Theater Dial M for Murder

Echte suspense is er niet. Daarom is geprobeerd een en ander op te leuken.

VINCENT KOUTERS

De toneelvoorstelling Dial M for Murder geeft een kijkje in het verleden. Op een bureau op het podium rinkelt een grote, witte telefoon met draaischijf. Zo een van bakeliet. Achter de gordijnen staat een enge man met een lange jas en een gemeen snorretje. Die komt de vrouw des huizes vermoorden zodra ze de telefoon opneemt. Gelukkig ligt de schaar uit haar naaikistje nog op het bureau. Die schaar redt haar leven.

Het zijn de jaren vijftig in Londen. Overspel is nog een reden om iemand te vermoorden en de doodstraf is in het gemenebest nog een consequentie waar moordenaars rekening mee dienen te houden. In deze tijd schreef Frederick Knott zijn toneelstuk Dial M for Murder, een moordmysterie dat kort na de première werd verfilmd door Alfred Hitchcock. Grace Kelly speelde de vrouw in nood.

Nu, zestig jaar later, speelt Het Thriller Theater, een initiatief van producent Lex Passchier, dat doet wat de naam belooft, dit stuk weer in het theater. Het is het tweede deel van hun Hitchcocktrilogie, die vorig jaar begon met 39 Steps. Bruun Kuijt regisseerde dit onderhoudende, maar sterk gedateerde werkje.

In Dial M for Murder is niet de detective, maar de moordenaar de protagonist. De kijker ziet Tony Wendice de perfecte moord uitdokteren om zijn overspelige vrouw uit de weg te ruimen en mag vervolgens hopen dat deze booswicht daar niet mee wegkomt.

Deze omkering van het klassieke perspectief is nu niet meer opzienbarend. Maar het verhaal heeft vaart en zit slim genoeg in elkaar om af en toe voor een verrassing te kunnen zorgen.

Echte suspense is er niet. Daarom is geprobeerd een en ander op te leuken. Deze Dial M for Murder is een halve komedie. Peter Tuinman, als Tony Wendice, vertoont gestaag neurotischer gedrag als zijn plan dreigt te mislukken. Ook Genio de Groot is op dreef als eigenaardige detective, die op de gekste momenten op de grond gaat liggen of een kast induikt. Musicalactrice Brigitte Heitzer speelt de Grace Kellyrol en mag mooie jurkjes dragen.

Neem Dial M for Murder vooral niet te serieus, dat doen de makers ook niet.

Van Frederick Knott door Het Thriller Theater, regie Bruun Kuijt. Koninklijke Schouwburg, Den Haag, 8/1. Tournee t/m 31/3 Thrillertheater.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden