Nieuws

Theater vol schuilende burgers in Marioepol ‘doelbewust gebombardeerd door Russen’

Het Russische leger zou woensdag bewust een theater in Marioepol hebben gebombardeerd. Volgens de Oekraïense autoriteiten gebruikten duizend tot twaalfhonderd burgers die de omsingelde stad probeerden te ontvluchten het theater als schuilplek. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn.

Jarl van der Ploeg
Rusland heeft woensdagmiddag in de havenstad Marioepol een theater gebombardeerd dat door burgers werd gebruikt om te schuilen. Dat meldt de gemeenteraad van de Zuid-Oekraïense stad. Beeld via REUTERS
Rusland heeft woensdagmiddag in de havenstad Marioepol een theater gebombardeerd dat door burgers werd gebruikt om te schuilen. Dat meldt de gemeenteraad van de Zuid-Oekraïense stad.Beeld via REUTERS

Zowel het gemeentebestuur van Marioepol als het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken toonde woensdag meerdere foto’s en videobeelden van een vrijwel volledig verwoest theater, nog nasmeulend van wat vermoedelijk een Russische raketaanval is geweest. Het precieze aantal doden moet nog worden vastgesteld. De locoburgemeester van de stad, Sergej Orlov, zei tegen de BBC dat er op het moment van de luchtaanval duizend tot twaalfhonderd mensen in het gebouw waren. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba, schreef woensdag op Twitter dat het onmogelijk was dat de Russen niet wisten dat het theater werd gebruikt als opvangplek voor burgers. Hij noemde de aanval een oorlogsmisdaad.

Ook het stadsbestuur van Marioepol sprak op de berichtendienst Telegram van een vreselijke en onmenselijke daad. Rusland ontkent dat het bewust burgers aanvalt. Zo sprak het Russische ministerie van Defensie woensdag tegen het theater te hebben gebombardeerd. Eerder op de dag ontkende het ministerie ook burgers te hebben gedood in de noordelijke stad Tsjernihiv.

Slachtoffers

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne schreef eerder op de dag via Twitter dat Russische troepen tien mensen hadden doodgeschoten die in een rij stonden voor brood. Het Russische ministerie van Defensie noemde dat een ‘hoax uit de koker van de Oekraïnse geheime dienst’. De Amerikaanse nieuwszender CNN zegt aan de hand van een video bevestigd te hebben dat er inderdaad een aanval in Tsjernihiv heeft plaatsgevonden.

Hoeveel Oekraïners er in totaal door Russisch geweld zijn gestorven, is niet duidelijk. Volgens de regering in Kyiv vielen, nog voor de aanval op het theater, alleen al in Marioepol meer dan 2.500 slachtoffers. De Verenigde Naties konden woensdag het overlijden van in totaal 726 burgers bevestigen, waarbij de organisatie opmerkte dat het werkelijke aantal doden aanzienlijk hoger ligt.

In een reactie op de vele doden, zowel burgers als soldaten, besloot de Oekraïense president Volodimir Zelenski voortaan elke ochtend om negen uur een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van de Russische invasie. De minuut is bedoeld voor ‘iedereen die nog in leven had kunnen zijn als Rusland deze oorlog niet was begonnen’, aldus de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden