Theater

n Het Landingsgestel II door Het Waterhuis, in regie van Roel Twijnstra. In augustus 1999 worden op vliegveld Zaventem in het landingsgestel van een Sabena-toestel de lichamen van twee Guinese verstekelingen aangetroffen....

n The Pillowman door de Theatercompagnie in regie van Maaike van Langen. Stuk van de Britse toneelschrijver Martin McDonagh waarin schrijver Katurian Katurian wordt verdacht van de mishandeling en moord op een aantal kinderen. De moorden hebben zich exact zo voltrokken als Katurian in zijn boeken heeft beschreven. Tijdens het politieverhoor ontvouwt zich langzaam de waarheid. Met Tijn Docter, Harry van Rijthoven, Jappe Claes e. a., t/m 21 mei in Amsterdam (Compagnietheater).

n Wie is er bang voor Virginia Woolf? door het Onafhankelijk Toneel. In de regie van Mirjam Koen. Het beroemde stuk van Edward Albee in de vertaling van Coot van Doesburgh. De twee echtelieden Martha en George maken elkaar door drank en gemene, psychologische spelletjes langzaam kapot. Ze slepen het jonge stel Nick en Honey hierin mee. Met Bert Luppes en Ria Eimers als Martha en George. Vanavond, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag in Amsterdam (Bellevue), 11 t/m 14 mei in Haarlem (Toneelschuur), 17 t/m 21 mei in Groningen (Grand Theatre).

n De Vader door De Paardenkathedraal in regie van Paula Bangels. Beroemd stuk van de Zweedse schrijver August Strindberg waarin een huwelijkscrisis uitloopt op een genadeloze veldslag. Tot en met 18 juni in Utrecht (De Paardenkathedraal).

n Eiland door Orkater. Voorstelling van Ria Marks en Titus Tiel Groenestege over de anonimiteit en de eenzaamheid van de grote stad, met muziek van Michel Banabila en decor van Jord den Hollander. Regie: Ko van den Bosch. Vrijdag in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 10 mei in Hoorn (Het Park), 12 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 13 mei in Purmerend (De Purmaryn), 14 mei in Tilburg (Schouwburg).

n Brünnhilde 40+ door Mugmetdegoudentand. Joan Nederlof en Marcel Musters in amusante parodie op hettheaterbedrijf. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 13 mei in Deventer (Theater Bouwkunde), 14 mei in Breda (Chassé), 17 t/m 21 mei en 24 t/m 28 mei in Amsterdam (De Brakke Grond). n Eerste Bloei, door Toneelgroep Oostpool met Frederik Brom. Ode aan de liefdesbrief, gebaseerd op brieven die acteur Frederik Brom ooit zelf kreeg. In regie van Annelore Kodde. Vrijdag in Hoorn (Het Park), zaterdag in Deventer (Theater Bouwkunde), 10 mei in Hoogeveen (De Tamboer), 11 mei in Arnhem (Huis Oostpool), 12 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 13 mei in Leiden (LAKtheater), 14 mei in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 16 mei in Velp (Kunsthuis 13).

n Iets over de liefde door Malpertuis/Toneelschuur, in regie van Peter de Graef. De liefde is een verslaving. We moeten een partner hebben, we doen er dan ook alles aan om er één te vinden. Zonder partner zijn we ziek, de verslaving aan liefde is zo algemeen dat ze niet als dusdanig wordt erkend. Pepijn Caudron, Peter de Graef en Katelijne Verbeke in een verhaal over, onder andere, de liefde. Zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 11 mei in Groningen (Het Kruithuis), 12 mei in Enschede (Twentse Schouwburg), 19 mei in Eindhoven (Plaza Futura).

n Dood van een Handelsreiziger door De wetten van Kepler. Regie: Wim Berings. Intrigerend universeel gezinsdrama over desillusie en dromers. Met essentiële rol voor muziek en film. Vrijdag in IJmuiden (Witte Theater), zaterde dag in Roermond (CK Theater), zondag in Utrecht (Kikker), 10 en 11 mei in Haarlem (Toneelschuur), 13 en 14 mei in Eindhoven (Plaza Futura).

n De laatsten der onverstandigen van Peter Handke door Keesen & co. Absurd portret van de hedendaagse mens. Een groep topondernemers voelt zich verraden als één van hen zich niet aan de geheime afspraken houdt. Vanavond, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag in Utrecht (Theater Kikker), 12 en 13 mei in Nijmegen (Lux), 18 mei in Apeldoorn (Orpheus), 20 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

n Tr o u w door het Nationale Toneel. Tekst van Joanna Murray-Smith uit 1995 over eens schijnbaar gelukkig huwelijk dat plotseling instort. Over de gevolgen van een radicale verandering in een mensenleven. Regie: Gijs de Lange. Donderdag in Kerkrade (Parkstad Limburg Theaters), vrijdag in de Tilburgse Schouwburg, zaterdag in Rijswijkse Schouwburg, 10 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 11 mei in Schiedam (Fortis Theater a/d Schie), 12 mei in Waalwijk (De Leest), 13 mei in Bussum ('t Spant), 15 en 16 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

n Raak me aan door Het Toneel Speelt. Tekst en regie van Ger Thijs met Mark Rietman en Carine Crutzen. Broer en zus hebben een prachtige, unieke relatie maar ze mogen elkaar niet aanraken. Gloednieuw en emotioneel stuk. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), 12 mei in Doetinchem (Amphion), 13 mei in Enschede (Twentse Schouwburg), 14 mei in Veenendaal (De Lampegiet), 17 t/m 19 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 20 en 21 mei in de Leidse Schouwburg, 25 t/m 28 mei in Haarlem (Toneelschuur).

n Catwalk van Paulette Smit, coproductie met Theater Cosmic. Modetycoon Ares sleurt supermodel Nausica mee naar de high-fashion onderwereld vol macht, drugs en sex. Gespeeld door o. a. Jules Croiset en Chanella Hodge. Vrijdag in Roermond (de Oranjerie), 11 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 12 mei in Naaldwijk (De Naald), 13 mei in Amersfoort (De Flint), 14 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 17 mei in Almere (Metropole). n Een vriendendienst door het Nationale Toneel, in regie van Ivar van hurk. De jonge prostituee Phoebe wordt door een doodzieke man gevraagd zijn testament voor te lezen. Hierin bekent hij de moord op zijn echtgenotes. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 11 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 12 mei in Meppel (Schouwburg), 14 mei in Arnhem (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden