'Theatertalent geen vakkenvullers'

Kleine theaterpodia en -producenten dreigen te worden opgeofferd aan de grote zalen en gezelschappen in de subsidieverdeling door de nieuwe staatssecretaris Medy van der Laan....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Als dat gebeurt, gaan de voornaamste gangmakers van vernieuwing en verjonging in het theater verloren. Die zorg uit het Utrechts Model, een samenwerking van vooral kleinere podia en producenten in de Domstad, in een brief aan Van der Laan. De brief is bedoeld om 'een open discussie aan te zwengelen' over klein- en grootschalig theater en de verhouding tussen die twee.

De zorg van de Utrechtse theatermakers is ingegeven door Meer dan de Som, Van der Laans recente 'najaarsbrief' aan de Tweede Kamer waarin zij de hoofdlijnen uitzet voor haar beleid in de komende jaren. Daarin signaleert de staatssecretaris 'een kwalitatieve stilstand' bij het grootschalige theater. Oorzaak is volgens haar dat getalenteerde jonge regisseurs en choreografen 'nauwelijks' doorstromen naar de grote gezelschappen. Om 'budgettaire versnippering' tegen te gaan wil zij 'scherpe keuzes' maken bij de verdeling van de theatersubsidies in de Cultuurnota 2005-2008.

De briefschrijvers van het Utrechts Model vrezen dat Van der Laan haar subsidies wil concentreren op het grootschalige toneel. Dat zou ten koste gaan van de vernieuwing en verjonging in het theater die Van der Laan ook nastreeft, omdat die vooral uit de kleinere instellingen komt.

Door doorstroming van 'klein' naar 'groot' te forceren, loopt zij het gevaar 'toptalent te degraderen tot vakkenvullers van de vele verkommerende zalen' , aldus de open brief. Tot de ondertekenaars behoren gezelschappen als De Paardenkathedraal, 't Barre Land en podia als Huis aan de Werf en Stadsschouwburg Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden