Theater

Drie zusters van Tsjechov door Stan en de Koe. Drama in vier bedrijven. Vanavond t/m zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem....

Gen [ What dare I think? ] door Zuidelijk Toneel Hollandia. Johan Simons regisseert Elsie de Brauw, Betty Schuurman en Jeroen Willems in een locatievoorstelling over de verhouding tussen kunst en wetenschap. Premières vrijdag en zaterdag in het Laboratory of Thermal Fluids Engineering van de TU Eindhoven. Tot en met 13 april. Tel. 040-2460656.

Cirque Danton door Het Toneelhuis. Jan Decorte bewerkte 'Dantons Dood' van Georg Büchner. Op 19 maart in Stadsschouwburg Groningen.

Stallerhof/Geisterbahn van Franz Xaver Kroetz door De Queeste. Vier mensen proberen krampachtig tot elkaar te komen. Woensdag de Nederlandse première in de Toneelacademie in Maastricht.

De dans van de reiger van Hugo Claus door Het Toneel Speelt. Victor Löw regisseert Mark Rietman, Ariane Schluter, Carine Crutzen en Reinout Bussemaker. Twee dertigers proberen de crisis in hun huwelijk te bezweren. Tot en met 23 maart in Stadsschouwburg Amsterdam.

De Vagina Monologen, monologen van de Amerikaanse Eve Ensler door bekende Nederlandse vrouwen. Elke avond drie andere, onder wie Nettie Blanken, Ricky Koole en Hanneke Groenteman. Tot en met 13 april in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Van de brug af gezien naar Arthur Miller door De Roovers. Een vluchtelingenverhaal. Van 2 t/m 5 april in De Brakke Grond in Amsterdam, 6 april in Huis a/d Werf in Utrecht.

Lenny Bruce van Koos Terpstra, Raoul Heertje en Hans Sibbel door het Noord Nederlands Toneel, bijgestaan door Sibbel (van Lebbis & Jansen) en Heertje. Over het leven van de beroemde stand-up comedian Lenny Bruce (1925-1966). Tot en met 7 mei in de Stadsschouwburg Groningen.

Lachen en huilen van Willem de Wolf door Zuidelijk Toneel/Hollandia. Een man en een vrouw proberen in een Chinees restaurant hun relatie te redden. Regie: Sanne van Rijn. Vanavond in de Toneelacademie in Maastricht, vrijdag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, 19 en 20 maart in Frascati in Amsterdam.

Driemaal leven van Yasmina Reza door het Nationale Toneel. Komedie over driemaal hetzelfde etentje voor twee echtparen en een kind. Vanavond en vrijdag in Stadsschouwburg Groningen, zaterdag in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp, woensdag in De Metropole in Almere.

Out! van Helmert Woudenberg door Tevengebroed. Vier mannen verliezen hun jeugdige overmoed. Regie: Bart Klever. Vanavond in de Blauwe Zaal in Utrecht, zaterdag in Schouwburg Arnhem.

De hemel voor Achiel! van Erik de Volder door Els Inc., melo-documdrama gebaseerd op de dagboeken van Achiel De Baere (1912-1973). Regie: Arie de Mol. Vanavond en vrijdag in Kikker in Utrecht, zaterdag in Provadja in Alkmaar.

Lied in de schemering van Noel Coward door Joop van den Ende Theaterproducties. Een schrijver, zijn vrouw en een ex-geliefde op zoek naar wie ze werkelijk zijn. Met Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw. Vanavond in de Purmaryn in Purmerend, vrijdag in de Twentse Schouwburg in Enschede, zaterdag in het Theaterhotel in Almelo, 19 t/m 21 maart in Schouwburg Amstelveen.

Driekoningenavond van Shakespeare door Toneelgroep De Appel. Aus Greidanus regisseert vrijwel het volledige Appel-ensemble met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Geert de Jong en Mirjam Stolwijk. Alles en iedereen in dit poëtische muzikale stuk zindert van liefde en verlangen. Tot en met 30 maart in Appeltheater Den Haag.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Vanavond en vrijdag in De Harmonie in Leeuwarden, dinsdag en woensdag in het Stadstheater in Zoetermeer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden