Theaterfestival begint met bommelding en lof voor jeugdtheater

'Dit is een bommelding! De BOM eist een rechtvaardig kunstenplan, en geen gunstenplan' Met die kreet ontnamen donderdag bij de opening van het tiende Theaterfestival in de Amsterdamse Stadsschouwburg drie actievoerders Hedy d'Ancona het woord....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Na het voorlezen van de verklaring, die verder zonder enige comotie door het publiek in de zaal werd aangehoord, kreeg d'Ancona alsnog het woord voor het uitspreken van haar State of The Union, de rede waarmee het festival jaarlijks wordt geopend. De Europarlementariër en oud-minister pleitte voor een nieuw beleid waarin alle belangrijke theaters in het land een eigen vast gezelschap hebben. Ze noemde De Appel als voorbeeld voor een hechte band tussen gebouw en groep. Dat vaste gezelschap hoeft wat haar betreft niet altijd een toneelgroep te zijn. Een dansgezelschap of jeugdtheatergroep komt wat d'Ancona betreft net zo goed in aanmerking.

Een groot deel van haar State of The Union besteedde d'Ancona overigens aan de groei en bloei van het Nederlandse jeugdtheater. Volgens haar heeft het jeugdtheater de toekomst, zeker als het om het binnenhalen van nieuw publiek gaat. Extra geld en inspanning om jongeren naar het theater te krijgen moet volgens d'Ancona dan ook niet naar de grote gezelschappen gaan, maar naar het jeugdtheater. Bovendien is het jeugdtheater naar haar mening een voorbeeld in het geven van opdrachten voor nieuwe Nederlandse toneelstukken en het aantrekken van acteurs uit andere culturen.

Vanzelfsprekend bereed d'Ancona ook een stokpaardje: de internationalisering van de kunsten. Annemarie Grewel, Amsterdams PvdA-raadslid, liet tijdens haar toespraak droogkomisch weten dat die fusie tussen Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg er wat haar betreft komt. 'Het zal wel doorgaan, maar we hebben het nog niét besloten. Dat is de macht van de politiek', aldus Grewel.

Festival-directeur Arthur Sonnen zei dat hij graag een monument zou oprichten voor drie mannen die tien jaar Theaterfestival mede mogelijk hebben gemaakt: de cultuurfilosoof Jan Kassies, de theaterstimulator Joost Sternheim en criticus Jacques Heijer. En hij riep de koningin en de kroonprins op wat vaker naar toneel te gaan in plaats van mee te doen aan de wave in de Amsterdam Arena.

Het Theaterfestival heeft plaats tot 9 september in diverse Amsterdamse theaters. Naast de zeven geselecteerde voorstellingen is daar ook een uitgebreid randprogramma met lezingen en discussies te zien. Extra voorstellingen worden gegeven door Jeugdtheatergroep Teneeter. Cas Enklaar speelt zijn veelgeprezen productie over het Werkteater Kattengat 10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden