Theater

Oraculos is een Holland Festival-voorstelling van het Colombiaanse Teatro de los Sentidos ('Theater van de Zintuigen'). De bezoeker maakt een solitaire tocht door een labyrint waar talrijke zintuigelijke ervaringen te wachten staan....

Vloed van en door de mimespelers Janneke Albers, Rebeca Raez en Leander Haaitsma, in regie van Roy Peters. Drie vrouwen als donkere Sirenen, verleidelijk én hulpeloos. Vanavond t/m zaterdag om 21 uur in het Gasthuis, Amsterdam.

Prometheus van Oscar van Woensel door Dood Paard. Een eigen visie op Aischylos' klassieke mythe over de man die het vuur van de goden stal en naar de aarde bracht. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati) - daarna weer in september.

Fin de Saison: Maatschappij Discordia en toneelgezelschap 't Barre Land presenteren in het Machinegebouw op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam repertoire, voordrachten, monologen, discussies en gasten. Tot begin oktober. Vanavond o.a. 'Je me souviens', vrijdag 'Hoofd zonder wereld' naar Canetti, zaterdag 'Der Theatermacher' van Bernhard (www.findesaison.nl).

Vlieland, een tekst en regie van Helmert Woudenberg bij Studio 5. Over twee boezemvriendinnen en hun gebrouilleerde dochters. Vanavond t/m zaterdag, 12 t/m 16 juni in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Hildegard von Bingen in reprise bij Theatergroep De Kern. Over een geniale vrouw uit de twaalfde eeuw, die moet vechten tegen ongeloof, machtsmisbruik en intolerantie. Vanavond (try-out) in Polanentheater, Amsterdam, vrijdag in De Regentes, Den Haag en vervolgens in vier kerken in Rotterdam Noord: Familiekerk (9 juni, 19.30 uur), Antonius en Hildegardiskerk (10 juni, 14 uur), Pauluskerk (12 juni, 19.30 uur), Bergsingelkerk (13 en 14 juni, 19.30 uur).

Groeten uit Arnhem: studenten dans, toneel en muziek van de Hogeschool voor de kunsten Arnhem (HkA) presenteren zich van 11 t/m 13 juni in de Schouwburg.

Picnic, reprise van de tentvoorstelling van Vis à Vis, waarin ook het verhaal áchter de coulissen wordt verteld. Vanavond t/m 17 juni staat de tent op de ronde weide in park Sonsbeek, Arnhem. Tel. 0900.2024075 (www.visavis.nl).

Te Water, een 'multidisciplinaire voorstelling in een chill-out setting' door Xo: men kan al ruim voor aanvang van de voorstelling in de zaal terecht om daar met een drankje onder uit te zakken. Het verhaal is boy meets girl, waarbij de vrouw een bijna-doodservaring heeft. Vanavond om 21 uur en op 8 en 9 juni om 0.30 uur in Melkweg Theater in Amsterdam.

Who goes there? is een 'gedeconstrueerde' versie van Shakespeares 'Hamlet', waarin zeven Britse acteurs het publiek laat dwalen door kasteel Elsinore, waar delen van het verhaal soms te zien, soms alleen te horen zijn. Regie: Henk Schut en Tristan Sharps, met soundscape van Ted van Leeuwen. Vanavond t/m 9 juni in de Toneelschuur, Haarlem.

Godfried - een opgewekt mens van Rob van Dalen door Theatergroep De Regentes, in regie van Guusje Eybers. Over Bomans' motieven en persoonlijke relaties. Vanavond t/m 10 juni in de Julianakerk, Den Haag; tel. 070-3646376.

Circus Shakespeare, een gezamelijke productie van Zuidelijk Toneel Hollandia en de Stadsschouwburg in Utrecht, die daarmee zijn 60ste verjaardag viert. Een circusvoorstelling in combinatie met 'Timon van Athene' van Shakespeare. Vanavond t/m 23 juni in HAL 4 van Jaarbeurs Utrecht. Tel. 030-2302023

(www.circusshakespeare.nl).

Jij - de stad van Fiona Tempelton, stadstocht van twee uur dwars door Rotterdam, voor één toeschouwer. Een productie van de Rotterdamse Schouwburg, Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Jeugdtheater Hofplein en RO Theater. Tot en met 9 juni, kaartverkoop via Rotterdamse Schouwburg.

Jean, Julie et Christine van Strindberg door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Met Paula Bangels als 'freule Julie', Barry Atsma als haar bediende en Maike Meijer als de jaloerse kokkin. Tot en met 28 juni in de Veeartsenijstraat 155, Utrecht

(www.paardenkathedraal.nl).

'Over een theatrale en zintuigelijke reis langs vele culturen op zoek naar de rode roos van Rotterdam', door het Rotterdams Centrum voor Theater naar een idee van Paul Röttger. Een tocht door Delfshaven, vanaf het theater a/d Mathenesserdijk nr 293, met een afsluitende maaltijd. Op 9, 10, 16 en 17 juni om 17 uur. Tel. 010-4773891 (www.rcth.nl).

Gorilla goes beautiful van Dagmar Chittka en Claudia Hauri door Lieber Gorilla m.m.v. Dalia Zaltron en Dick Hauser (regie). Over de ontluisterende concurrentiestrijd bij een missverkiezing. Vanavond t/m 9 juni in De Brakke Grond, Amsterdam.

Berichten door Productiehuis Brabant, in het kader van 'Cement 2001'. Vanavond t/m 9 juni in het Chassé Theater in Breda (tel. 076-5303132).

De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer e.a. Vanavond in Amsterdam (Bellevue), 13 t/m 30 juni in Haarlem (Toneelschuur).

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg), zaterdag in Venlo (De Maaspoort), 13 juni in Hoofddorp (De Meerse).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden