Theater FIGI in Zeist behoudt voorstellingen

De gemeente Zeist laat de geplande voorstellingen in theater FIGI tijdens het lopende seizoen doorgaan. Door het faillissement van de Zeister Kunststichting (ZKS) dreigden die voorstellingen, waarvoor zo'n negenhonderd abonnementen zijn verkocht, te vervallen....

ANP

ANP

ZEIST

De rechtbank in Utrecht heeft de ZKS, verantwoordelijk voor de theatervoorstellingen, op 31 januari failliet verklaard. Tot 1990 was de kunststichting een afdeling van de gemeente, daarna werd zij geprivatiseerd. De ZKS heeft al jaren financiële problemen. Toen eind vorig jaar bleek dat er bij een subsidiebedrag van 650 duizend gulden een tekort van naar schatting 150 duizend gulden was ontstaan, was voor de gemeente, de enige subsidieverstrekker, de maat vol.

De moeilijkheden zijn volgens een gemeente-woordvoerder zowel te wijten aan het bestuur van de ZKS als aan het ZKS-bureau onder leiding van directeur Marcel Schrage. De curator in het faillissement, mr O. van Dam, heeft de directeur en zes medewerkers ontslag aangezegd. Een interimmanager moet de organisatie van de komende voorstellingen en de voorbereiding van het nieuwe seizoen op zich nemen.

De ZKS was ook verantwoordelijk voor exposities in Slot Zeist en voor de Kunstuitleen. De tentoonstellingen kunnen tot in 1997 worden voortgezet. De gemeente wil met de Kunstuitleen onder eigen verantwoordelijkheid doorgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden