THEATER

Tournee..

'Het leven is niets en de dood is verschrikkelijk' - dat is de teneur van In De Verdure, een tekst van Chris Yperman voor Theater De Korre. Het uitzichtsloze leven van vier oude mensen raakt overhoop door de komst van de dochter van een van hen. Op 1 april in Dordrecht (Kunstmin), 5 april in Breda (Chassé Theater), 6 april in Zoetermeer (Stadstheater).

Het Zuidelijk Toneel speelt De dame met de camelia's' van Alexandre Dumas fils. Met Chris Nietvelt als de courtisane die na een ongelukkige liefde sterft aan tbc en Steven van Watermeulen als haar onbereikbare minnaar. Vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 31 maart in Tilburg (Schouwburg), 1 april in Oss (De Lievekamp), dinsdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 5 t/m 8 april in Antwerpen (DeSingel).

Matin Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Met Marlies Heuer, Dic van Duin, Maureen Teeuwen, Marcel Faber en Mijs Heesen. Vrijdag in Zwolle (Odeon), 1 april in Parktheater (Alphen a/d Rijn), 5 april in Hoorn (Het Park), 6 april in IJmuiden (Witte Theater).

In Victoria goes Wilde van Theatergroep De Kern wordt koningin Victoria goede maatjes met Oscar Wilde, nadat de moorden door Jack de Ripper haar wanhopig hebben gemaakt. Met Jan-Jaap Jansen, Ineke ter Heege, Margreet Heemskerk e.a. Vrijdag in Drunen (De Voorste Vennen), 1 april in Heerenveen (Het Posthuistheater), 6 april in Uden (Markant).

Toneelgroep Amsterdam speelt Jeanne d'Arc van de slachthuizen van Brecht. Met Marieke Heebink als heilsoldate die in de wereld van beursspeculanten terecht komt. Een regie van Falk Richter. Vanavond t/m 1 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 en 5 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 6 april in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Van de brug af gezien van Arthur Miller is Leonard Franks laatste regie bij het Theater van het Oosten. Met Jack Vecht als de havenarbeider Eddie die zijn eigen ondergang bewerkstelligt. Vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), zaterdag in Zevenaar (Bommersheuf), zondag in Ede (De Reehorst), dinsdag in Wageningen (Junushoff), 5 april in Cuijk (Streekschouwburg).

't Barre Land speelt Tsjechovs jeugdstuk Platonov, met Jacob Derwig in de rol van de dorpsonderwijzer die zichzelf en de vrouwen om hem heen ten gronde richt. Van 4 t/m 8 april in Amsterdam (Gasthuis), 12 t/m 14 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Het Toneel Speelt met Karst Woudstra's Een zwarte Pool in regie van Willem van de Sande Bakhuyzen. Door Victor Löw, Carine Crutzen, Ariane Schluter, Peter Blok en Ali Ben Horsting. Vanavond t/m 5 april in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 7 april in Leiden (Schouwburg).

Het Weer van Carver gaat over 'de bejaarde medemens'. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Ria Eimers als krakende oudjes die er lustig op los filosoferen. Vanavond t/m 1 april in Leiden (LAKtheater), 3, 4 en 5 april in Zoetermeer (Stadstheater), 7 en 8 april in Eindhoven (Plaza Futura).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Vanavond in Hilversum (Theater Gooiland), 1 april in Etten Leur (De Nobelaer), 4 april in Leeuwarden (De Harmonie), 5 april in Meppel (Ogterop), 6 april in Doetinchem (Amphion).

Amsterdam

Filmregisseur Karim Traïdia maakt zijn debuut als theaterregisseur met Het stille huis van de Algerijns-Nederlandse schrijver Djamel Bara. Over een vader die zijn werk en zelfrespect verliest, en de driehoeksverhouding tussen een schrijver, acteur en actrice. Vanavond, vrijdag (première), zaterdag, 4 t/m 8 april in De Balie.

In De Shakespeare Club zoekt een groep mimespelers het hoger op. Ze willen niet langer de clown spelen, maar Hamlet! Maar Hamlet blijkt te sterk en de clowns raken gevangen in zinsbegoochelingen. Door Annelies Herfst, Roy Peters, Trudie Lute en Paul van de Laan. Vanavond, vrijdag, zaterdag (première), 2 t/m 9 april.

In de Amerikaanse comedy

Beyond Therapy van Christopher Durang wordt de draak gestoken met relaties en therapieën. Bruce woont samen met Bob, maar wil ook een relatie met Prudence. Door In Players, 5 t/m 22 april in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Vlinders in je buik in het Tropeninstituut Theater is een serie voorstellingen, lezingen en discussies over liefdes- en vriendschapsrelaties van jonge moslims. Vrijdag in de Kleine Zaal om 19 uur 5 Op je ogen door vier jonge Marokkaanse actrices; zaterdag om 19 uur theatersolo's door Nazmiye Oral, Rabia el Wali en Özkan Gölpinar; zondag om 15 uur de film De Dag, de Nacht & het Duister van Dana Nechustan, met aansluitend discussie.

Mensen uit mijn straat is een voorstelling door Frank Wijdenbosch, waarin hij mannen en vrouwen speelt, die uiterlijk misschien verschillen maar wezenlijk niet. Op 30 maart in De Brakke Grond.

In de monoloog De Koorts van Wallace Shawn sleept Sylvia Poorta zichzelf en de aanwezigen mee naar de schemerzone van het geweten. Vanavond t/m zaterdag, en 5 t/m 7 april in het Trusttheater.

Den Bosch

De Wetten van Kepler speelt Everzwijn, een bewerking van 'Richard III' van Shakespeare door Hugo Claus. Over een sluwe man die niets en niemand ontziet op zijn weg naar de absolute macht. Een regie van Dominique Hoste. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Bis.

Den Haag

Guusje Eybers steekt Shake speares Romeo en Julia in een gewelddadig bomberjack. Een voorstelling over onmogelijke liefde en zinloos geweld, 'gewelddadig als een stiletto in een stille steeg, scherp als een mes dat bloed doet vloeien'. Vanavond t/m 30 april in de Julianakerk.

Toneelgroep De Appel met Oscar Wilde's Salomé. Over de stiefdochter van Herodes die verslingert is geraakt aan de profeet Jochanaän, die weigert in te gaan op haar avances. Met Carline Brouwer, Arjan Duine, Robert Prager e.a. Vanavond t/m 22 april in het Appeltheater.

Haarlem

Na twaalf jaar bespeelt Bewth opnieuw de ruimte van de Nieuwe Kerk, een voorbeeld van heldere eenvoud in het oeuvre van architect Jacob van Campen. Een daglichtvoorstelling, elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 13 en 15 uur t/m 29 april. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650 (10-14 uur).

Maastricht

Reeuw is de tweede voorstelling die is ontstaan uit de samenwerking tussen regisseur Floor Huygen en schrijver Kamiel bij Het Huis van Bourgondië. Eerder maakten ze 'De Hartstreek'. In Reeuw de 'herontdekking' van de aarde en de streling van de zintuigen. Vanavond, vrijdag, zaterdag, 4 t/m 8 april in Het Huis van Bourgondië.

Rotterdam

Over een onzinnige bloedwraak gaat Kroniek van een aangekondigde dood van Gabriel Garcia Marquez, dat voor toneel is bewerkt door Robbert So. Een werkplaatsproductie in Theater Lantaren/Venster, vrijdag, zaterdag (première), 5 t/m 6 april om 21 uur.

Laatste voorstellingen van Oresteia door het RO Theater, met Mark Rietman, Catherine ten Bruggencate, Herman Gilis, vanavond t/m 1 april in de Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden