Theateravontuur Moszkowicz weer een nieuwe rol

Alweer een nieuwe rol voor Moszkowicz.

Ariejan Korteweg
Bram Moszkowicz. Beeld anp
Bram Moszkowicz.Beeld anp

Voor Nederland (VNL), de partij van de PVV-afvalligen Joram van Klaveren en Louis Bontes, maar dan zonder Bontes en met ex-strafpleiter Bram Moszkowicz, begint steeds meer op een echte partij te lijken. Er zijn leden, er is een wetenschappelijk instituut, genoemd naar Adam Smith, er is een internationale bondgenoot: Nigel Farage van het Britse UKIP.

Er is sinds kort ook VNL-tv, met Moszkowicz die vanuit de Oude Zaal van het Kamergebouw (de echte plenaire zaal mag hij niet in) Saoedi-Arabië vraagt vluchtelingen op te nemen - een oproep van de voorman van een partij die officieel niet in de Kamer zit en zelf geen mandaat heeft. Benieuwd of de Saoedi's daar wijs uit kunnen.

Joram van Klaveren tijdens het debat in de Tweede Kamer over Europees asielbeleid. Beeld anp
Joram van Klaveren tijdens het debat in de Tweede Kamer over Europees asielbeleid.Beeld anp

Hoe graag wil Moszkowicz nu eigenlijk de politiek in, hoe sterk is zijn drijfveer? Met die vraag in gedachten ga ik naar Luxor in Rotterdam, om het theatercollege mee te maken waarmee hij dezer dagen door het land toert.

Mijn buurvrouwen in Luxor heten Sascha van Doorne, Angelina Mous en Linda Gengenbach. Ze werken op een advocatenkantoor ('niet als advocaat hoor') en zijn vooral benieuwd naar Moszkowicz als mens en advocaat. 't Is een charmante man, vinden ze. Met zijn overstap naar de politiek hebben ze niets en VNL zegt hen weinig. Ook andere bezoekers - zo'n driehonderd - komen voor Moszkowicz de ex-strafpleiter/Boulevarddeskundige/BN'er. Niemand te vinden die zijn politieke aspiraties serieus neemt.

Theatercollege's zijn in de mode. Beeld
Theatercollege's zijn in de mode.Beeld

Theatercolleges zijn in de mode. Peter R. de Vries, André Kuipers, Dick Swaab, Maarten van Rossem - ze doen het allemaal. Het zal ook lucratief zijn. Een kaartje kost 27,50 euro, de rekwisieten blijven beperkt tot een schemerlamp, een stilstaande wekker en twee clubfauteuils. Die tweede stoel is voor Maarten Spanjer, volgens zijn website 'meester in het neerzetten van typetjes' en in deze voorstelling aangever voor de ex-advocaat.

'Narcist', 'arrogant', 'tegen vluchtelingen', 'abject' naast 'levensgenieter' en 'eloquent'. Een inventarisatie van meningen uit de zaal levert geen onverdeeld gunstig beeld op. Al die negatieve kwalificaties, Moszkowicz kan er weinig mee: 'Ik ben echt niet altijd tevreden over mezelf.' Levensgenieter, dat voelt beter. 'Van een weekend naar Parijs kan ik genieten. Maar net zo goed van een diner met een mooie vrouw, en van mooie auto's.'

Moszkowicz heeft vele eigenschappen, het vermogen om om zichzelf te lachen hoort daar vanavond niet bij. Ook wie voor berouw, inkeer of schuldbesef komt, had zich de moeite kunnen besparen. Dat hij vaak cash werd betaald, dat hij als advocaat geen cursussen volgde - hij kan het allemaal uitleggen. Zijn schrapping uit het tableau had daar weinig mee te maken. Pure kinnesinne vanwege zijn wraking van de rechtbank in de Wilderszaak en zijn dadendrang als pleiter.

Maarten Spanjer. Beeld anp
Maarten Spanjer.Beeld anp

Zo valt er genoeg te noteren. Dat Desi Bouterse een interessante man met humor is, dat Cor van Hout CEO van Shell had kunnen zijn, dat Jort Kelder daarentegen 'een quotezak' is. En ook: 'Maar daar komen we niet voor.'

Zien we je nooit meer als advocaat terug, wil Spanjer weten. 'Ik sluit niks uit', zegt Moszkowicz, die over twee jaar kan vragen opnieuw beëdigd te worden. Maar de politiek dan, is dat een pauzenummer? Had hij rijk willen worden, stelt Moszkowicz, dan kon hij beter het tv-programma 'Bram zoekt een baan' gaan maken. In plaats daarvan werd het VNL, 'een prima club'. Politiek is voor hem een kwestie van je dossiers kennen en met woorden mensen overtuigen. 'Dat kan ik allebei, verbeeld ik me.' Een soort advocatuur met camera's dus.

Oproep aan de Saoedi's Beeld
Oproep aan de Saoedi'sBeeld

Mijn probleem wordt dat ik niet tot compromissen wil komen, voorspelt hij. Wat wel weer lief klinkt voor de beoogde lijsttrekker van een partij die in de peilingen op hooguit één zetel staat.

Een van de organisatoren van Moszkowicz' theateravontuur is Albert de Booij, oprichter van de Speakers Academy. In de vorige eeuw was Pim Fortuyn een prominent spreker uit de stal van De Booij, die in februari 2002 tot de grondleggers van de LPF behoorde. Heeft Moszkowicz een vergelijkbaar potentieel?

'Ik heb hem afgeraden de politiek in te gaan, dat is niks voor hem', vertelt De Booij, vanuit de auto waarmee hij op weg is naar zijn kantoor in Parijs. 'De man is advocaat, daar ligt zijn kracht.' Een ander zou hij trouwens dezelfde raad geven. 'Dat politieke systeem deugt niet.'

Rekwisieten voor Moszkowicz en Spanjer. Beeld
Rekwisieten voor Moszkowicz en Spanjer.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden