THEATER

Tournee..

TasliT is een concertante vertelling over meneer luis en mevrouw vlo, die maar beter niet hadden kunnen trouwen. De voorstelling van Hollandia is gebaseerd op een Berbers sprookje. Marokkaanse en Westerse muziek botsen met elkaar. Geregisseerd door Paul Koek. Vanavond in Den Haag (Theater aan het Spui) try-out, morgen première, en zaterdag. In november tournee.

In Biotex wordt de laatste arbeider van een zeepfabriek in het Rotterdamse Delfshaven geportretteerd. Charl van Rijn (gespeeld door Peter Paul Muller) begeleidt de sloop van de fabriek, en vertelt over hoe de dingen in elkaar zitten. Regie Floor Huygen. In Eindhoven 22/10 (Plaza Futura), 23 Tilburg (Schouwburg), 26 en 27 Den Haag (Theater aan het Spui), 28, 29 en 30/10 Amsterdam (Theater Bellevue). Ook in november tournee.

Sailors on a bus is een montagevoorstelling van Het Oranjehotel, geschreven en geregisseerd door Jeroen van den Berg. Het thema is melancholie en het zoeken naar geluk. De voorstelling kwam tot stand met materiaal dat de zes acteurs, onder wie Trudi Klever en Ivar van Urk, zelf inbrachten. Vanavond t/m 23 oktober in Amsterdam (Frascati), 27 t/m 30 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf).

Vleis en Bluumkes is een Huis a/d Werf-theaterproductie door Reinder, het gezelschap van Ine te Rietstap. Het is het eerste deel van een drieluik, 'Van Stal', en handelt over gevoelens, acteren en jezelf zijn. Vanavond en vrijdag om 21 uur in Amsterdam (Gasthuis), 29 en 30 oktober om 22 uur in Utrecht (Huis a/d Werf).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond in Helmond ('t Speelhuis), vrijdag in Gouda (Schouwburg), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), maandag in Rotterdam (Schouwburg), 27 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui).

Wim Bouwens en Reinout Bussemaker van Keesen & Co spelen De schijn bedriegt van Thomas Bernhard. Vrijdag in Leiden (LAKtheater), 23 oktober in Breda (Chassé Theater), 27 en 28 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 5 november in Alkmaar (Provadja).

De grote Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee regisseerde zelf het eerste door hem geschreven toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vanavond in Alkmaar (de Vest), vrijdag in Laren (Singer), zaterdag in Heerenveen (Posthuis), 27 oktober in Nieuwegein (De Kom).

De Harries (v/h Kas & De Wolf) voeren simpele gesprekjes van huishoudelijke aard in Hygiëne. Zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 27 t/m 30 oktober in Rotterdam (Schouwburg).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de briljante geleerden Werner Heisenberg en Niels Bohr, die aan de wieg stonden van de atoombom. De één werkte voor de nazi's, de andere voor de geallieerden - zij spraken in '41 kort met elkaar. Wijzigde dit gesprek de wereldgeschiedenis? Door het Noord Nederlands Toneel, vanavond t/m 24 oktober in Bellevue, Amsterdam en 28 t/m 31 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui).

Begeleid door vijf musici vertelt Joop Keesmaat de tragische liefdesgeschiedenis van Dido en Aeneas, zoals opgetekend door de Romeinse dichter Vergilius. Dido en Aeneas verteld, vanavond in Zutphen (Hanzehoff), vrijdag in Wageningen (Junushof), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Enschede (Twentse Schouwburg), woensdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

Bambie 6 gaat over drie jongens die wel willen opgroeien maar niet weten hoe. Ze zoeken inspiratie bij Elvis, oud-sovjet-generaal Lebed en bovenal hun eigen vaders. Door mimetheater Bambie, vanavond in Nijmegen (O42), zaterdag in Purmerend (de Verbeelding), zondag in Utrecht (Blauwe Zaal), dinsdag in Maastricht (Huis van Bourgondië), woensdag in Leiden (LAKtheater).

Rick Engelkes en Vera Mann maken een tweede tournee met de relatiekomedie Twee op de wip. Vrijdag in Uden (Markant), 23 oktober in Venray (Schouwburg), 28 oktober in Hoofddorp (De Meerse), 29 en 30 oktober tot slot in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Amsterdam

Jewish humour, oriental tales and love stories is een voorstelling vol verhalen in de joodse en oriëntaalse traditie. De tunesisch-joodse acteur Jean Jacques Fdida vertelt in het huistheater van Xaviera Hollander, musicus Amir Perelman begeleidt hem op gitaar. Vanavond, 22, 23 en 24 oktober. 020 - 67 33 934.

Welke effecten heeft de stad op zijn inwoners? Die vraag stelt de Duitse choreografe Sabine Dehne zich in City Voices. In haar voorstelling probeert ze een 'stadsgevoel' te scheppen, met behulp van onder andere drum 'n bass. Van 21 oktober t/m 7 november in het Veem Theater, 21.00 uur. Zaterdag première. In Utrecht (Akademietheater) op 12 en 13 november.

Kehrseiten is een stuk van Chaim Levano en Frank Heuel over 40 Duitse persoonlijkheden, die zich in deze choreografie van hun meest alledaagse kant laten zien. Het schone van het gewone komt aan de orde in het stuk, dat speciaal is gemaakt voor het festival Kunst.nrw.nl, waarin kunstenaars uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en Nederland samenwerken. Vanavond in het Trusttheater première, ook morgen en overmorgen.

Nadine Lavern is gefascineerd door Marvine Gaye, 'de man met de engelenstem', maar ook een cocaïneverslaafde die werd vermoord door zijn vader. Ze schreef de (Engelstalige) solo Marv!, waarvoor Daniëlle Kwaaitaal videobeelden leverde. Jan Ritsema regisseerde. Vanavond t/m 27 oktober, om 21 uur in Frascati.

De Servische schrijfster Biljana Srbljanovic schreef Familiegeschiedenis Belgrado, dat Frans Strijards regisseert bij Art & Pro. Op een speelplaats spelen kinderen vader en moedertje, waarmee ze de chaotische wereld om zich heen imiteren. Vanavond t/m 30 oktober in het Rozentheater.

Rotterdam

Het Rotterdams Centrum voor Theater presenteert de voorstelling Les Boys, gebaseerd op het werk van Jean Genet. Drie mensen zoeken een manier om samen te zijn, weerloos als ze zijn tegen de wereld. Op 22, 23, 29 en 30 oktober in het eigen theater aan de Mathenesserdijk 293.

Storm is een voorstelling van Walter Verdin in samenwerking met vijf danseressen. Ze laten zich inspireren door het natuurverschijnsel storm en door literaire 'stormen' uit Shakespeares De Storm, Winteravondsprookje, Macbeth, Koning Lear en Julius Ceasar. Verdin brengt solo's van de danseressen samen in een high-tech omgeving. Vanavond try-out, première morgenavond in het RO Theater. Ook zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden