Theater

theater..

The way you haunt my dreams doorBranoul in regie van Manon Barthels.Naar de roman Sleuteloog van Hella S. Haasse. Voor zijn onderzoek naarwesterse activisten in Zuid-Oost-Azië interviewt een journalist dekunsthistorica Herma Warner. Dit leidt tot een speurtocht door het geheugenvan de vrouw die opgroeide in Indië. Zaterdag (première), 19 t/m 23oktober en 26 t/m 29 oktober in Theater Branoul in Den Haag.

Fade out door David Weber-Krebss. Wat gebeurt er als je een belangrijkescène uit een film of toneelstuk uitrekt tot avondvullende lengte.Weber-Krebss onderzoekt hiermee of de nieuwe situatie ook een nieuweverhaal vertelt. Hij doet dit door middel van live 'time based arts', zoalsmime. Vrijdag (première) en zaterdag, 19 t/m 22 oktober in TheaterGasthuis in Amsterdam, 26 en 27 oktober in Utrecht (Kikker).

Film on Stage Festival multimediaal theaterfestival met Proust 4: dekant van Marcel door het Ro Theater, Der Brennende Acker, filmklassiekermet live-muziek van het Electra Ensemble, The Shooting Gallery,verteltheater in combinatie met digitale databanken van The Glasshouse ende jeugdvoorstelling Ingeblikt van Beumer en Drost over filmmanipulatie.Vanaf vanavond t/m zondag in Breda (Chassé).

Ha ha ha door Okidok2 in regie van Louis Spagna. Visueel clownstheatervoor jong en oud van Xavier Bouvier en Benoît Devos. Ogenschijnlijksimpele acts die komisch zijn en ontroeren. Zaterdag in Den Haag(Diligentia), zondag in Middelburg (Stadsschouwburg), 18 oktober in Venray(Schouwburg), 19 oktober in Harderwijk (Cultureel Centrum), 22 oktober inApeldoorn (Orpheus).

Hurly Burly (reprise) door De Praktijk in regie van Ivar van Urk. Naarhet Broadway-stuk van David Rabe. Een groep vrienden probeert zich staandete houden in de veeleisende moderne maatschappij. Maar als de drank, drugsen feesten hun tol gaan eisen raken ze steeds in verder verstrikt in deproblemen en problematische onderlinge relaties. Zondag in Amstelveen (CCVU), 19 oktober in Spijkenisse (De Stoep), 22 oktober in Haarlem(Toneelschuur), 23 oktober in Someren (De Ruchte).

Proust 4 : De kant van Marcel, door het Ro Theater. Voltooiing van dereeks waarin Guy Cassiers Marcel Prousts meesterwerk 'Op zoek naar deverloren tijd' tot theaterstuk heeft geënsceneerd. Na zijn kinderjaren,prille verliefdheden, introductie in de Parijse salons en de ontgoocheling,trekt Proust zich in het afsluitende vierde deel terug in zijn met kurkbehangen kamer. Met zijn huishoudster Céleste Albaret als enigevertrouwelinge, wil hij hier in alle rust aan zijn boek werken. Vanavondin Breda (Chassé), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 20 oktober inAlkmaar (De Vest), 24 t/m 26 oktober in Amsterdam (Bellevue), 28 t/m 30oktober in Utrecht (Kikker).

Democraten door Het Nationale Toneel in regie van Peter de Baan. DeBritse schrijver Michael Frayn probeert de mythe rond voormaligbondskanselier Willy Brandt door te prikken. De socialistische Brandt pleitbegin jaren zeventig voor politieke verandering en opent de deur naar hetcommunistische Oost-Europa. Aan het succes van Brandts 'Ostpolitik' komteen einde als zijn rechterhand Günther Guillaume wordt ontmaskerd alsspion van de geheime Stasi-politie. Vrijdag in Hoorn (Het Park), 17 t/m 19oktober in Den Haag (Schouwburg), 20 oktober in IJmuiden (StadsschouwburgVelsen), 21 oktober in de Leidse Schouwburg, 23 oktober in Bussum ('tSpant), 25 en 26 oktober in Den Haag (Schouwburg).

Mighty Aphrodite, door Het Vervolg in regie van Hans Trentelman.Tragikomedie naar de gelijknamige film van Woody Allen uit 1995.Sportverslaggever en antiheld Lenny Weinrib raakt geobsedeerd door pornoster Linda, de biologische moeder van zijn geadopteerde zoon Max.Uiteindelijk raakt hij verstrikt in zijn noodlot. Vanavond, vrijdag enzaterdag, 18 t/m 22 en 25 t/m 29 oktober in Maastricht (Derlon Theater).

De Finalisten door Theo Nijland en Paul Selwyn Norton. Een zanger en eendanser komen tot het besef dat hun kunsten vluchtig zijn. Bang voor devergetelheid doen ze in een museum, de plek waar eeuwigheidswaarde nogbestaat, een laatste poging zichzelf onsterfelijk te maken. Vanavond inZaltbommel (de Poorterij), zaterdag in Alphen aan den Rijn (Castellum),zondag in Alkmaar (De Vest), 20 oktober in Den Haag (De Regentes), 21oktober in Almere-Haven (De Roestbak).

Actor's Cut door Kassys in regie van Liesbeth Gritter. Wat geven wegraag commentaar op de televisie als we een avondje voor de buis hangen.Kassys laat de tv echt naar het commentaar van de kijkers luisteren.Zaterdag in Breda (Chassé), 28 en 29 oktober in Leiden (LAKtheater).

Peter Handke en de wolf door De Tijd in regie van Lucas Vandervoorst.Stuk gebaseerd op de 'waarnemingsdagboeken' die de Oostenrijkse schrijverPeter Handke in de jaren tachtig bijhield. De gedachtespinsels van Handkekrijgen, afhankelijk van de impulsen van de acteurs, elke avond een andereverbeelding. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg).

LeefTijd door Josine van Dalsum en Aram van de Rest. In regie van Ursulde Geer. Moeder en zoon spelen samen in een stuk dat de werkelijkheid welheel dicht benadert. Een terminaal zieke kankerpatiënte en haar zoonbereiden zich voor op de dood. Op 17 t/m 30 oktober in het Compagnietheaterin Amsterdam.

Wachten op Godot (reprise) door het Nationale Toneel in regie van JosThie. In Samuel Becketts absurdistische toneelstuk wachten de zwerversVladimir en Estragon op een zekere meneer Godot. Maar de afspraak isallesbehalve zeker. Al pratend doden ze de tijd met scherpe dialogen. Meto.a. Karel de Rooij, Peter de Jong, Peter Tuinman. Tot en met zondag in deRotterdamse Schouwburg, 18 t/m 21 oktober in Leeuwarden (de Harmonie).

Kooiboys door Theatergroep Vis à Vis in regie van George Isherwood.Twee boerenzonen zijn het zat. De dictatuur van hun vader die hethuishouden met harde hand regeert, loopt ten einde. De man ligt op zijnsterfbed. De zoons hebben op voorhand de koeien en de boerderij verkocht.De wereld willen ze in, reizen, avonturen tegemoet. Tot en met zaterdag inAmsterdam (Westergasfabriek).

Smoeder vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun(Brabantse) moeders. Opnieuw als lunchvoorstelling (12.30u) op 18 en 21oktober in Dordrecht (Kunstmin), 22 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw),26 t/m 29 oktober in de Toneelschuur in Haarlem.Dans

Föld (reprise) door dansgroep Krisztina de Châtel. Een ronde wal vanaarde is het decor van Föld (Hongaars voor aarde). Als metafoor voor destrijd tegen de materie ploegen de dansers de wal om. Op muziek van PhilipGlass ('Another look at Harmony part 4). Vrijdag, zaterdag en zondag oplocatie in Leeuwarden (Harmonie/de Lawei), 27, 28 en 29 oktober in Haarlem(Toneelschuur).

Heavy weights of streetdance and hip hop, evenement waarbijinternationaal bekende choreografen (Eddie Morales, Cicely, Lil'Phil) eenacht uur durende dansworkshop geven in de nieuwste stijlen in hip hop,streetdance en krumping. Zondag in de Jan van Galenhal in Amsterdam. Zieook: www.moves.nl.

Limbo- dichter bij dans door Scapino Ballet in choreografie van Ed Wubbeen Marco Goecke. Tweeluik waarin taal, dicht- en woordkunst hetuitgangspunt vormen. Vanavond in Hoorn (Het Park), 18 oktober in Utrecht(Stadsschouwburg).

Dansweek, de vijfde dansweek staat in het thema van De Smaak van Dans.Met Vrolijke Opvattingen door Raz ; Les Chemins de Traverse door Van GrimdeCorps Secrets i.s.m. Thom Gossage Other Voices en Sprongen in het Duisterdoor Het Volk. Tot en met zondag in Bellevue in Amsterdam.kleinkunst

In levenden lijve door Jochen Otten. Vanavond (première) in Tilburg(Studiozaal), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala), 20 oktober inDoetinchem (Amphion), 21 oktober in Alphen a/d Rijn (Castellum).

Slava's Snowshow 17 t/m 22 oktober in Breda (Chassé), 24 t/m 29 oktoberin Hengelo (Rabotheater).

Mischa Wertheim voor beginners door Micha Wertheim. Vrijdag in Hoofddorp(De Meerse), zaterdag (première) in Leiden (Schouwburg).

Tja tja tja door Dames voor na vieren vrijdag in Oisterwijk (Tiliander),zaterdag en zondag in Amstelveen (Schouwburg), 18 oktober in Gorinchem(Periscoop), 20 t/m 22 oktober in Rijswijk (Schouwburg).

Geestdrift door Kasper van Kooten. Vrijdag in Heemskerk (De Cirkel),zaterdag in 's Heerenberg ('t Barghse Huus), 18 t/m 22 oktober in Amsterdam(De Kleine Komedie), 26 oktober in Zutphen (Rabo Buitensociëteit).

C'est la vie/Zo is het leven door Philippe Elan, Louis van Dijk en CorBakker. Vanavond in Amersfoort (St Aegtenkapel), zaterdag in Roosendaal (DeKring), 19 oktober in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 20 oktober inBarendrecht (Het Kruispunt), 21 oktober in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Zing, vecht, huil, bid door Mylène d'Anjou, Frans van Deursen en VeraMann. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), 16 oktober in Papendrecht (DeWillem), 18 oktober in Schiedam (Theater a/d Schie), 19 oktober inHarderwijk (Stadstheater), 20 oktober in Roermond (De Oranjerie), 25oktober in Zutphen (De Hanzehof).

The end is naai door Pieter-Dirk Uys. Zaterdag in Enschede (PodiumTwente), 17 oktober in Leiden (Schouwburg), 18 oktober in Nijmegen(Stadsschouwburg) 19 oktober in Rijswijk (Schouwburg), 20 oktober in Arnhem(Schouwburg), 21 oktober in Rotterdam (Zuidplein).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden