THEATER

Tournee..

Het Zuidelijk Toneel speelt De dame met de camelia's van Alexandre Dumas fils. Met Chris Nietvelt als de courtisane die na een ongelukkige liefde sterft aan tbc en Steven van Watermeulen als haar onbereikbare minnaar. Vanavond in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 24 en 25 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 27 en 28 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 30 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 31 maart in Tilburg (Schouwburg).

Matin Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Met Marlies Heuer, Dic van Duin, Maureen Teeuwen, Marcel Faber en Mijs Heesen. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), 24 en 25 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 28 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 31 maart in Zwolle (Odeon).

Gijs Scholten van Aschat speelt de titelrol in Ivanov van Tsjechov door Art & Pro, geregisseerd door Frans Strijards. Vrijdag en zaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 29 maart t/m 1 april in Haarlem (Toneelschuur).

De Federatie neemt afscheid met De Kersenbijter, een klucht van Peer Wittenbols en Rob Ligthert. Een groep artiesten raakt in de coulissen verwikkeld in een hilarische machtsstrijd. Met George van Houts en Juul Vrijdag. Vanavond t/m zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 28 maart t/m 1 april in Maastricht (Toneelacademie).

Moniek Merx bewerkte De Tweeling van Tessa de Loo voor toneel. Over een tweeling die op jonge leeftijd wordt gescheiden en elkaar als volwassenen terugziet. Mette Bouhuijs regisseerde Yvonne van den Hurk, Els Ingeborg Smits, Trudy de Jong en Wivineke van Groningen. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zondag in Bussum ('t Spant), dinsdag in Naaldwijk (De Naald), 30 maart in Nieuwegein (De Kom).

In Victoria goes Wilde van Theatergroep De Kern wordt koningin Victoria goede maatjes met Oscar Wilde, nadat de moorden door Jack de Ripper haar wanhopig hebben gemaakt. Met Jan-Jaap Jansen, Ineke ter Heege, Margreet Heemskerk e.a. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Nieuwe Kerk), zaterdag in Wassenaar (De Warenar), dinsdag in Meppel (Ogterop), 29 maart in Amstelveen (Schouwburg).

In HIT! besluiten twee mannen zo snel mogelijk rijk te worden en een wereldhit te maken. 'Hit!' is een tekst van Willy Thomas, gespeeld door De onderneming. Op 27 en 28 maart in Amsterdam (De Brakke Grond), 30 maart in Groningen (Grand Theatre), 6 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Toneelgroep Amsterdam speelt Jeanne d'Arc van de slachthuizen van Brecht. Met Marieke Heebink als heilsoldate die in de wereld van beursspeculanten terecht komt. Een regie van Falk Richter. Van 29 maart t/m 1 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 en 5 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 6 april in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Hollandia en Antigone met de thriller De bitterzoet van Dennis Potter. Een gezin met een zwaar gehandicapte dochter raakt in de ban van een onbekende jongeman die beweert een vriend te zijn. Door Fedja van Huêt, Bert Luppes, Frieda Pittoors en Carola Arons. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), vrijdag in Terneuzen (Zuidlandtheater), 25 maart in Barendrecht (Het Kruispunt) 28 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 29 maart in Almere (De Metropole), 31 maart in Drachten (De Lawei).

Van de brug af gezien van Arthur Miller is Leonard Franks laatste regie bij het Theater van het Oosten. Met Jack Vecht als de havenarbeider Eddie die zijn eigen ondergang bewerkstelligt. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag en zondagmiddag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Zutphen (Hanzehof), 29 maart in Venlo (De Maaspoort).

Tom Lanoye heeft een solovoorstelling gemaakt van zijn magnum opus 'Ten oorlog', een eigenzinnige vertaling van Shakespeare's The Wars of the Roses. Ten oorlog - De solo, vanavond in Helmond ('t Speelhuis), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Leiden (Schouwburg), 30 maart in Kerkrade (Wijngrachttheater) en tot slot 31 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's Een zwarte Pool. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Reinout Bussemaker en Ali Ben Horsting. In een Amsterdams grachtenhuis met designmeubeltjes symboliseert een Poolse jongen de angst voor alles wat vreemd en bedreigend is. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), dinsdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 30 maart t/m 5 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers als krakende oudjes die er lustig op los filosoferen. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 29 maart t/m 1 april in Leiden (LAKtheater).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg), vrijdag in Weert (Munttheater), zaterdag in Sittard (Stadsschouwburg), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), 29 maart in Gorinchem (Nieuwe Doelen).

De winter onder de tafel is een bizar sprookje van Roland Topor over een man die ruimte onder een tafel huurt en een verhouding krijgt met de vrouw boven de tafel. Een jaloerse vriendin gooit roet in het eten. Door Joep Onderdelinden, Malou Gorter e.a. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Cosmic), 28 maart in Zwolle (Odeon), 31 maart en 1 april in Haarlem (Toneelschuur).

'Een tragische komedie voor drie personages en een hoop spullen.' Dat is Macbeth door Hotel Modern, waarin Macbeth en zijn lady in een villa wonen en het wandelende woud uit bloemkool bestaat. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 29 maart in Enschede (Concordia), 30 maart in Nijmegen (O42) en tot slot 31 maart in Zwolle (Papenstraattheater).

Het Oranjehotel speelt Kleine Eyolf van Hendrik Ibsen in regie van Ivar van Urk. Met Renée Fokker en Maarten Wansink als de ongelukkige ouders van een gehandicapt kind. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), 27 t/m 29 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

Amsterdam

Unfinished Business van Jell-O Company gaat over twee mannen die een 'eindeloos lang moment' tussen leven en dood zweven en het leven aan zich voorbij zien trekken. Dan ontdekken ze wat ze voor elkaar betekenen. Vanavond t/m 1 april in het Gasthuis.

Acteurs Gaby Milder en Marie-Christine de Both lezen de toneeltekst 'Stadslicht' van Rob de Graaf. Zondag om 14 uur in Bellevue.

Mensen uit mijn straat is een voorstelling door Frank Wijdenbosch, waarin hij mannen en vrouwen speelt, die uiterlijk misschien verschillen maar wezenlijk niet. Op 30 maart in De Brakke Grond.

In De onverwachte man ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Met Linda van Dyck en Jules Croiset. Van 24 maart t/m 1 april in het Nieuwe de la Mar Theater.

In de monoloog De Koorts van Wallace Shawn sleept Sylvia Poorta zichzelf en de aanwezigen mee naar de schemerzone van het geweten. Elke donderdag t/m zaterdag t/m 8 april in het Trusttheater.

In Theater Bellevue t/m 2 april de lunchpauzevoorstelling Öde, geschreven en gespeeld door Hans Dagelet en Carla Hardy. Over 'nietsvermoedende mensen, gadegeslagen door het publiek'. Regie: Esther Apituley.

Den Haag

Toneelgroep De Appel met Oscar Wilde's Salomé. Over de stiefdochter van Herodes die verslingert raakt aan de profeet Jochanaän, die weigert in te gaan op haar avances. Vanavond t/m 22 april in het Appeltheater.

Groningen

In de reeks 'MF2000' van het Noord Nederlands Toneel regisseerde Koos Terpstra acht acteurs van de Toneelacademie Maastricht in U.S. Amok, een tekst van de Duitse auteur Marc Becker over het nut van terrorist zijn. Vanavond t/m 1 april in De Machinefabriek. Een doublebill met Verst(r)o(o)ïcijns, een autobiografische solo door Ludo Hoogmartens. Regie: Veerle van Overloop.

Maastricht

Reeuw is de tweede voorstelling die is ontstaan uit de samenwerking tussen regisseur Floor Huygen en schrijver Kamiel bij Het Huis van Bourgondië. Eerder maakten ze 'De Hartstreek'. In Reeuw de 'herontdekking' van de aarde en de streling van de zintuigen. Vanavond, vrijdag (première), 25, 28 t/m 31 maart, 1, 4 t/m 8 april in Het Huis van Bourgondië.

Rotterdam

Oresteia door het RO Theater in regie van Alize Zandwijk, met o.a. Mark Rietman, Catherine ten Bruggencate en Herman Gilis. Vanavond t/m 1 april in de Schouwburg. Zondag om 14.30 uur praten regisseur Alize Zandwijk, vormgever Marc Warning en kostuumontwerper Thomas Rupert in Zaal De Unie over hun Oresteia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden