THEATER

Tournee..

Blasted van de Britse auteur Sarah Kane door Het Nationale Toneel. Over een man en een vrouw in een hotelkamer, waar hun samenzijn allengs op een gruwelijk drama uitloopt, waarin het geweld niet meer te stuiten is. Met Jack Wouterse, Ariane Schluter en Francis Broekhuysen. Johan Doesburg regisseerde. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 11 en 12 mei in Leiden (LAKtheater), 13 mei in Rotterdam (Schouwburg), 14 en 15 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 t/m 22 mei in Amsterdam (De Brakke Grond). 'Johan Doesburg toont al dit geweld in een ijzingwekkend strakke regie. Het moment waarop de hotelkamer splijt en binnen- en buitenwereld één worden, is verbluffend.' (Hein Janssen)

Gijs de Lange regisseert bij Toneelgroep Amsterdam Sommerset Maughams Een ideale vrouw, een typisch Engels conversatiestuk waarin de hoofdpersoon op onverwachte wijze afrekent met de romantische opvattingen over liefde en trouw. Vanavond, vrijdag, zaterdag, 11 t/m 15 en 18 t/m 22 mei in het Transformatorhuis. '...de kunst van de overdrijving (wordt) toegepast op een wijze die de geloofwaardigheid niet aantast. Heebink vult die overdrijving nog eens aan met een hilarische mimiek en motoriek (...) Een ideale vrouw, een ideale actrice, een ideale toneelavond.' (Hein Janssen)

Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, door Toneelgroep Amsterdam, is 'een studie in angst'. Een oudere homoseksueel voelt zich bedreigd door Marokkaanse jongeren en raakt verwikkeld in een kinderpornozaak. Met o.a. Kees Hulst en Kitty Courbois. Vanavond en vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), 8 mei in Delft (de Veste), 11 mei in Nijmegen (Stadsschouwburg), 14, 15 en 16 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Als kunst de taak heeft om de sluimerende angsten van een samenleving bloot te leggen, dan slaagt deze voorstelling met vlag en wimpel.' (Marijn van der Jagt)

Johan Simons regisseerde Hard brood van Paul Claudel bij het Zuidelijk Toneel. Met Elsie de Brauw, Chris Nietvelt, Ramsey Nasr e.a. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 mei in Oss (De Lievekamp), 8 mei in Eindhoven en tot slot 10 t/m 12 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (Schouwburg) en tot slot 11 t/m 29 mei in Amsterdam (Bellevue).

Voor Het Nationale Toneel vertaalde en bewerkte Ger Thijs de novelle Het Jachtgeweer van de Japanner Yasushi Inouë. Over de verwoestende gevolgen van overspel. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Vanavond in Zwolle (Odeon) en tot slot 7 en 8 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Zaterdag in Leiden (Schouwburg), 12 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 15 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vanavond t/m 16 mei in Rotterdam (RO Theater), 18 mei in Gouda (Schouwburg), 21 mei in Arnhem (Schouwburg) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (Hein Janssen)

Voor De kale huurder nam Suver Nuver de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'. Een voorstelling over schuldig voelen, schuldig zijn, schuldig gemaakt worden. Vanavond in Almere (De Roestbak), vrijdag in Deventer (Bouwkunde), 11 t/m 22 mei in Amsterdam (Frascati).

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m 8 mei in Leiden (LAKtheater), 11 t/m 15 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster), 18 t/m 22 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols op basis van een Griekse mythe over de liefde tussen Admetus en Alkestis. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Alkmaar (De Vest), 12 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 13 mei in Amersfoort (De Flint).

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die na een repetitie in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder, ooit een grote ster. Vanavond in Gouda (Schouwburg), vrijdag in Zeist (Figi), zaterdag in Wageningen (Junushoff), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Amsterdam

In De Engelenbak vanavond t/m zondag(middag) Indianenverhalen, samengesteld en geregisseerd door Shireen Strooker. Vijf vrouwen vertellen over hun zoektocht naar hun identiteit.

Het laatste uur is een voorstelling van Peter Gorissen en Ann Miller over het laatste uur van Adolf Hitler en Eva Braun. Wat speelde er zich af in die bunker onder het Rijksdaggebouw? Vrijdag en zaterdag in De Balie.

Het Engelstalige gezelschap In Players brengt Our Town, Thornton Wilders portret van een kleine Amerikaanse stad aan het begin van deze eeuw. Vanavond t/m 16 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

In Het Veem vanavond t/m 9 mei Creep!, een bewegingsvoorstelling door Ubbergen/ Luc van Esch. Twee vrienden filosoferen over geweld en ontmoeten een engel die hun verleidt tot een wreed spel.

Fragile is een voorstelling van de Kroatische choreograaf/regisseur Borut Separovic, die hij maakte met spelers uit Nederland, Duitsland, Noorwegen en Kroatië. Hoe zit het met de slavische ziel en 'hoe manipuleerbaar ben je als je heilig in iets gelooft?' Vanavond t/m 8 mei in Frascati.

Herberts aquarium is een solo door Servaes Nelissen, waarin hij een nachtportier speelt en een oud mannetje dat waakt bij zijn doodzieke vrouw. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond.

Netty Droog nam voor de lunchpauzevoorstelling Tintelfris een tekst van Andy Warhol als uitgangspunt. Tussen een man en een vrouw ontwikkelt zich een lang telefoongesprek over schoonmaken en hygiëne, en de kunst er zo onaantrekkelijk mogelijk uit te zien. Door Joep Onderdelinden en Lieneke Le Roux. Vanavond t/m 9 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Sabberiosia is een 'boot-revue', die zich afspeelt in een rondvaartboot van Rederij Noord-Zuid. Ober Fred en toiletdame Trees proberen de show te redden die bij afwezigheid van echte artiesten in het water dreigt te vallen. Vanavond t/m zondag.

Arnhem

Jan van Eijndthoven en Hans Leendertse van het Theater van het Oosten spelen in Tot Nok toe twee oudere trapezewerkers die in het vangnet verstrikt zijn geraakt. Ze zijn te lang doorgegaan. Een absurde komedie van Ko van den Bosch over façades en overmoedige poses. Vanmiddag om 12.30 uur, vrijdag (première), zaterdagavond en zondagmiddag in het Theater a/d Rijn (t/m 23 mei).

Groningen

Bert Geurkink maakte een scenische bewerking van de roman De golven van Virginia Woolf en regisseert het stuk bij het Noord Nederlands Toneel. Een voorstelling over 'vriendschap, verlangen, het verstrijken van de tijd en de onherroepelijkheid van de dood'. Vanavond en vrijdag try-outs, zaterdag première, daarna nog t/m 30 mei in De Machinefabriek.

Maastricht

De monumentale bordenhal van de aardewerkfabriek van de Société Céramique in de nieuwe woonwijk Céramique wordt het nieuwe theater van het theaterensemble Het Vervolg. Het wordt volgend seizoen officieel geopend en nu alvast in gebruik genomen voor een aantal voorstellingen van De Avonden, een reprise van de succesvolle regie van Léon van der Sanden. Vanavond t/m 8 en 12 t/m 15 mei, op 9 mei matinee. Reserveren tel. 043-3505555.

Rotterdam

Peter Paul Muller van Theatergroep Hollandia brengt een solo die is gebaseerd op gesprekken van de journalist Lex Bohlmeijer met de laatste werknemer van een zeepfabriek in Delfshaven. Biotex is te zien in een magazijn van de VOC op een voormalig AKZO-fabrieksterrein in Delfshaven, Achterhaven 148. De voorstelling, die om 20 uur begint, is inclusief maaltijd. Vanavond t/m 22 mei, woensdag t/m zaterdag. Reserveren tel. 075-6310231.

Desert van Bonheur is een 'theatrale vertelling in beelden, taal, geluid en beweging' over een vrouw die op zoek gaat naar haar verdwenen zus, die op reis ging. Door Annekee van Blokland, Ria Marks en Martin van Poppel. Vanavond t/m 22 mei in het Bonheur-theater, Eendrachtsstraat 81.

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) speelt het Onafhankelijk Toneel t/m 22 mei in regie van Mirjam Koen De Woudduivel van Tsjechov. 'Zelden zie je zo'n homogeen acterend ensemble, zelden ook is theater zo'n onbekommerde, vreugdevolle ervaring.' (Marian Buijs)

Utrecht

De Paardenkathedraal met Spaanse Ruiters, een tekst en regie van Koos Terpstra. Vier vrouwen nemen wraak op een man. Met Linda van Dyck, Marie-Louise Stheins, Oda Spelbos, Carice van Houten en Bart Klever. In de Paardenkathedraal, t/m 15 mei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden