Theater

Een Hechte Samenzwering van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen door Theatergroep De Kern. Over de band tussen de zussen Virginia en Vanessa Woolf....

Tuin der Onschuldigen, naar de roman van Kristien Hemmerechts, in een bewerking en regie van Annechien Koerselman. Nora keert met haar twee zussen terug naar hun geboortedorp. Van 6 t/m 23 februari in Literair Theater Branoul in Den Haag.

Airplanes & Skyscrapers, een gemanipuleerde monoloog over 11 september van en door vormgever/performer Ricky Seabra, die internationaal bekend werd door zijn pleidooi om ook kunstenaars en sociale wetenschappers de ruimte in te sturen. Vanavond in het Gasthuis in Amsterdam.

Incidents of Light van Rogier Schippers door United-C, voorstelling over kwetsbaarheid en verlangen. Regie: Maarten van der Put. Choreografie: Pauline Roelants. Op 7 en 8 februari in Frascati in Amsterdam.

De Tweede Stem, luchtheaterproductie van en door Het Volksoperahuis. Over Greet die in haar huwelijk met Herman letterlijk en figuurlijk de tweede stem zingt. Met o.a. Kathenka Woudenberg en Jef Hofmeister. Regie: Rogier Schippers. Tot en met 28 februari om 12.30 uur in Bellevue in Amsterdam, première zondag.

Weg en Weer van Ödön von Horváth door Ensemble Leporello/HetPaleis, Over een uitgewezen asielzoeker die zijn geboorteland niet in mag. Regie: Dirk Opstaele. Zondag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 11 februari in De Kring in Roosendaal.

Tamtam, Toneelgroep Amsterdam houdt tot eind februari huis in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Grote producties worden hernomen, zoals De Koopman van Venetië (11 en 12 februari), Barmhartige Samaritanen (13 en 14 februari) en Snaren (19 en 20 februari), en er zijn voorproefjes van nieuwe voorstellingen, discussies en initiatieven van jonge spelers. Zondagavond staat de schouwburg in het teken van jaloezie, met optredens van o.a. acteur Hajo Bruins, dichteres Wonder, theatermaker Jörgen Tjon A Fong en Corey. Tijdens het Toneelbordeel op 12, 13, 19, 20, 26 en 27 februari (steeds om 18 uur) 'ontvangen' TA-acteurs publiek individueel in hun kleedkamer en tracteren daar op een mono- of dialoog.

Othello van Shakespeare door TA, 'vlaggeschip' van de manifestatie Tamtam. Klassiek drama over jaloezie met Hans Kesting als Othello en Roelant Fernhout als Jago. Regie: Ivo van Hove. Vertaling: Hafid Bouazza. Tot en met 8 februari in Stadsschouwburg Amsterdam.

Schicklgruber alias Adolf Hitler van Neville Tranter door Stuffed Puppet Theatre. De laatste uren van Hitler en consorten, verbeeld door virtuoos poppenspel van Tranter. Dinsdag in Parkstad in Heerlen.

90ste minuut, debuut van Tarkan Köroglu door thEAter EA, nu gepresenteerd in de serie Nieuwe Theatermakers. Over het leven en werk van topvoetballer Gabriël. Woensdag in De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Gouwe Handjes van Haye van der Heden, tragi-komedie over een rijke, gepensioneerde zakenman, speciaal geschreven voor John Kraaijkamp. Regie: Jules Roijaards. Vanavond en vrijdag in het Stadstheater in Zoetermeer, vrijdag en zaterdag in De Vest in Alkmaar, 11 februari in Theater a/d Parade in Den Bosch, 12 februari in De Naald in Naaldwijk.

A Solitary Blue door Bonheur, muzikaal-beeldende voorstelling naar het gelijknamige boek van Cynthia Voigt. Over een jongen die door zijn vader en moeder wordt afgewezen en op eigen benen leert staan. Regie: Annekee van Blokland. Vanavond en vrijdag in Theater Kikker en Utrecht, zaterdag in De Kunstmin in Dordrecht, 10 februari in de Vrijhof in Enschede.

Sweet Bird van Tennessee Williams door het Toneelhuis. Een ietwat verwelkte filmster legt het aan met een ambitieuze acteur. Reprise. Regie: Stefan Perceval. Zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg.

Arturo Ui van Bertolt Brecht door het Noord Nederlands Toneel, satirische gangstershow waarin Hitler op de korrel wordt genomen. Regie: Marc Becker en André Studt. Vanavond in het Zaantheater in Zaandam, vrijdag in de Leidse Schouwburg, dinsdag in Stadsschouwburg Utrecht.

Droom in de Herfst van Jon Fosse door Toneelgroep Oostpool. Een man ontmoet zijn oude geliefde op een kerkhof. Tot en met 30 maart in Huis Oostpool in Arnhem.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Over Hedda die moppert op haar man, een pantoffelheld, terwijl ze heimelijk droomt over de held uit haar jonge jaren. Met Tjitske Reidenga en Carice van Houten. Vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Schouwburg Arnhem, dinsdag in de Harmonie in Leeuwarden, woensdag in Stadsschouwburg Groningen.

Hyper door Adhoc is gebaseerd op de dialoog Special Branch van Stefan Themerson en de onderzoekservaringen die ze hebben opgedaan in Mons, Boston en Reykjavik. Vanavond in Plaza Futura in Eindhoven, vrijdag in De Cirkel in Heemskerk, 11 februari in Schouwburg Arnhem, 12 februari in het Chassé Theater in Breda.

Pure Passie, een horror, deel drie uit een vierluik over vriendschap van Carla Mulder. Spel: Carla Mulder en Joke Tjalsma. Regie: Ernst Braches. Vanavond in het Chassé theater in Breda, vrijdag en zaterdag in het Laktheater in Leiden, 11 t/m 22 februari in Frascati in Amsterdam.

't Paerd van Maarten Lok door Levend Wild. Over ondergang en fanatisme in carnavalstijd. Op 6 en 7 februari in het Huis van Bourgondië in Maastricht.

Caravaggio van Jeroen van den Berg door Els Inc. Een voorstelling over ambitie, roem, jaloezie en verraad - 'Leve het conformisme!'. Regie: Arie de Mol. Vanavond in De Gigant in Apeldoorn, vrijdag in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, dinsdag in De Vest in Alkmaar, 12 en 13 februari in de Rotterdamse Schouwburg.

Requiem voor een Zwaargewicht van Rod Sterling. Joop van den Ende-productie Met Victor Löw als topbokser Mountain die in handen van foute managers valt. Van 6 t/m 9 februari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Snowbirds van en door Golden Palace. Over overwinterende bejaarden ('snowbirds'), die allemaal het onderste uit de kan willen halen. Regie: Ingrid Kuijpers. Tot en met zondag in Theater Bellevue in Amsterdam.

Moordende woorden van Dubravka Ugresiae door ZT Hollandia gaat over de rol van de media in het manipuleren van de waarheid. Regie: Johan Simons en Jos Verbist. Vanavond en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in het Kruithuis in Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden