Theater

De Toren van Babel door Robert Steijn & Lidy Six, project dat het midden houdt tussen theater en beeldende kunst, bedoeld als verbroederingsritueel tussen verschillende culturen....

The Vagina Monoloques van Eve Ensler door The In-Players. Engelstalige voorstelling van deze spraakmakende monologen over de vagina. Van 7 t/m 11 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Welkom in het Bos door De Mexicaanse Hond. Twee vrouwen raken op drift en worden met open armen ontvangen in het bos. Met Annet Malherbe, Liz Snoijink en Pierre Bokma. Script en regie: Alex van Warmerdam. Tot en met 9 mei in de Toneelschuur in Haarlem (op 3 en 4 mei extra nachtvoorstellingen).

Sixpack door Het Vervolg: 'Kunst' van Yasmina Reza en 'Ik geloof tot hij kijkt', debuut van Ad van Iterson over een vrouw die een belofte wil zijn voor iedereen. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht, t/m 11 mei. Tel. 043-3507171 (www.hetvervolg.nl).

Gagarin Way van Gregory Burke door Het Nationale Toneel. Gitzwarte komedie over een wereld waarin nobele bedoelingen zijn zoekgeraakt. Beste stuk Fringe Theatre op het Edinburgh Theaterfestival 2001. Regie: Johan Doesburg. Tot en met 16 mei in Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Klei van Marijke Schermer door De Theatercompagnie/Berend & Het Been. Een stuk over niets doen en niet meer weten hoe het verder moet. Tot en met 4 mei in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Coppi & Bartali van Paul Feld door Growing Up in Public, een wielerklassieker over het leven van de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi en diens aartsrivaal Gino Bartali. Tot en met 10 mei in het Grand Theatre, Groningen.

Laten wij aanbidden door Bonheur/Het Groene Balkon naar de bestseller van Ann-Marie MacDonald. Over drie kinderen die veel te jong zijn voor alle ellende die ze meemaken. Tot en met 18 mei in het Bonheur Theater, Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam.

De verlosser van Flip Broekman en Thomas Verbogt. Lunchtheatervoorstelling door John Buysman, Anke van 't Hof, Jan-Willem Brouwer en veel poppen. Tot en met 19 mei in Theater Bellevue in Amsterdam.

Nora van Henrik Ibsen door het Onafhankelijk Toneel/Theater Tensift. Regie: Gerrit Timmers. Stuk over de positie van de vrouw binnen haar gezin. Gespeeld in het Marokkaans met Nederlandse boventitels. Tot en met 5 mei in het OT Theater in Rotterdam.

M/V terug naar af van en door Mugmetdegoudentand. Jeroen Willems begeleidt Marcel Musters en Maureen Teeuwen. Over het verlangen om de ander te doorgronden. Vanavond en vrijdag in het Laktheater in Leiden, zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag, 5 mei in De Verbeelding in Purmerend, 7 t/m 16 mei in De Brakke Grond in Amsterdam.

De Vrek van Molière door het Nationale Toneel. Komedie met Gees Linnebank als de oude Harpagon, die als een havik waakt over zijn geld. Regie: Karst Woudstra. Vanavond in De Nobelaer in Etten-Leur, vrijdag in De Lievekamp in Oss, 6 mei in Theater a/d Parade in Den Bosch, 7 mei in Parkstad in Heerlen, 8 mei in de Schouwburg in Tilburg.

Snaren door Toneelgroep Amsterdam, tekst en regie van Gerardjan Rijnders. Over het begin aller tijden. Vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 mei in Stadsschowuburg Utrecht.

Thyestes van Hugo Claus door De Wetten van Kepler. Regie: Wim Berings en Dominique Hoste. Naar de tragedie van Seneca, waarin Atreus zijn broer zonder dat hij het weet diens kinderen laat verorberen. Vanavond in het Witte Theater in IJmuiden, 8 t/m 11 mei in Plaza Futura in Eindhoven.

De Woudduivel van Tsjechov door het Onafhankelijk Toneel. Regie: Mirjam Koen. Reprise. Van 7 t/m 12 mei in Bellevue in Amsterdam; van 14 t/m 19 mei speelt het OT met dezelfde spelersgroep daar Tsjechovs 'Ivanov'.

Een vriendelijk stuk over aardige mensen van Esther Gerritsen door Keesen & Co. Regie: Willibrord Keesen. 'Het leven van alledag van elke vanzelfsprekendheid ontdaan.' Tot en met 4 mei in Frascati in Amsterdam, 7 mei in de Gigant in Apeldoorn.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Vanavond in de Leidse Schouwburg, 5 mei in De Flint in Amersfoort, 7 mei in Schouwburg Gooiland in Hilversum, 8 mei in Geert Teis in Stadskanaal.

Louis Couperus - een grote ziel van en door Josée Ruiter. Tot en met 12 mei in Theater Branoul in Den Haag.

Dubbelbeeld van en door Karina Holla, over de Amerikaanse dichteres Anne Sexton, die een verhouding had met haar dochter. Op 2 en 3 mei in Korzo, Den Haag, 8 mei in Enschede (Concordia), 11 mei in Groningen (Kruithuis).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden