theater De Ploeg **

De absurdistische humor komt van alle kanten, maar echt leuk wil het niet worden.

De wereld vergaat, vertelt Broer van der Ploeg (Peter Heerschop) aan zijn ouders tijdens het eten . Dat heeft de meester op school gezegd. De Maya's hadden het al voorspeld. Hoewel de autoritaire Pap (Han Römer) en de lievige Map (Titus Tiel Groenestege) er eerst maar weinig van geloven, groeit langzaam het besef dat het wel degelijk waar kan zijn.


Voor hun nieuwe voorstelling 2012 heeft theatergezelschap De Ploeg zich laten inspireren door de, al veelvuldig in de media uitgelichte, voorspelling van de Maya's dat de wereld zal vergaan op 21 december 2012. In tegenstelling tot eerdere Ploeg-voorstellingen zijn er ditmaal geen beroemde gastspelers aangetrokken, alleen de harde kern staat op het podium. Of eigenlijk nog minder dan dat, want vast lid Joep van Deudekom moest deze tournee afhaken wegens medische redenen.


De familie Van der Ploeg, het disfunctionele gezin dat we al kennen uit eerder tv- en theaterwerk, wordt danig op de proef gesteld in 2012. Want hoe houden Pap, Map, Broer, Berry (Viggo Waas) en huisbaas Nonkel (Genio de Groot) zich onder het naderende onheil? Gaan zij met het einde in zicht nu eindelijk eens wat liever doen tegen elkaar? Of vechten ze elkaar juist extra de tent uit en geldt het credo 'redde wie zich redden kan'?


De kluchtige scènes aan de keukentafel van de familie worden afgewisseld met vervreemdende sketches en muzikale nummers, die zijdelings met het verhaal te maken hebben. Zo zien we vier personages met varkenskoppen die worden opgehaald door een slager en is er een chaotische vergadering van superhelden met Han Römer in Spidermanpak en Peter Heerschop als Mega Mindy.


De absurdistische humor komt dus van alle kanten in 2012, maar echt leuk wil het niet worden. Het grootste deel van de grappen is enorm melig en kinderachtig, zoals de talloze verwijzingen naar Nederlandse liedjes van Pap. Een ander deel van de humor schiet juist weer door naar het andere uiterste: de pedoseksuele ontboezemingen van de vieze huisbaas Nonkel bijvoorbeeld zijn zó onsmakelijk dat het niet leuk meer is. Daar komt nog bij dat de acteurs zich verliezen in hevig schmieren, in pogingen om de flauwe teksten alsnog aan te laten komen bij de zaal.


En ondanks de apocalyptische verhaallijn wil het ook al niet spannend worden. Met al die onsympathieke gezinsleden op het podium kun je er maar moeilijk mee zitten dat het einde nadert voor de familie Van der Ploeg.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden