THEATER

Theatergroep Het Gezelschap speelt Medea is een man, een voorstelling 'over vrouwbeelden in de literatuur- en toneelgeschiedenis'. In Theater het Pakhuis in Hoorn, première vanavond, tot en met 24 januari....

Dick, Abe, Johnny en Hansje van Don Duyns wordt hernomen, en wel vanavond in Apeldoorn (De Gigant), zaterdag in Nijmegen (Steigertheater), dinsdag in Emmen (De Muzeval), woensdag in IJmuiden (Witte Theater), en donderdag in Zoetermeer (Stadstheater). Over vier Hollandse helden (Dick Trom, Abe Lenstra, Johnny Jordaan en Hansje Brinker) die tegen de vergetelheid strijden.

Martine Bijl maakt haar schrijversdebuut met Walters Hemel, een wrange komedie met o.a. Ingeborg Elzevier, Huib Broos en Wil van der Meer. Première zaterdag in de Stadsschouwburg in Haarlem. Verder: dinsdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), woensdag in Ede (De Reehorst), en donderdag in Leystad (Theater Agora).

De Toneelfabriek van Toneelgroep Amsterdam wordt maandag 'geopend' met de première van Prometheus van Aeschylos, in een regie van Titus Muizelaar. In het TTA-gebouw op het Westergasfabriekterrein, Amsterdam. Tot en met 27 januari (zie openingsverhaal).

Het tweede avondvullende programma van Lenette van Dongen, Nee, nee en nog eens nee! gaat maandag in première in Stadsschouwburg Utrecht.

De film Distant Voices - Still Lives van Terence Davies vormt de basis voor de voorstelling Distant Voices van De Wetten van Kepler in Theater Bis in 's Hertogenbosch. Regie: Wim Berings. Première 23 januari, voorstellingen tot en met 27 januari.

De Trust speelt nog tot en met 10 februari Drie Zusters van Tsjechov, in de Wenck Studio's op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Een van de mooiste Tsjechov-voorstellingen van de afgelopen jaren (Hein Janssen).

De musical You're at the Top, over het leven van Cole Porter, beëindigt zijn tournee door Nederland met een serie voorstellingen in Carré in Amsterdam. Willem Nijholt werd voor zijn hoofdrol genomineerd met de hoogste Nederlandse theaterprijs, de Louis d'Or. Van 23 tot en met 28 januari.

Italië, eind jaren zestig. Anarchist Giuseppe Pinelli, gearresteerd op verdenking van bomaanslagen, vindt tijdens het politieverhoor de dood. Wat gebeurde er? Deze (door Dario Fo beschreven) gebeurtenis is het uitgangspunt van De ongelukkige dood van een anarchist door Theater van het Hoongelach. Van 23 tot en met 26 januari in Bovenzaal Stadsschouwburg in Amsterdam.

In MONKnBUD van de Amerikaanse auteur Laurence Holder worden de uitvinders van de bop, de jazzpianisten Thelonious Monk en Earl 'Bud' Powell, geportretteerd. Over de tijd waarin zwarte muzikanten nog vaak werden tegengewerkt door het Amerikaanse establishment - mèt 42 originele opnames. Door het Amsterdams Black Theatre Ensemble Steppin', in een regie van Nadine LaVern. In de Brakke Grond in Amsterdam, vanaf vanavond tot 3 februari.

Frans Theater in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, op 24 januari: Suréna ou les amants sacrifiés van Pierre Corneille, door Théâtre de la Commune Pandora, in een regie van Birgitte Jaques. Een tragedie over jonge mensen die hartstochtelijk op zoek zijn naar vrijheid en geluk, maar wier ideaal aan gruzelementen wordt geslagen.

De veelzijdige Stef Bos (componist, tekstschrijver, toneelspeler en cabaretier), die inmiddels al een aantal cd's op zijn naam heeft staan, gaat op tournee met het cabaretprogramma Schaduw in de nacht. Première 25 januari in Hoofddorp (De Meerse).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden