THEATER

Tournee..

Sangria! is een tekst van Wanda Reisel over 'ontaarding, hoge kunst en het platte leven'. Een mondain echtpaar opent in de provincie een tentoonstelling van landschapskunst en brengt de nacht door bij een stel dat van een dorpsherberg hun eigen paradijsje hebben gemaakt. Door Het Toneelhuis, op 27 en 28 april in Amsterdam (Bovenzaal Stadsschouwburg), 1 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 en 8 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, door Toneelgroep Amsterdam, is 'een studie in angst'. Een oudere homoseksueel voelt zich bedreigd door Marokkaanse jongeren en raakt verwikkeld in een kinderpornozaak. Met o.a. Kees Hulst en Kitty Courbois. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 24 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof). 'Als kunst de taak heeft om de sluimerende angsten van een samenleving bloot te leggen, dan slaagt deze voorstelling met vlag en wimpel.' (Marijn van der Jagt)

Karst Woudstra schreef en regisseerde Eau de vie, een verhaal over drie homoseksuele mannen die niet voor het geluk geboren zijn. Door Thomas de Bres, Folmer Overdiep en Ronald Top van het Noord Nederlands Toneel. Vanavond in Delft (de Veste), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), dinsdag in Haarlem (Toneelschuur), woensdag in Emmen (Muzeval), 29 april en 1 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

Het Zuidelijk Toneel produceert met de Toneelacademie Maastricht de voorstelling Hebriana, een tekst van Lars Norén in regie van Peter De Graef. Over een wanhopige familiereünie waar het autistische kind Hebriana een eiland van rust en schoonheid is. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 23 en 24 april in Maastricht (Toneelacademie), 27 t/m 29 april in Amsterdam (Frascati).

Compagnie de Koe speelt, in regie van Peter van Kraaij, Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard, vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 29 april in Tilburg (de Vorst), 30 april in Tielt (Gildhof).

Voor Het Nationale Toneel vertaalde en bewerkte Ger Thijs de novelle Het Jachtgeweer van de Japanner Yasushi Inouë. Over de verwoestende gevolgen van overspel. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Nijmegen (O42), 27 en 28 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 29 april en 1 mei in Leiden (LAKtheater), 6 mei in Zwolle (Odeon) en tot slot 7 en 8 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Bergen op Zoom (De Maagd), maandag in Hilversum (Gooiland), 27 t/m 29 april in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Zaterdag en zondag in Den Haag (Theater a/h Spui), 27 april in Heerlen (Stadsschouwburg), 29 april in Apeldoorn (Orpheus), 1 t/m 16 mei in Rotterdam (RO Theater) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Een reprise van Eeuwige lente, een mimevoorstelling van Annelies Herfst en Roy Peters over 'identiteit en ideaalbeeld, seks en rust, zijn en gezien worden'. Vanavond in Goes ('t Beest), vrijdag in Alkmaar (de Vest), 27 april in Leeuwarden (Theater Romein), 28 april in Leiden (LAKtheater), tot slot 1 en 2 mei in Amsterdam (Gasthuis).

Het Zuidelijk Toneel met De Kus van de Spinvrouw in de regie van Dora van der Groen. Johan van Assche en Steven van Watermeulen spelen twee gevangenen in een Zuid-Amerikaans land, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 27 april in Zoetermeer (Stadstheater), 28 april in Lochem (Schouwburg), 29 april in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 1 mei in Zwolle (Odeon).

Neville Tranter van het Stuffed Puppet Theatre nam het sterven van toneelschrijver Molière als uitgangspunt voor Molière, een 'tragikomedie voor poppen en een acteur'. Zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 27 april in Hoorn (Het Park), 29 april in Goes ('t Beest), 1 mei in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 2 mei in Venlo (Maaspoort).

Amsterdam

Theatergroep Toetssteen speelt twee stukken van Frouke Fokkema, Drainage en Vreemdgangers. In de Engelenbak, vanavond t/m 1 mei.

Vanavond in Frascati de laatste avond van Club Discordia, waarop Maatschappij Discordia meerdere voorstellingen presenteert en mogelijk ook een discussie.

Regisseuse Netty Droog nam voor de lunchpauzevoorstelling Tintelfris een tekst van Andy Warhol als uitgangspunt. Tussen een man en een vrouw ontwikkelt zich een lang telefoongesprek over schoonmaken en hygiëne, en de kunst er zo onaantrekkelijk mogelijk uit te zien. Door Joep Onderdelinden en Lieneke Le Roux. Vanavond t/m 9 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue.

De Trust organiseert een Shawn Festival: in het Trusttheater vanavond de Engelstalige versie, The fever, door Claire Coulter; op 23 en 24 april in het Trusttheater Shawns Rouwklacht door Jappe Claes, Ton Kuyl en Marisa van Eyle. Op 25 april in het Filmmuseum de film My dinner with André van Louis Malle.

Hitchock's Driesprong in reprise. Een familietragedie van Frans Strijards die zich ontwikkelt als een thriller en komedie. Een productie van Art & Pro en InDependance. Vanavond t/m 29 april in het Rozentheater.

Rotterdam

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) speelt het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen De Woudduivel van Tsjechov. Tot en met 22 mei. 'Zelden zie je zo'n homogeen acterend ensemble, zelden ook is theater zo'n onbekommerde, vreugdevolle ervaring.' (Marian Buijs)

Toneelgroep Stan en Rosas brengen Quartett in coproductie, een tekst van Heiner Müller, die hij baseerde op de briefroman 'Les Liaisons Dangereuses' van De Laclos. Op 28 en 29 april tot slot in Lantaren/Venster.

Utrecht

De Paardenkathedraal met Spaanse Ruiters, een tekst en regie van Koos Terpstra. Vier vrouwen nemen wraak op een man. Met Linda van Dyck, Marie-Louise Stheins, Oda Spelbos, Carice van Houten en Bart Klever. In de Paardenkathedraal, t/m 15 mei .

Het Stut Theater maakte met elf mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit Utrechtse volksbuurten Liefde, 'een toneelstuk over liefde en seks'. In de jaren '60 waren ze 'mokkels' en 'nozems', nu zijn ze vaders en moeders. Wat betekent liefde en seks voor hen, toen en nu? Première op 23 en 24 april in Trianon (uitverkocht), extra voorstelling op 28 april in het Universiteitstheater. Reserveren tel. 030-2311801.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden