Theater Moeders

Weinig nieuws, toch aardig onderhoudend.

'En wat lees je? Wittgenstein?' Het klinkt spottend. Hier staan twee vrouwen tegenover elkaar. De een heeft net haar baan opgezegd omdat ze de combinatie met een kind 'niet rond kon breien'. Ze wil ook nog wat tijd voor zichzelf overhouden, tijd voor een goed boek. Niet meteen van Wittgenstein, maar toch.


De ander ergert zich luidruchtig aan die houding. Zij zit in de reclame, heeft drie koters en een kindermeisje uit Manilla die haar eigen kinderen hiervoor in de steek liet. Elk worstelt op haar eigen manier met principes, patronen en verwachtingen in Moeders, een nieuwe voorstelling in de Bellevue Lunchtheaterreeks, een initiatief van actrices Marjolein Ley en Evrim Akyigit. Marijke Schermer schreef de tekst en voerde de regie.


De discussies tussen zussen Kaat en Stine spelen zich af tussen bergen kinderspeelgoed. Eens in de zoveel tijd horen we het verhaal van de nanny, zo'n schrijnend universeel relaas dat recentelijk ook in krantenreportages en documentaires zijn weerslag heeft gevonden. De zussenverhalen zijn onder meer geïnspireerd op damesbladen, boeken over carrière, feminisme en moederschap en interviews.


Het resultaat is een voorstelling die weinig nieuws aansnijdt, maar toch aardig onderhoudend is. Kaat is de zus die is gestopt met werken maar er niet echt rustiger of gelukkiger van is geworden. Een taart bakken, blijkt toch ook haar passie niet en op de een of andere manier schiet een hoognodig bezoek aan de kapper er nog steeds bij in. Stine deelt constant telefonisch bevelen uit aan ondergeschikten, ziet haar kinderen alleen 's ochtends, zwaait wat met champagneflessen en lijkt ook niet erg blij. Een liefdevolle relatie met hun echtgenoten hebben ze allang niet meer. Seks? Niks aan.


Herkenbaar, jawel, stereotype zelfs. Maar de actrices spelen innemend, de dialogen zijn vlot, zodat je toch graag kijkt en luistert naar hun gedoe. Het zijn dilemma's van nu. En wie de (afsluitende) filmbeelden uit de documentaire Babies voorbij ziet komen, begrijpt dat mensen toch kiezen voor het ouderschap van nu.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.