Theater

Ivanov van Tsjechov door het Nationale Toneel, met Mark Rietman als de gekwelde anti-held. Regie: Johan Doesburg. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Leidse Schouwburg, zaterdag in Tilburg (Schouwburg), dinsdag in Middelburg (Stadsschouwburg), 17 november in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 november in Roosendaal (De Kring)....

Goedbloed, derde deel van de Trilogie van het Verlies van Peer Wittenbols (tekst) en Rob Ligthert (regie), gaat over twee vrouwen die hun vriendschap opofferen aan hun ambities. Vanavond t/m 23 december in Huis Oostpool, Arnhem.

Nieuwbouw door Levend Wild vertelt de 'wonderlijke geschiedenis van Jaqueline Huid', een geremde vrouw die de duistere kant van het leven opzoekt. Met muziek van Hans Hasebos. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf).

Zijde is een locatievoorstelling door The Lunatics in de voormalige zijdespinnerij De Vasim in Nijmegen. Het In een web van beelden en verhalen wordt het verleden opgeroepen. Van 17 t/m 21 november; reserveren via LUX of reserveer@devasim.nl Mooie Meiden, een zwarte komedie van Laura Shaine Cunningham over zes jonge vrouwen in New York die carri maken, maar misschien ook een gezin willen? Door Theatergroep Karen's Way in regie van Coen van Onselen. Van 17 (premi) t/m 20 november in Theater a/h Spui in Den Haag.

Hoofd zonder wereld, een bewerking van Canetti's roman Het martyrium, door 't Barre Land. Een literaire klucht over een professor, een beroemd sinoloog, in gevecht met de chaos van het leven. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 13 november in Enschede (Concordia), 19 november in Dordrecht (Kunstmin).

Kerstpakket, een lunchpauzevoorstelling van Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Mischa van Dullemen over de ongekende verrassingen van het bekende kerstpakket. Regie: Moniek Merkx. Vandaag t/m 21 november om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

Een nacht uit het leven van de stad, de nieuwe solo van John Buijsman bestaat uit monologen van Ko van den Bosch, Daphne de Bruin, Maria Goos, Marcel Mg en Martin van Waardenberg. Vijf stadsbewoners vertellen hun verhaal, begeleid door een driemansband. Vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Den Bosch (Koningstheater).

Paars is een voorstelling van Growing up in Public over de betekenis van paars, en niet alleen in de politiek. Tekst: Don Duyns. Vrijdag in Enschede (Concordia), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 17 t/m 20 november in Utrecht (Huis a/d Werf).

Jozef in Egypte van Joost van den Vondel door Het Toneel Speelt, in regie van Hans Croiset. Met Carine Crutzen, Marisa van Eyle, Jaap Spijkers en Mohammed Azaay. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), 18 november in Groningen (Stadsschouwburg), 19 november in Drachten (De Lawei), 20 november in Leidse Schouwburg, 23 november in Leeuwarden (De Harmonie), 24 en 25 november in Rotterdamse Schouwburg.

Putlucht door theatergroep Aluin gaat over 'de toenemende overbodigheid van mannen'. Vanavond in Heerenveen (Posthuis Theater), zaterdag in Breda (Chassheater), 17 november in Haaksbergen ('t In Theater).

Smoeder, vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun (Brabantse) moeders. Vanavond 11 november in Den Bosch (Verkadefabriek), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), 30 november t/m 6 december in Amsterdam (de Brakke Grond), 18 en 19 december in Utrecht (Blauwe Zaal), 21 december in Breda (Chassheater).

De Tante van Charlie, klucht van Brandon Thomas. Een student verkleedt zich als de tante van een vriend en leidt diens familie om de tuin. Met Jon van Eerd. Vrijdag in Weert (Munttheater), 16 en 17 november in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 18 november in Zoetermeer (Stadstheater), 19 november in Delfzijn (De Molenberg).

White Star door Victoria en PubliektheaterGent. Inspiratiebron voor deze 'tedere kermis van mixed emotions' vormt het kleurrijke leven van Lothar Berfelde, die als vrouw door het leven wilde gaan. Regie: Lies Pauwels. Op 18 en 19 november in de Toneelschuur in Haarlem.

Bambie 9 door mimetheatergroep Bambie is gepireerd op het boek De vrouw en de aap van Peter HOver de superintelligente mensaap, en over het dierlijke in de mens. Zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 18 november in Groningen (Kruithuis), 19 en 20 november in Den Haag (Korzo).

Niemandsland van Harold Pinter door Het Nationale Toneel, met Carol Linssen en Lou LandrEen mysterieuze confrontatie tussen een gevierd schrijver en een literair schnabbelaar. Regie: Antoine Uitdehaag. Vanavond in Hoorn (Het Park), zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 16 november in Groningen (Stadsschouwburg), 18 t/m 20 november tot slot in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler door de Vlaamse groep De Roovers. Over antisemitisme in het Wenen van rond 1900. Vanavond tot slot in Utrecht (Theater Kikker).

De man met de vijf vingers, zwarte revue door Hotel Modern, over de broosheid van de mens. Vanavond 11 november in de Rotterdamse Schouwburg, 12 november in Zwolle (Odeon), 13 november in Breda (Chassheater) en tot slot 4 december in Dordrecht (Kunstmin).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden