Theater

Oordeel van Barry Collins door Peter Sonneveld. Wrange monoloog over een kapitein uit het Russische leger, die om te overleven zijn lotgenoten moest opeten....

De Getemde Feeks van William Shakespeare door het Noord Nederlands Toneel. Een meisje mag pas trouwen, als haar oudere zus aan de man is. Regie: Karina Kroft. Eerste aflevering in de serie MF On The Blind, waarin in een korte periode een voorstelling wordt gemaakt en gespeeld. Van 28 oktober t/m 8 november in De Machinefabriek in Groningen.

Macbeth van Shakespeare door het RO Theater, 'noodlotsdrama met de allure van een psychologische thriller'. Reprise. Vertaling: Hugo Claus. Regie: Alize Zandwijk. Van 29 oktober t/m 1 november in RO Theater (William Boothlaan 8) in Rotterdam.

Gemeenschap, een geluids-, beelden bewegingscompositie van Roy Peters over grootse vergezichten en klein verdriet. Van 23 oktober t/m 2 november in Het Veemtheater in Amsterdam. De Soloist van Pamela Koevoets door Delta. Solo door Roger Goudsmit over een rauwe en individuele zoektocht naar liefde en krijgerschap. Tot en met 25 oktober in Frascati in Amsterdam, première vanavond.

Daar komen de Leddy's van Don Duyns door vader en dochter John en Rixt Leddy, is een familieportret met variété, soap, reality-theater en authentieke fragmenten. Regie: Lidy Six. Tot en met 1 november in Huis a/d Werf in Utrecht, première vrijdag.

Hoofd zonder wereld door ' t Barre Land naar de roman Het Martyrium van Elias Canetti over de ondergang van een boekengek. Laatste deel van een drieluik. Van 23 t/m 25 oktober in de Snijzaal op het Veeartsenijterrein (Hoefijzerstraat 10) in Utrecht. Aanvang om 19.30 uur. Reserveren tel. 030-2316142.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Regie: Jürgen Gosch. Klassieke satire over een religieuze oplichter die zich een weg baant in het huishouden van een rijke koopman. met o. a. Will van Kralingen, Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Vanavond in Stadsschouwburg Eindhoven, vrijdag in De Veste in Delft, 28 oktober in de Ogterop in Meppel, 29 oktober in Stadsschouwburg Leeuwarden.

Elizabeth 1, virgin queen, monoloog van en door Hermi Hartjes over de koningin die in de zestiende eeuw het Britse rijk met straffe hand regeerde. Tot en met 26 oktober in De Roode Bioscoop in Amsterdam.

Vrouwen van Tsjechov van en door Josée Ruiter. Solo over twee vrouwen die allebei op hun manier verbonden zijn met Tsjechov. Zondagmiddag in Odeon in Zwolle.

Rosmersholm van Henrik Ibsen door het Nationale Toneel. Na de zelfmoord van zijn vrouw zoekt een dominee zijn heil bij de huishoudster. Maaike van Langen regisseert o. a. Antoinette Jelgersma, Lou Landré en Carol Linssen. Tot en met 15 november op Landgoed Ockenburg in Den Haag. Tel. 0900-3456789.

Emilia Galotti van G. E. Lessing door De Tijd. Een burgelijke tragedie door regisseur Lucas Vandervorst ingekleurd als komedie. Woensdag in Stadsschouwburg Groningen.

Arabische Nacht van Ronald Schimmelpfennig door Productiehuis Brabant/' t Bos Theaterprodukties. Vertaling Carel Alphenaar. Over vijf bewoners en hun gedachten in een doorsnee flat in een buitenwijk. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in het Chassé Theater in Breda, vrijdag in De Kunstmin in Dordrecht, zaterdag in de Vest in Alkmaar, 28 oktober in het Zaantheater in Zaandam, 29 oktober in de Purmaryn in Purmerend.

Lears oog van en door Hotel Modern. Een theatrale roadmovie met zeven acteurs, 33 maquettes en 10 gekleide poppetjes, gebaseerd op Shakespeares King Lear. Zaterdag in het Chassé Theater in Breda, 29 oktober in Odeon in Zwolle.

Het licht in de ogen van Ger Thijs door Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen, die met deze voorstelling hun vijftig-jarig toneeljubileum vieren. Vanavond in De Meerse in Hoofddorp, 29 oktober in De IJsherberg in Dokkum. Sympathy for the devil van Koos Terpstra door het Noord Nederlands Toneel. Een eigentijdse versie van het Faust-verhaal. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, vrijdag in Theater a/d Schie in Schiedam, zaterdag in Schouwburg Arnhem, 28 oktober in Stadsschouwburg Middelburg, 29 oktober in Stadsschouwburg Eindhoven.

Britannis van Dirk Opstaele door Ensemble Leporello naar Racine's Britannicus. Over de dodelijke intriges in en rond het machtigste rijk ter wereld ooit. Reprise. Op 27 en 28 oktober in Stadssschouwburg Utrecht.

J. C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, een soul-opera over een familie waar het behoorlijk uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Vanavond in het Laktheater in Leiden, vrijdag in Odeon in Zwolle, zaterdag in De Omval in Diemen, 27 oktober in de Toneelacademie in Maastricht, 29 oktober in Schouwburg Arnhem.

Het Bewijs van David Auburn, Joop van den Ende-productie met Carice van Houten en Jules Hamel. Regie: Peter Oosthoek. Een vrouw wordt opgescheept met de (geestelijke) erfenis van haar vader, een beroemd wiskundige. Tot en met 2 november in het Compagnietheater in Amsterdam.

Annie M. G., de dochter van de dominee van Ton Vorstenbosch door Marisa van Eyle, Daniel Boissevain, Els Ingeborg Smits en Alfred van den Heuvel. Vanavond in Stadsschouwburg Eindhoven, 24 en 24 oktober in Orpheus in Apeldoorn, 28 oktober in Amphion in Doetinchem, 29 oktober in de Stadsgehoorzaal Kampen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden