Theater, voor al uw lol en pret

En jawel hoor: opnieuw is het Zaantheater de winnaar geworden! De jaarlijkse trofee voor de schouwburg die als eerste zijn nieuwe seizoensbrochure door de brievenbus weet te klepperen, gaat ook dit keer naar dit mooi gelegen en sympathieke theater aan De Zaan in Zaandam.


Het is ieder jaar weer een spannend moment: wordt het Haarlem, Arnhem, Uden, het Luxor Theater in Rotterdam of toch weer Zaandam? Want ga maar na: in al die brochures ontvouwt zich in volle glorie al het moois dat u en ik als theaterliefhebbers straks mogen gaan aanschouwen.


Dus niet getreuzeld, openslaan die folders!


Meestal staat op pagina 1 een welkomstwoord van de schouwburgdirecteur die ons alvast lekker maakt voor dat wat vanaf september komen gaat. De brochure Het Zaantheater 2012-2013 opent evenwel met de kop 'Bekend van TV' en kondigt daarin met trots bekende multikunstenaars als Wilfried de Jong, Ruben Nicolaï en Jeroen van Koningsbrugge aan. Vervolgens gaat het verder met 'Cabaretkanonnen' (Paul Haenen is in Zaandam ook al een kanon), 'Kleine Zaal, Grote Lach' (André Manuel, Maarten van Roozendaal, inderdaad: lachen met die gozers!), 'Vrolijke Avond Gegarandeerd' en 'Bestsellers op Toneel' (Zadelpijn deel 2, Kramer vs Kramer met Pia Douwes en Rick Engelkes).


Het Zaantheater denkt ook in doelgroepen, gezien de hoofdstukken 'Met Vriendinnen' (na het shoppen fijn samen naar HEMA, de musical, met rookworst na) en 'Feestje Vieren?' waarin je met de hele familie naar ABBA Mania of Top 2000 Live kunt. Maar, eerlijk is eerlijk, er is ook een lemma 'Toptoneel' waarin King Lear, Don Juan en Othello fier figureren, naast Linda van Dyck en Marc Klein-Essink.


Een honderd procent toeters & bellen-pretpakket, anders kan dit aanbod niet worden samengevat. Het Zaanse theater staat hierin overigens niet alleen: deze week kwamen ook de brochures binnen van heel veel andere theaters, en overal is het vrolijkheid troef. 'Gezellig met elkaar uit' zet het Luxor Theater op de cover (met Thomas van Luyn en een cocktailshaker), 'Elke Week Kan Best!', meldt Theater De Veste in Delft, waarmee theaterbezoek wordt bedoeld, en niet iets anders. De Meervaart in Amsterdam komt met een 'brochure light', maar, zo schrijft de directeur in zijn voorwoord: 'onze bitterballen zijn niet light, wel lekker'. In De Meervaart is het na afloop van Zadelpijn kennelijk fijn ballen eten.


Het is allemaal begrijpelijk, want veel theaters kampen met dezelfde vraag: hoe houden wij het hoofd boven water? Tel maar na: bezuinigingen, publiek dat het laat afweten, verschralend aanbod, gemeenten die hun bijdragen inkrimpen. Het antwoord daarop is vooralsnog: Zet maar open, die feesttent!


Het is jammer dat deze column geen mogelijkheid biedt tot het afdrukken van de diverse theatergidsen, want daarin staat me toch een hoop kleurrijke gezelligheid in beeld. U zult het dus moeten doen met een foto van uw columnist van dienst, die enorm zijn best doet er zo laagdrempelig mogelijk bij te staan. In blijde verwachting van het nieuwe theaterseizoen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden