), van 20 december t/m 5 januari.

In het Rozentheater t/m 11 januari De Wilde Eend van Henrik Ibsen, geregisseerd door Frans Strijards. Met onder meer Peter Blok, Porgy Franssen, Trudy de Jong en Menno van Beekum.

De Vlaamse theatergroep De Tijd speelt 'Zand', een tekst van Guido de Bruyn, die hiermee debuteert als theaterregisseur, t/m 21 december in de Brakke Grond.

De Psychonaut van Roef Ragas vertelt het waargebeurde verhaal over Ted Kaczynski, de UNA-bomber. In het Amphitheater, t/m 21 december.

Hallo met God van theatervoorziening Cosmic speelt zich af in een heilige ruimte waar God en zijn assistenten de leiding hebben. Een aantal bannelingen probeert te overleven. Tot en met 22 december in theater Cosmic.

Puss in Boots van The InPlayers is een traditionele Engelse pantomime-voorstelling, geregisseerd door Peter Hopwood. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, t/m 22 december.

Den Bosch

In theater Bis speelt Theatergroep De Wetten van Keppler Russische Opening/Bos bij Moskou, het tweede deel uit het drieluik 'Wolokamsker Chaussee' van Heiner Müller over de mens in oorlogstijd. Een regie van Wim Berings. Tot en met 28 december.

Den Haag

Het Nationale Toneel speelt van 20 december t/m 4 januari in Theater aan het Spui het toneelstuk Massage van Steven Berkhoff, over een versleten huwelijk. Een regie van Johan van Doesburg en een vertaling van Marcel Otten. Met Jack Wouterse en Ad van Kempen. Betty Schuurman vervangt in deze voorstelling de zieke Ariane Schluter.

Theatergroep De Appel speelt Oidipous I en II van Sofokles, de afscheidsregie van vaste regisseur Erik Vos. Tot en met 1 februari in het Appeltheater.

Stella Den Haag speelt Vrijdag van Hugo Claus t/m 21 december in het eigen theater. Alize Zandwijk regisseert.

Regisseur en vertaler Ger Thijs bewerkte ION, een intiem familiedrama van de Griekse tragedieschrijver Euripides. De voorstelling van Het Nationale Toneel is nog t/m 31 december in de Koninklijke Schouwburg te zien.

Ede

Het Noord Nederlands Toneel speelt op 19 december De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel.

Enschede

Concordia speelt t/m 22 december in het eigen theater het tweeluik Overlijdensbericht van Heiner Müller, waarin een man worstelt met de zelfverkozen dood van zijn vrouw. Een regie van Boris Saran. Ook op 12 januari.

Groningen

Onder het motto 'kort, snel en heftig' presenteert ZappSnacks op 23 december in het Grand Theatre 100%, een opera van tien minuten van de Franse componist Darius Milhaud.

Haarlem

Haarlems Toneel en Stadsschouwburg Haarlem vroegen Josée Ruiter op 1 januari (haar 50ste verjaardag) eenmalig Wilhelmina zonder franje te spelen in dezelfde Stadsschouwburg waar ze op 1 januari 1963 haar eerste toneelstuk zag. De voorstelling gaat over de vrouw achter de koningin.

Van 1 t/m 4 januari speelt in de Toneelschuur de voorstelling Parijs in de XXe Eeuw van Rieks Swarte. Niek Barendsen maakte een vrije toneelbewerking naar het net ontdekte manuscript van 'Paris au XXme', een roman van Jules Verne.

Hilversum

Bewegingstheater Bewth koos ditmaal het pas gerenoveerde Raadhuis van Dudok als uitgangspunt. Daar geeft het gezelschap bij daglicht elk weekeinde drie voorstellingen per dag. Tot en met 26 januari.

Rotterdam

Het RO Theater speelt Cryptogram van de Amerikaanse dramaschrijver David Mamet, over de twaalfjarige John die voor het eerst in aanraking komt met de wereld van de volwassenen. De regie is van Peter de Baan, de vertaling van Barbara van Kooten. Tot en met 21 december.

Heden toekomstmuziek van het Onafhankelijk Toneel gaat over de componist Wagner, diens echtgenote Cosima en de filosoof Nietzsche. Een tekst van Erik-Ward Geerlings. Tot en met 30 december in het

O.T. Theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3).

Tournee

Het Zuidelijk Toneel speelt De Doorspeler, een monoloog van Ramsey Nasr, 19 december in Amersfoort (de Lieve Vrouw), 20 en 21 december in Haarlem (Toneelschuur).

Het Vlaamse gezelschap De Roovers speelt vanavond in Eindhoven (Plaza Futura) Demonen III, gebaseerd op 'The Secret Agent' van Joseph Conrad. Op 20 december in Goes ('t Beest), 21 december in Dordrecht (Kunstmin), 4 januari in Utrecht (de Utrechtse School).

Stomme koe! heet de bijtende komedie van Ben Elton over riooljournalistiek, gespeeld door het Haarlems Toneel. Met Trudy Labij en Josée Ruiter, 19 december in Venray (de Beeyekurf), 20 december in Haarlem (Stadsschouwburg), 21 december in Beverwijk (de Nieuwe Slof), 26 en 27 december in Breda (Chassé Theater).

In White-out door InDependance treffen geliefden elkaar in de mist, waardoor hun zintuigen in de war raken. Willibrord Keesen regisseert, 19 december in Almelo (Hof 88), 20 december in Hoofddorp (Oude Raadhuis), 21 december in Weert (Waagtheater).

Colometa van Mercè Rodoreda door Theater de Korre, in een regie van Bob de Moor, 19 december in Haarlem (Toneelschuur), 20 december in Arnhem (Schouwburg), 21 december in Hoofddorp ('t Oude Raadhuis), 22 december in Purmerend (de Verbeelding).

Ivar van Urk regisseert Katharina van Heilbronn of De Vuurproef van Von Kleist bij Fact, 19 december in IJmuiden (Witte Theater), 20 en 21 december in Haarlem (Toneelschuur), 27, 28, 29 december in Rotterdam (Schouwburg), 1 t/m 5 januari in Amsterdam (Bellevue).

Het Noord Nederlands Toneel speelt Spoken van Ibsen in een regie van Peter te Nuyl, 19 december in Emmen (de Muzeval), 20 december in Laren (Singer), 21 december in Nieuwegein (de Kom), 23 december in Leiden (Schouwburg).

Een goed ontbijt (Skylight) van David Hare, een regie van Berend Boudewijn, 19 december in Middelburg (Schouwburg), 20 december in Dordrecht (Kunstmin), 21 december in Hoorn (het Park).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden