Theaterabonnee wenst pretpakket

Tineke Schouten is de artieste die op dit moment het hoogst scoort in de abonnementen voor het theaterseizoen 2002/2003. In juni komen traditiegetrouw alle abonnementen binnen waarna de stoelen in de meeste Nederlandse schouwburgen worden vergeven....

Van onze verslaggever Hein Janssen

Naast Tineke Schouten zijn de duo's Plien & Bianca, Mini & Maxi en Lebbis & Jansen nagenoeg overal uitverkocht. Andere populaire voorstellingen zijn die van Karin Bloemen, Theo Maassen, Youp van 't Hek, Hans Liberg en De Vliegende Panters.

Uit een rondgang langs de schouwburgen van Utrecht, Leiden, Gouda, Velsen en Nijmegen blijkt de algemene tendens dat abonnementhouders vooral kiezen voor een pretpakket, waarvan show, amusement en cabaret de pijlers zijn. Er zijn schouwburgen zoals die in Utrecht waar het publiek naast voorstellingen uit de populaire A-categorie ook uit andere genres (toneel, dans, opera) moet boeken. Dan zijn vooral de blijspelen populair als Nonsens (over een groep vreemde nonnen), Wina Zingt van Kees van Kooten, Momenten van Geluk van Alan Ayckbourn, Art van Yasmina Reza en de stukken die Haye van der Heyden schrijft. voor Anne-Wil Blankers (Vogels) en John Kraaykamp (Gouwe Handjes).

Jong talent dat nu doorbreekt, bevindt zich vooral in de cabarethoek, met namen als die van Jan Jaap van der Wal en Jochem Myjer. De relatie tussen televisie en theaterbezoek uit zich vooral in het cabaret. 'Nu Jan Jaap van der Wal wekelijks optreedt in het TROS-programma Dit was het nieuws zijn de kaartjes voor zijn theatershow zeer gewild', aldus een medewerkster van de Stadsschouwburg Velsen.

Gelegenheidsproducties als 't Schaep met de 5 Pooten en een theaterbewerking van de film Festen (door De Ploeg en NUHR) lopen ook overal erg goed.

In de sector gesubsidieerd en meer serieus toneel is er veel belangstelling voor Cloaca van Maria Goos (Het Toneel Speelt), De Mensenhater van Molière (De Paardenkathedraal), Het beloofde land van Karst Woudstra (Nationale Toneel) en Barmhartige Samaritanen met Kitty Courbois en Joop Admiraal (Toneelgroep Amsterdam). Volgens Bart van Mossel van de Leidse Schouwburg gaan mensen graag naar toneel, maar er moet dan wel een herkenbaar element in de voorstelling zitten. Van Mossel: 'Een actrice als Will van Kralingen in Het beloofde land, dat werkt altijd goed'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden